Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Účastníci COP28 sa dohodli na odklone od fosílnych palív

.tasr .svet

Je to po prvý raz, čo medzinárodné spoločenstvo na klimatickom samite vyslovilo takúto požiadavku.

Účastníci COP28 sa dohodli na odklone od fosílnych palív SITA/AP Photo/Kamran Jebreili

text dohody zverejnili v stredu ráno. Tento 21-stranový dokument krajiny žiada, aby sa v rámci svojich systémov na produkciu energie odkláňali od fosílnych palív. Predseda COP28 Sultán Ahmad al-Džábir dohodu označil za historický balík a akčný plán naplniť cieľ o obmedzení nárastu globálnej teploty do 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Tento cieľ vyplýva z klimatickej dohody z Paríža z roku 2015.

Viac než 100 účastníckych krajín samitu predtým podporilo hlbší návrh dohody, ktorý žiadal postupné vyradenie týchto palív. Názory účastníkov rokovaní sa však pri tejto formulácii rozchádzali. Niektoré štáty žiadali postupné vyradenie fosílnych palív, zatiaľ čo ďalšie hľadali spôsoby, ako pokračovať vo využívaní ropy, zemného plynu a uhlia.

Záverečné vyhlásenie samitu žiada len odklon od fosílnych palív v procese výroby energie náležitým a organizovaným spôsobom. Ponecháva využívanie zemného plynu ako zdroja energie a používanie technológii na zachytávanie a skladovanie emisií CO2. Takisto obsahuje cieľ strojnásobiť do roku 2030 objem energie z obnoviteľných zdrojov a zdvojnásobiť energetickú účinnosť.

Skupina malých ostrovných štátov vo svojom vyhlásení uviedla, že text dohody neprináša zmenu a sú v ňom medzery, ktoré vyvolávajú u týchto krajín znepokojenie. „Potrebujeme globálne znamenie na riešenie fosílnych palív,“ uviedli.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite