Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 96. týždeň vojny (11. 12. – 17. 12. 2023)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 96. týždeň vojny (11. 12. – 17. 12. 2023) X

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 12. 2023:

20:30 Ruské úrady chcú vydať ruské pasy stovkám Ukrajincov pracujúcich v Záporožskej jadrovej elektrárni

Rusko zvyšuje tlak na Ukrajincov pracujúcich v Záporožskej jadrovej elektrárni, aby prijali ruské pasy a podpísali zmluvy s ruskou štátnou spoločnosťou pre jadrovú energiu Rosatom. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej rozviedky na Telegrame.

Rusi sa snažia prinútiť niekoľko stoviek ukrajinských zamestnancov elektrárne, aby akceptovali ruské občianstvo a podpísali zmluvy s Rosatomom do 31. decembra. Rusi selektívne zbavujú ľudí prístupu k práci rušením preukazov a vytvorili aj telegramové konto pre anonymné udania zamestnancov.

Medzi ruskými energetikmi medzitým rastie nespokojnosť pre nesplnené sľuby o podmienkach služobných ciest do obsadenej jadrovej elektrárne. Namiesto dvoch mesiacov práce tam musia zostať šesť a viac mesiacov, pretože pre Rusko je ťažké nájsť ochotných a kvalifikovaných odborníkov, ktorí by ich nahradili.

16:55 Prehľad aktuálnych správ o situácii na Ukrajine podáva aj britské ministerstvo obrany: 

13:20 Nie je v záujme Ruska napadnúť NATO, vyhlásil Putin

Tvrdenie amerického prezidenta Joea Bidena, že Rusko napadne krajiny Severoatlantickej aliancie, keď vyhrá vojnu na Ukrajine, je nezmysel. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s ruskou štátnou televíziu Rossija zverejnenom v nedeľu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Viac informácií nájdete tu.

11:40 Ukrajina a Rusko na seba navzájom útočili dronmi

„Ruské okupačné sily podnikli útok strelou Iskander a riadenou strelo CH-59... ako aj 20 útočnými dronmi Šáhid,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily vo vyhlásení. Dodali, že drony zostrelili, pričom ani jedna z rakiet podľa nich nedosiahla svoj cieľ.

Rakety boli podľa ukrajinských vzdušných síl vypálené z Krymu a okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

10:30 Kyjev zhromažďuje zdroje pre budúcoročnú ofenzívu, akú plánoval Zalužnyj už tento rok v lete

Ukrajina môže v roku 2024 pripravovať protiofenzívu, akú plánova na tohtoročné leto hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemecký denník Die Welt. Nemecký bezpečnostný a politický konzultant Nico Lange pre spomenutý denník povedal, že aj keď sa ukrajinská protiofenzíva jednoznačne dostala do „patovej situácie“ a Západ váha s jej podporou, existujú náznaky, že Kyjev pripravuje plán.

„Mnoho ľudí zabúda, že väčšina tankov a obrnených bojových vozidiel je stále tam a že mnohé zo sľúbených zbraní sa stále dodávajú,“ argumentuje Lange. Týka sa to napríklad 200 nemeckých tankov Leopard 1, z ktorých na Ukrajinu dorazilo len asi 30 kusov.

Ukrajina má navyše stále prístup k viac ako 95 % všetkých zbraňových systémov dodávaných Západom, keďže ešte neboli použité v protiofenzíve. Vyplýva to z odhadov holandskej webovej stránky Oryx, ktorá analyzuje údaje o dodávkach a ničení vojenského materiálu.

Die Welt poznamenáva, že na juhu ukrajinské námorníctvo drží a rozširuje predmostie neďaleko Chersonu na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dnipro. Odtiaľto je to na Krym len 60 kilometrov. Toto je slabina ruskej armády, keďže Ukrajina prinútila Čiernomorskú flotilu stiahnuť sa odtiaľ a zničila dôležité systémy protivzdušnej obrany a ďalšie ruské vojenské objekty.

„Ukrajina má stále veľké plány. Svedčí o tom zoznam želaných zbraní, ktoré Ukrajina poslala do USA. Patria sem útočné helikoptéry Black Hawk a Apache, stíhačky F-16 a F-18, diaľkové raketové systémy, tanky Abrams a množstvo dronov a munície,“ povedal Lange.

Podľa medializovaných informácií Zalužnyj nikdy nebol za ofenzívu bez leteckej podpory a súhlasil s ňou len „z politických dôvodov“, no „veľká protiofenzíva“, ktorá mala viesť na Melitopoľ a Berďansk, bola nakoniec zrušená. Novinári dodávajú, že Zalužnyj rozhodnutím zaútočiť s malými jednotkami zachránil životy svojich vojakov, zabezpečil zbraňové systémy zo Západu a získal dôležitý čas.

„Ukrajina pravdepodobne zbiera zdroje na novú budúcoročnú protiofenzívu. Jedným z východiskových bodov by mohlo byť predmostie v Chersone. S potrebnými stíhačkami, útočnými vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami by Ukrajina mohla poskytnúť dostatočnú podporu pre postup svojich jednotiek, keďže v regióne nie sú takmer žiadne ruské opevnenia. Bol by to presne ten druh protiofenzívy, ktorý mal Zalužnyj pravdepodobne na mysli už od začiatku,“ skonštatoval Lange.

Informácie z predchádzajúceho dňa 16. 12. 2023:

17:45 Kyjev a Moskva na seba navzájom útočili bezpilotnými lietadlami

Rusko a Ukrajina hlásili počas ostatného dňa desiatky pokusov o útoky dronmi. Ukrajinské vzdušné sily v sobotu uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila 30 z 31 dronov, ktoré boli počas noci vypustené na 11 ukrajinských oblastí.

Rusko tiež v piatok večer uviedlo, že zmarilo sériu útokov ukrajinských dronov. Ruská protivzdušná obrana zničila 32 ukrajinských dronov nad okupovaným ukrajinským polostrovom Krym. Ruské ministerstvo obrany predtým na Telegrame uviedlo, že v Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, bolo zostrelených šesť dronov.

V čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Ruskom dosadený predstaviteľ Volodymyr Saldo na Telegrame informoval, že ruská protivzdušná obrana zostrelila najmenej 15 vzdušných cieľov v blízkosti mesta Heničesk.

15:30 Ukrajinská armáda dostala nové kamikadze drony od spoločnosti Terminal Autonomy

13:00 Zelenskyj rokuje v štábe so svojimi generálmi

kyiv independent

11:30 Rusko chce do roku 2026 okupovať väčšinu východnej Ukrajiny, tvrdí nemecký denník Bild

Rusko plánuje v rokoch 2024 až 2026 okupovať ukrajinské územia za hranicami štyroch nelegálne anektovaných ukrajinských oblastí. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tieto správy zverejnil nemecký denník Bild s odvolaním sa na spravodajské informácie, pričom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) poznamenal, že tieto ciele sa zhodujú s prebiehajúcimi lokálnymi útočnými operáciami Rusov.

Podľa Bildu Rusko plánuje do konca roka 2024 okupovať celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti až po rieku Oskiľ v Charkivskej oblasti. Bild s odvolaním sa nemenovaný a dobre informovaný zdroj tiež zdôraznil, že v priebehu nasledujúcich 36 mesiacov plánuje Rusko okupovať veľkú časť východnej Ukrajiny, ktorá sa nachádza východne od rieky Dnipro. Okrem toho chce Rusko udržať súčasnú frontovú líniu v Chersonskej oblasti pozdĺž rieky Dnipro.

Ruské plány počítajú s mobilizáciou ruskej obrannej a priemyselnej základne, ročnou stratou asi 100-tisíc vojakov pri vyčerpávajúcich útočných operáciách a možným zvolením nového prezidenta Spojených štátov v roku 2024, čo by mohlo drasticky znížiť alebo ukončiť vojenskú podporu Ukrajine.

Kremeľ sa podľa zdroja Bildu plánuje spoliehať na „fingované rokovania“ pri pokračovaní útočných operácií, podobne ako Rusko rokovalo o dohodách z Minska v roku 2015, zatiaľ čo ruská armáda pokračovala v obsadzovaní ďalších ukrajinských obcí.

ISW poznamenal, že Bild predtým v decembri 2021 zverejnil prevažne presné spravodajské informácie o ruských plánoch na rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Bild vtedy predpovedal, že Rusko zaútočí na Ukrajinu na juhu z Krymu, Rusmi kontrolovaných častí na východe Ukrajiny a zo severu Ukrajiny. Denník vtedy skutočne predpovedal útok koncom januára alebo začiatkom februára 2022.

ISW poukázal na to, že nemôže nezávisle overiť správy Bildu. Napriek tomu sú informácie o ruských plánoch na vojnu na Ukrajine do roku 2026 v súlade s ruskými prípravami na dlhotrvajúcu vojenskú akciu.

ISW nedávno zhodnotil, že náhly koniec západnej pomoci by pravdepodobne skôr či neskôr pripravil Ukrajinu o schopnosť poraziť ruskú armádu a pri takomto scenári by ruské sily mohli nakoniec postúpiť k západnej hranici Ukrajiny. Ukrajina na západe susedí s Poľskom, Slovenskom, Maďarskom, Rumunskom a Moldavskom.

11:00 Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila nad rôznymi časťami krajiny 30 dronov

Ukrajinská vzdušná obrana a mobilné skupiny zostrelili nad 11 ukrajinskými oblasťami v sobotu 30 z 31 vypustených ruských dronov, oznámili vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. V ukrajinskej metropole Kyjev bolo počuť výbuchy, keď ukrajinská protivzdušná obrana zostreľovala ruské drony. 

„Ide o šiesty vzdušný útok na Kyjev od začiatku mesiaca,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Dodal, že po troch dňoch, počas ktorých Kyjev čelil hrozbe v podobe balistických rakiet, Rusi na mesto opäť vyslali drony Šáhid iránskej výroby. „Drony útočili v skupinách a z rôznych smerov,“ priblížil.

Podľa šéfa kyjevskej vojenskej správy však pri útokoch neboli zaznamenané v Kyjeve nijaké obete a nevznikli ani nijaké veľké škody. Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička pracovala vzdušná obrana v Kyjeve predovšetkým vo štvrtiach na východnom brehu rieky Dneper, pričom výbuchy bolo počuť aj v historickej štvrti Podil na opačnom brehu rieky.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda vypustila drony Šáhid z troch rôznych smerov v Rusku, pričom sa zamerala na 11 ukrajinských oblastí ležiacich na severe, v strede a na juhu krajiny. Dodal, že dronové útoky odrážali vojenské stíhačky, protiraketové jednotky a mobilné skupiny tzv. lovcov dronov.

Výstrahy pred vzdušnými útokmi bol zaktivované v noci na sobotu v mnohých ukrajinských oblastiach na približne päť hodín. Dronové útoky na ukrajinské mestá a regióny sa vyskytujú čoraz častejšie, všíma si Reuters. Ukrajinskí predstavitelia pritom tvrdia, že sa Rusko zameriava na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vzhľadom na nastupujúce zimné obdobie. Moskva však popiera, že by jej armáda útočila na civilnú infraštruktúru.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 12. 2023:

20:00 Ruský prielom na východe Ukrajiny smerom na mesto Kurachove je nepravdepodobný

Významný ruský prielom smerom k ukrajinskému mestu Kurachove v Doneckej oblasti je podľa britského obranného spravodajstva vysoko nepravdepodobný napriek postupnému napredovaniu ruskej armády v oblasti mesta Marinka. Ako informuje web Ukrajinská pravda, konštatuje to najnovšia správa britského ministerstva obrany o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú rezort zverejnil v piatok na mikroblogovacej sieti X.

Napriek tomu, že ruská armáda postupne napreduje pri meste Marinka, je „veľký, operačne významný ruský prielom v tomto sektore naďalej veľmi nepravdepodobný,“ uviedla britská vojenská spravodajská služba. Ministerstvo obrany veľkej Británie pritom poukázalo na to, že pokračujú ťažké boje o kontrolu mesta Marinka a jeho predmestí.

Kurachove leží zhruba 50 kilometrov západne od mesta Doneck a Marinka sa nachádza približne 27 kilometrov na juhozápad od Donecka.

19:00 Zástupca obecnej rady hodil počas rokovaní granáty

Člen obecnej rady na západnej Ukrajine hodil počas rokovania odistené granáty. Zranil pritom 26 ľudí, z toho šesť vážne. Incident sa odohral v piatok ráno v obci Kerecky v Zakarpatskej oblasti. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na políciu.

Polícia zatiaľ nekomentovala možný motív útoku.

Zasadanie rady vysielali naživo na sociálnej sieti Facebook. Na záberoch je vidno, ako muž vojde do miestnosti počas búrlivej debaty asi hodinu a pol po začiatku stretnutia, chvíľu stojí vo dverách a potom doprostred miestnosti hodí tri granáty. Polícia uviedla, že páchateľa sa zdravotníci pokúšali resuscitovať.

Mnoho Ukrajincov má vzhľadom na vojnu s Ruskom prístup ku zbraniam, ale nič neukazuje, že by útok súvisel s konfliktom. Kerecky je tiež obec, ktorá je z časti ukrajinská a z časti maďarská, ale tiež nič nenaznačuje, že by dôvodom útoku bola etnická otázka.

17:45 V Litve opravené tanky Leopard 2 sa vracajú späť na Ukrajinu

17:30 Organizácia Dunajská komisia zrušila Rusku členstvo

Dunajská komisia rozhodla o zrušení členských práv Ruska pre jeho útoky raketami a dronmi na dolný tok Dunaja na Ukrajine. Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Rusko musí z organizácie vystúpiť do 29. februára budúceho roka. Ak tak neurobí, členovia komisie nebudú uznávať svoje záväzky voči Ruskej federácii podľa Belehradského dohovoru o režime plavby po Dunaji.

Dunajská komisia je medzinárodná medzivládna organizácia založená Dohovorom o režime plavby po Dunaji, ktorý podpísali v Belehrade 18. augusta 1948. Jej hlavnými cieľmi je rozvoj voľnej plavby po Dunaji pre obchodné lode a rozvoj hospodárskych a kultúrnych kontaktov.

16:30 Protivzdušná obrana zostrelila 14 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila 14 dronov, ktorými zaútočila ruská armáda. Dronmi ruské sily zaútočili z okolia ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží v Krasnodarskom kraji pri Azovskom mori. Všetky drony zostrelili nad Mykolajivskou, Chersonskou, Chmeľnyckou a Poltavskou oblasťou. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinská vláda varovala, že počas zimy sa očakáva eskalácia ruských leteckých útokov, pričom Moskva sa zameria na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a ďalšie civilné objekty.

Počas predošlej noci na Ukrajinu útočilo 42 ruských dronov. Protivzdušná obrana zničila 41 z nich. V meste Odesa však bolo zranených jedenásť ľudí, vrátane troch detí, ktoré museli hospitalizovať.

16:00 Svetová banka poskytne Kyjevu 1,34 miliardy dolárov

Svetová banka poskytne Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc v sume 1,34 miliardy dolárov prostredníctvom grantov a pôžičiek. Financovanie je súčasťou projektu Svetovej banky Verejné výdavky pre udržanie administratívnej kapacity (PEACE). Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Finančné prostriedky PEACE sa použijú na podporu vyplácania dôchodkov, na granty pre vnútorne presťahovaných osôb a na mzdy pre učiteľov a záchranárov. „Finančná pomoc od medzinárodných partnerov nám dáva príležitosť zabezpečiť makrofinančnú stabilitu Ukrajiny a nasmerovať všetky vnútorné zdroje pre potreby našej armády,“ povedal premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ.

13:30 Ruskí diverzanti sa za ostatné dva týždne sedemkrát pokúšali preniknúť na ukrajinské územie

Sedemkrát sa skupiny ruských diverzantov za posledné dva týždne pokúsili vstúpiť na ukrajinské územie. Avšak ukrajinským vojakom sa podarilo piatim z týchto pokusov zabrániť, uviedol ukrajinský generálporučík Serhij Najev. Neobjasnil však, čo sa stalo, keď dvakrát sabotážne skupiny nezadržali. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Vpády sabotérov Ukrajinci odhalili v Sumskej, Černihivskej a Charkivskej oblasti. Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko prvého decembra uviedol, že ruskí diverzanti sa čoraz častejšie pokúšajú prenikať do Charkivskej oblasti. Predtým sa viac zameriavali na Sumskú oblasť.

11:30 Ruské jednotky mierne postúpili pri Avdijivke na východe Ukrajiny

Ruské jednotky postúpili pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Podľa štvrtkových geolokačných záberov Rusi mierne pokročili južne od železničnej trate pri obci Stepove, ktorá leží sedem kilometrov severozápadne od Avdijivky. Hovorca ukrajinskej brigády dislokovanej na fronte v Avdijivke povedal, že ruskí vojaci mimoriadne intenzívne ostreľujú oblasť medzi dedinou Stepove a železničnou traťou.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ukrajinské sily odrazili ruské útoky v rôznych smeroch pri Avdijivke, a to východne od dediny Novobachmutivka, južne od dediny Sjevjerne, pri dedine Pervomajske a pri obci Nevelske.

9:45 Počas uplynulého dňa Moskva stratila viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 1 090 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 343 890, uviedol v piatok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o štrnásť tankov, tridsaťosem obrnených bojových vozidiel pechoty a jedenásť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 706 tankov, 10 654 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 099 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 12. 2023:

21:00 Zelenskyj privítal rozhodnutie EÚ otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie Európskej únie otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou, ku ktorému došlo vo štvrtok na summite lídrov v Bruseli. Informuje o tom TASR.

„Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy. Víťazstvo, ktoré motivuje, inšpiruje a posilňuje,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

O rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou informoval predseda Európskej rady Charles Michel. Lídri EÚ tiež umožnili otvoriť prístupové rokovania s Moldavskom a Gruzínsku udelili štatút kandidátskej krajiny.

Viac sa dočítate v článku tu.

18:30 Po raketovom útoku hlásili výbuchy z Kyjeva i z Chmeľnyckej oblasti

Na Ukrajine vo štvrtok vyhlásili niekoľko leteckých poplachov, ktoré súviseli so štartom ruských stíhačiek MiG-31 - nosičov hypersonických rakiet Kinžal. Rakety boli napokon vypálené počas tretieho poplachu, a to vo štvrtok popoludní. Výbuchy hlásili z Kyjeva i z Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat potvrdil zásah v Chmeľnyckej oblasti, ale ďalšie podrobnosti zverejniť odmietol, aby sa „neposkytli informácie nepriateľovi“. Nateraz neboli hlásené žiadne obete ani zranení.  Podľa RFE/RL zasiahnutým objektom v Chmeľnyckej oblasti by mohlo byť letisko Starokonstantinov, používané ukrajinskou armádou.

Varovanie pred raketovým útokom bolo vydané aj pre Žytomyrskú, Volynskú a Rivnenskú oblasť na západe Ukrajiny. Prvý letecký poplach bol vo štvrtok na Ukrajine vyhlásený takmer súčasne so začiatkom výročnej tlačovej konferencie ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskve. 

O niekoľko hodín neskôr bol poplach vyhlásený znova a potom ešte raz. Po krátkej prestávke, už vo večerných hodinách, sa varovné sirény rozozvučali už štvrtýkrát. O následkoch tohto útoku zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie.

V noci na 13. decembra Rusko po dlhšej prestávke opäť podniklo raketový útok na Kyjev. Zranených bolo viac ako 50 ľudí, doplnila RFE/RL.

17:40 Proti územným ústupkom výmenou za mier s Ruskom je 74 % Ukrajincov

Takmer tri štvrtiny Ukrajincov (74 %) sú proti akýmkoľvek územným ústupkom výmenou za mier s Ruskom. Vyplýva z prieskumu Kyjivského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), ktorého výsledky zverejnil vo štvrtok. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V porovnaní so skoršou časťou roka mierne ubudlo tých, ktorí tvrdia, že sú úplne proti územným ústupkom. V máji bolo proti územným ústupkom 84 percent oslovených Ukrajincov. Zvýšil sa počet tých, ktorí tvrdia, že sú pripravení na územné ústupky. V máji ich bolo 10 percent, v októbri 14 percent a v decembri 19 percent.

Na prieskume sa zúčastnilo 1 031 respondentov z celej Ukrajiny s výnimkou okupovaných území.

17:30 Rusi vraj použili zajatých Ukrajincov ako ľudské štíty

Využívanie zajatých ukrajinských vojakov ako ľudské štíty pri ruských útokoch na ukrajinské pozície prešetruje prokuratúra ukrajinskej Zaporižžskej oblasti. Podľa prokuratúry by išlo o porušenie zákonov a zvykov vojny. Podľa predbežných správ ruskí vojaci využili Ukrajincov ako štíty na zaporižžskom fronte. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie generálnej prokuratúry Ukrajiny.

17:10 Zelenskyj neočakávane pricestoval do Nemecka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Nemecka. Na sociálnej sieti X o tom informovala polícia v meste Frankfurt nad Mohanom. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Hovorca frankfurtskej polície spresnil, že Zelenskyj má naplánované schôdzky v metropolitnom regióne Rýn-Mohan v okolí Frankfurtu, kde podľa polície platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia a počas návštevy dôjde v oblasti ku krátkodobým uzávierkam aj prerušeniu premávky.

V Nemecku sa Zelenskyj zrejme nestretne s tamojším kancelárom Olafom Scholzom, ktorý je v súčasnosti na summite lídrov Európskej únie v Bruseli, kde diskutujú aj o záležitostiach týkajúcich sa Ukrajiny.

Ukrajinský prezident nedávno navštívil aj Spojené štáty na pozvanie amerického prezidenta Joea Bidena. Vo Washingtone sa snažil zaistiť svojej krajine ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres USA. Zelenskyj v stredu neočakávane pricestoval aj do Nórska, kde sa stretol s lídrami piatich severských krajín.

17:00 Zelenskyj požiadal na summite EÚ o otvorenie prístupových rokovaní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok požiadal o otvorenie prístupových rokovaní na vstup Ukrajiny do Európskej únie. Lídrov členských krajín upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin využije akékoľvek zlyhanie v tomto smere. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

„Ľudia v Európe nebudú mať žiadny prínos, ak Moskva od Bruselu dostane prihrávku v podobe negativizmu voči Ukrajine,“ povedal Zelenskyj počas videokonferencie. „Putin to s určitosťou využije osobne proti vám, proti celej Európe,“ dodal. Ukrajinský prezident uviedol, že Ukrajina pred rokom od EÚ dostala jasné požiadavky na priblíženie sa k EÚ a odvtedy schválila dôležité zákony a splnila každú z požiadaviek. EÚ musí na to teraz odpovedať a otvoriť prístupové rokovania.

Lídri EÚ chcú na summite Európskej rady, ktorý sa začal vo štvrtok, schváliť finančný balík 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine počas štyroch rokov a začatie prístupových rokovaní. Maďarský premiér Viktor Orbán však opakovanie pohrozil, že rozhodnutie o otvorení rokovaní zablokuje.

14:20 Ruskí výsadkári pri ukrajinskej dedine Krynky na východnom brehu Dnipra utrpeli vysoké straty

Divízia ruských výsadkárov podľa britského obranného spravodajstva utrpela mimoriadne ťažké straty pri pokuse vyradiť z boja ukrajinské sily pri dedine Krynky na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti. „Novovytvorená 104. gardová divízia ruských výsadkových síl začiatkom decembra 2023 s vysokou pravdepodobnosťou utrpela mimoriadne ťažké straty a počas svojho bojového debutu v Chersonskej oblasti nedokázala dosiahnuť svoje ciele,“ konštatuje správa britského rezortu obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa britského vojenského spravodajstva 104. gardovú výsadkovú divíziu nedostatočne podporovalo letectvo a delostrelectvo a mnohí vojaci boli veľmi pravdepodobne neskúsení. Britskí analytici dodali, že po tomto incidente ruskí vojenskí blogeri vyzývali veliteľa skupiny Dnepr generálplukovníka Michaila Teplinského, aby odstúpil. „Toto je úder povesti Teplinského ako jedného z najschopnejších ruských poľných veliteľov,“ dodalo britské ministerstvo obrany.

GOOGLE MAPS

12:30 Putin vyhlásil, že jeho vojenské ciele na Ukrajine sa nezmenili

Ciele Moskvy na Ukrajine sa podľa ruského vodcu Vladimira Putina nezmenili. Hlava ruského štátu to uviedla vo štvrtok počas takzvanej televíznej Priamej linky s Vladimirom Putinom. Išlo o prvú otázku, na ktorú šéf Kremľa počas podujatia odpovedal.

Za ciele Ruska na Ukrajine ruský vodca vo februári 2022 označil „denacifikáciu, demilitarizáciu a neutrálny štatút" Ukrajiny. Odvtedy sa Kremeľ opakovane vyjadril, že „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine bude pokračovať, kým sa nedosiahnu tieto voľne definované ciele.

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

9:00 Rusko stratilo ďalších 1 300 vojakov

Ďalších 1 300 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 342 800, uviedol vo štvrtok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o desať tankov, dvadsaťdva obrnených bojových vozidiel pechoty, dvanásť delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 692 tankov, 10 616 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 088 delostreleckých systémov a 920 raketometov.

8:00 Rusko útočilo dronmi a raketami na juh Ukrajiny

Jedna osoba zahynula a ďalších jedenásť ľudí vrátane troch detí utrpelo zranenia v noci na štvrtok pri ruskom dronovom a raketovom útoku na juh Ukrajiny. Uviedla to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. 

Ruská armáda útočila šiestimi raketami a 42 bezpilotnými lietadlami, 41 z nich zneškodnila protivzdušná obrana, oznámili ukrajinské vzdušné sily. „Väčšina z nich bola zostrelená v Odeskej oblasti,“ dodala. Ukrajinské sily uviedli, že úlomky zneškodnených dronov poškodili v Odeskej oblasti viac ako desať budov.

Jednu obeť hlásili ukrajinské pohotovostné zložky po nočnom raketovom útoku na Chersonskú oblasť, ktorý zničil zdravotnícke zariadenie, dom a garáž. Ruské sily podľa Kyjeva útočili na prístavnú infraštruktúru na rieke Dunaj, úlomky bezpilotných lietadiel spôsobili škody na dvoch skladoch s obilím.

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 12. 2023: 

17:35 Dánska premiérka avizovala na samite v Osle novú chystanú pomoc pre Ukrajinu

Dánsko pripravuje nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Oznámila to v stredu dánska premiérka Mette Frederiksenová na tlačovej konferencii v Osle, kde sa konal samit severských krajín s účasťou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Frederiksenová avizovala, že jej vláda predloží vo štvrtok na schválenie dánskemu parlamentu balík pomoci Kyjevu v celkovej hodnote takmer miliardy eur. Navrhovaný balík zahŕňa muníciu, tanky, bezpilotné lietadlá a iné vojenské vybavenie, aké Ukrajina podľa slov Frederiksenovej momentálne potrebuje. 

Zelenskyj zavítal v stredu na vopred neohlásenú návštevu Nórska. Do Osla pricestoval z Washingtonu, kde bol od pondelka, pričom sa tam snažil zabezpečiť ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres USA.

15:30 Najväčší mobilný operátor Kyivstar je už druhý deň mimo prevádzky

Najväčší ukrajinský mobilný operátor Kyivstar je aj viac než 24 hodín po bezprecedentnom hackerskom útoku mimo prevádzky, uviedla v stredu ukrajinská tajná služba SBU s tým, že pri odstraňovaní následkov tohto útoku mu v súčasnosti pomáhajú jej experti v oblasti kybernetiky. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Obnovenie prevádzky tohto operátora sa pritom čaká ešte v priebehu stredy. SBU zároveň uviedla, že za sabotážny akt sú zodpovední ruskí hackeri. Ukrajinská tajná služba spomenula „pseudohackerskú skupinu“, priradila ju však k ruskej vojenskej rozviedke GRU.

Hackerský útok spôsobil technické poruchy, čo viedlo k dočasnej nedostupnosti mobilného spojenia a prístupu na internet, uviedla ešte v utorok spoločnosť Kyivstar na Facebooku. Dáta zákazníkov neboli podľa vyjadrení operátora ohrozené.

„Útok značne poškodil (IT) infraštruktúru, obmedzil prístup. Neboli sme schopní odraziť ho na virtuálnej úrovni, takže sme Kyivstar fyzicky zatvorili, aby sme zabránili prístupu nepriateľa,“ vysvetlil generálny riaditeľ Olexandr Komarov v štátnej televízii.

Úrady v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny uviedli, že "dočasne nefungoval" výstražný systém pred leteckými útokmi.

14:35 Moskva chce zmiasť ukrajinskú protivzdušnú obranu a mení miesta štartu dronov, informuje britské ministerstvo obrany

Rusko začalo útočiť dronmi Šáhid proti Ukrajine z nového štartovacieho miesta neďaleko lokality Balaklava na okraji Sevastopoľa na okupovanom polostrove Krym. Ruská armáda tak chce chrániť svoje sily a sťažiť ukrajinskej protivzdušnej obrane zostreľovanie bezpilotných lietadiel. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedlo to na mikroblogovacej sieti X britské ministerstvo obrany.

Analytici britskej vojenskej spravodajskej služby predpokladajú, že Rusko pravdepodobne použije aj ďalšie štartovacie miesta. Poznamenali, že Balaklava je už piatym potvrdeným miestom štartu ruských dronov smerujúcich proti Ukrajine.

13:30 Zelenskyj v Nórsku: Ukrajina bez pomoci nezvíťazí

Ukrajina nemôže poraziť Rusko bez pomoci, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy nórskeho Osla. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Bez pomoci nemôžete zvíťaziť, no môžete prehrať, pretože (všetko) čo máte je vaša krajina,“ uviedol Zelenskyj po rokovaniach s nórskym premiérom Jonasomom Gahrom Störeom.

„Dnes sme hovorili o takých špecifických veciach, ktoré môžu zachrániť tisícky a tisícky ukrajinských životov ako aj zvýšiť tlak na agresora,“ cituje Zelenského agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident poukázal na nočné ruské útoky na civilnú infraštruktúru, pričom Rusko už druhýkrát tento týždeň útočilo na Kyjev. Zelenskyj pritom uviedol, že hlavnou prioritou je posilnenie vzdušnej obrany Ukrajiny.

Störe v stredu oznámil, že Nórsko Ukrajine poskytne tri miliardy nórskych korún (253,3 milióna eur). Ide o súčasť skôr schváleného balíka v hodnote 75 miliárd nórskych korún pre Ukrajinu, ktoré jej budú vyplácané počas piatich rokov.

„Nórsko bude pokračovať v podpore ukrajinského boja za sebaobranu. Ukrajine poskytujeme cielenú dlhodobú podporu v jej boji za slobodu a demokraciu,“ uviedol Störe vo vyhlásení. „Snahy Ukrajiny sú dôležité pri chránení slobody a bezpečnosti aj tu v Nórsku,“ dodal.

9:45 Biden uistil Zelenského, že Ukrajinu neopustí

„Budeme pokračovať v zásobovaní Ukrajiny zbraňami a vybavením tak dlho, ako to bude možné,“ povedal Biden. Putin podľa neho počíta s tým, že Spojené štáty už nebudú podporovať Ukrajinu. „Musíme mu dokázať, že sa mýli,“ povedal a v tejto súvislosti vyzval americký Kongres, aby schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

7:30 Pčet zranených po raketovom útoku v Kyjeve stúpol na 45

Na najmenej 45 stúpol počet zranených po stredajšom ruskom raketovom útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Oznámil to jeho starosta Vitalij Kličko, píše TASR na základe správy agentúry AFP. 

„Celkovo bolo v kyjevskej mestskej časti Dniprovskyj zranených 45 ľudí. Osemnástich z nich vrátane dvoch detí hospitalizovali, 27 ošetrili na mieste,“ uviedol Kličko na platforme Telegram. 

Kličko tiež uviedol, že „pri nočnom raketovom útoku nepriateľa bola poškodená obytná budova“, z ktorej evakuovali niekoľko obyvateľov. Dodal, že pri útoku bola poškodená aj nemocnica.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kyjevská vojenská správa informovala o množstve padajúcich trosiek v celkovo troch štvrtiach „v dôsledku zostrelenia nepriateľských vzdušných cieľov“. Počet vypálených rakiet zatiaľ neuviedli. 

V Kyjeve bolo počuť hlasné výbuchy približne o 3.00 h miestneho času (o 2.00 h SEČ), informovala agentúra AP. Následne bol podľa agentúry DPA spustený letecký poplach. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 12. 12. 2023:

19:30 Zelenskyj sa stretol s lídrami amerického Senátu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok americkým senátorom uviedol, že s pomocou Spojených štátov by ukrajinskí vojaci mohli odraziť ruskú inváziu, informuje TASR podľa agentúr AFP a AP. 

Zelenskyj sa s predstaviteľmi amerického Senátu vrátane lídra tamojšej demokratickej väčšiny Chucka Schumera a lídra tamojšej republikánskej menšiny Mitcha McConnella stretol počas druhého dňa svojej návštevy vo Washingtone, ktorej cieľom je získať pre Ukrajinu ďalší balík nevyhnutnej pomoci zo strany USA. Stretnutie so senátormi prebiehalo za zatvorenými dverami.

Schumer schôdzku označil za „veľmi silnú“ a varoval, že Ukrajina potrebuje pomoc rýchlo, aby zabránila víťazstvu Ruska. „Dal nám (Zelenskyj) jasne najavo..., že ak prehráme, vyhrá Putin,“ povedal. Ukrajinský prezident sa po svojom prejave údajne dočkal potlesku, najmä však zo strany demokratických senátorov, ktorí s ďalším balíkom pomoci pre Ukrajinu súhlasia. 

Republikáni sú v tomto smere čoraz rezervovanejší, pričom odsúhlasenie nového balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov podmieňujú tým, aby zahŕňal aj opatrenia týkajúce sa sprísnenia imigračnej a hraničnej politike USA, čo zase odmietajú mnohí demokrati. Biely dom v tomto smere varuje, že finančná pomoc pre Ukrajinu zo strany Washingtonu vydrží len do konca roka.

Podľa AP odchádzali republikánski senátori z utorňajšieho stretnutia so Zelenským v zásade s nezmenenou pozíciou. Ukrajinský prezident sa v utorok stretol aj s republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mikeom Johnsonom, ako aj lídrom demokratickej menšiny v Snemovni Hakeemom Jeffriesom. Následne má absolvovať aj súkromnú schôdzku s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Zelenskyj už v pondelok povedal, že prieťahy v schvaľovaní pomoci zo strany USA prospievajú jedine ak Rusku a označil ich za „splnený sen“ šéfa Kremľa Vladimira Putina.

16:20 Povinnú evakuáciu v Charkivskej oblasti pravdepodobne rozšíria

V dôsledku ruského bombardovania úrady Charkivskej oblasti uvažujú o rozšírení zoznamu frontových obcí, v ktorých bude povinná evakuácia. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje gubernátora Charkivskej oblasti Oleha Synjehubova.

„V súčasnosti uvažujeme o možnej povinnej evakuácií z niekoľkých ďalších obcí. Všetko bude závisieť od vojenskej situácie, ktorú budeme mať,“ konštatoval Synjehubov. Podľa gubernátora v súčasnosti sú v Charkivskej oblasti najnebezpečnejšie dva fronty, a Borivske-Lyman a Kupiansk, ktoré sa nachádzajú v okrese Izium. V Kupiansku v súčasnosti býva asi 2 500 až 3 000 ľudí vrátane 256 detí.

14:40 Väčšina Ukrajincov je za pokračovanie oslobodzovania okupovaných území aj v prípade redukcie západnej pomoci

Väčšina Ukrajincov je presvedčená, že aj v prípade drastickej redukcie pomoci zo Západu, by krajina mala pokračovať v boji za oslobodenie oblastí okupovaných ruskou armádou. Tento názor má 58 percent Ukrajincov, hoci konštatujú, že sú si vedomí rizík pre územia, ktoré má Kyjiv pod svojou kontrolou. Vyplýva zo z prieskumu, ktorý od 29. novembra do 9. decembra uskutočnil Kyjivský medzinárodný inštitút sociológie (KIIS). Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Takmer tretina oslovených (32 %) sa však domnieva, že je lepšie súhlasiť so zastavením nepriateľských akcií za podmienok skutočných bezpečnostných záruk zo strany Západu. Zvyšných desať percent respondentov nemalo na otázku v prieskume KISS jednoznačnú odpoveď.

12:50 Ruská armáda má zjavne naďalej problémy s bojmi v noci

Ruské sily majú s veľkou pravdepodobnosťou stále problémy bojovať v noci. Vo svojom spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Podľa neho tento trend zdôrazňujú početné správy od bojovníkov. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Rezort ako príklad uviedol používateľa sociálnej siete, ktorý o sebe tvrdil, že je ruský vojak slúžiaci v Chersonskej oblasti a poukázal na nedostatok okuliarov na nočné videnie a kamier pre pozorovanie neosvetlených bezpilotných lietadiel.

„Ruský problém má pravdepodobne aj kultúrny prvok: ruský vojenský výcvik len zriedka zdôrazňoval nočné cvičenia, namiesto toho sa zvyčajne staval smerom k predpríprave za denného svetla, aby zapôsobil na hosťujúcich vyšších dôstojníkov,“ skonštatovalo tiež ministerstvo obrany v Londýne.

11:30 Zostrelili 9 z 15 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zostrelila deväť z pätnástich dronov Šáhid, ktorými zaútočila ruská armáda. Uviedli to na komunikačnej platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily. Moskva dronmi zaútočila z lokality Balaklava pri Sevastopoli na okupovanom polostrove Krym. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Protilietadlové jednotky ukrajinského velenia Východ okrem toho v pondelok večer zničili dve riadené strely Ch-59 v Zaporižžskej a Dnipropetrovskej oblasti.

11:00 Ruské sily hlásia „značný postup“ na juhu Ukrajiny

Ruské sily bojujúce na juhu Ukrajiny „značne postúpili “v okolí dediny Novopokrovka v Záporožskej oblasti, informovali v utorok okupačné úrady Kremľa. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Ofenzíva Moskvy na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022, sa ťahá už druhú zimu, ale front sa na východe a juhu Ukrajiny túto zimu sotva pohol.

„Naše jednotky značne postúpili severovýchodne od Novopokrovky,“ napísal na sociálnej sieti Telegram Jevgenij Balickij, Moskvou dosadený šéf tej časti Záporožskej oblasti, ktorú okupuje Rusko. Dodal, že ruské sily „nielen udržujú pozície, ale postupne sa posúvajú dopredu.“

Novopokrovka sa nachádza približne 20 kilometrov východne od obce Robotyne, ktorú Kyjev podľa svojich vyhlásení v lete znovu dobyl, ale odvtedy sa ju s problémami snaží udržať. Ukrajinská armáda v utorok hlásila ruské útoky po celej frontovej línii vrátane juhu. „Naše ozbrojené sily v Záporožskej oblasti odrazili tri nepriateľské útoky na územiach severne od dediny Pryjutne a západne od dediny Novopokrovka,“ oznámila ukrajinská armáda v každodennej správe.

Tieto ruské územné zisky ešte viac sťažia Ukrajine to, aby si udržala kontrolu nad Robotyne, keďže ruské sily ovládajú územie západne, južne a východne od dediny. Znovudobytie Robotyne bolo v auguste označované za úspech v protiofenzíve Kyjeva. Ukrajinský postup pri opätovnom získavaní vlastného územia obsadeného Ruskom je však odvtedy pomalší, než sa očakávalo.

9:10 Na ruskej strane padlo už viac ako 340-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 800 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 340 650, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, devätnásť obrnených bojových vozidiel pechoty a tri delostrelecké systémy.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 664 tankov, 10 579 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 073 delostreleckých systémov.

7:40 Austin ubezpečil Zelenského o ďalšej podpore pre Ukrajinu zo strany USA

Minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin v pondelok opätovne potvrdil záväzok svojej krajiny podporovať Ukrajinu pri obrane proti vojenskej invázii Ruska. Urobil tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

„Sme odhodlaní svetu ukázať, že Amerika pri obrane demokracie necúvne,“ vyhlásil Austin počas príhovoru na pôde National Defense University vo Washingtone. „Musíme dodržať americké záväzky, musíme zaistiť americkú bezpečnosť a musíme splniť americké sľuby,“ dodal.

Zelenskyj vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nebojuje len s Ukrajinou, ale cieli aj na slobodnú a jednotnú Európu. Dodal, že Putin hľadá spojencov aj v Spojených štátoch a ako zbraň používa propagandu a dezinformácie. Zdôraznil však, že Ukrajina sa nevzdá a bude sa naďalej brániť. „Vieme, čo máme robiť. Na Ukrajinu sa môžete spoľahnúť a my dúfame, že sa budeme môcť spoľahnúť na vás,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident do Washingtonu pricestoval v pondelok. V utorok sa má v Bielom dome stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom a prijme ho aj predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Mike Johnson.

Washington tvrdí, že finančná pomoc pre Ukrajinu schválená americkým Kongresom sa minie do konca roka. Schváleniu novej pomoci však bráni politický spor medzi demokratmi a republikánmi. Nedávno schválený núdzový rozpočet opäť neobsahoval ďalšie prostriedky pre Ukrajinu, hoci prezident Biden o ne žiadal už v októbri, pripomína DPA. Táto agentúra konštatuje, že napriek narastajúcemu napätiu je tak schválenie finančnej pomoci v nedohľadne.

SITA/AP Photo/Kevin Wolf

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 12. 2023:

17:30 Zelenskyj pricestoval do Washingtonu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok do Washingtonu, kde má vystúpiť s prejavom v snahe podporiť schválenie nového balíka americkej pomoci, o ktorom už dlho rokuje tamojší Kongres. Zelenskyj do Washingtonu pricestoval na pozvanie amerického prezidenta Joea Bidena, s ktorým by sa mal stretnúť v utorok v Bielom dome. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

14:20 Švédsko poskytne Ukrajine pomoc v hodnote 130 miliónov dolárov

Švédsko poskytne Ukrajine vzhľadom na zimné mesiace balík pomoci v hodnote približne 130 miliónov dolárov, oznámil v pondelok švédsky premiér Ulf Kirstersson. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pomoc bude zameraná na zabezpečenie elektrickej energie, vykurovania a potravín, ako aj na výstavbu prístreškov v školách, povedal Kirstersson na tlačovej konferencii v Štokholme.

Švédsky premiér zdôraznil, že je dôležité, aby Európska únia a USA zabránili poklesu podpory Ukrajine. Je podľa neho „mimoriadne znepokojujúce“, že dlhodobá podpora je v súčasnosti spochybňovaná.        

13:55 Vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine podporí Británia sumou 3,7 milióna libier

Britská vláda poskytne 3,7 milióna libier na podporu dokumentácie, vyšetrovania a stíhania vojnových zločinov spáchaných Ruskom na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje nedeľňajšie vyhlásenie vlády Veľkej Británie.

Cieľom britského balíka finančnej pomoci je poskytnúť ukrajinským prokurátorom zručnosti pri zhromažďovaní spravodajských informácií z otvorených zdrojov a zároveň ich školiť, ako podávať žaloby s dostatočnými dôkazmi.

Vojnu Ruska proti Ukrajine sprevádzajú početné vojnové zločiny a krutosti. Ukrajinskí prokurátori doteraz zaznamenali viac ako 110-tisíc prípadov vojnových zločinov.

Dnešnú správu Británie o prebiehajúcej vojne na Ukrajine si môžete prečítať tu:

10:00 Británia presunie na Ukrajinu dve mínolovky kráľovských námorných síl

Spojené kráľovstvo presunie dve mínolovky svojich námorných síl na Ukrajinu. Je to súčasť rozsiahlejších krokov pre posilnenie obranných schopností Ukrajiny na mori, uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR prevzala pondelkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Mínolovka slúži na vyhľadávanie a ničenie mínových zátarás v mori a na ochranu bojových lodí a konvojov. 

Dodanie dvoch mínoloviek triedy Sandown na Ukrajinu nasleduje po tom, čo britské ministerstvo obrany oznámilo, že Británia bude spolu s Nórskom viesť novú koalíciu zameranú na zlepšenie námorných spôsobilostí Ukrajiny vo vojne s Ruskom. 

Minister obrany Grant Shapps povedal: „Tieto mínolovky dodajú Ukrajine dôležitú schopnosť, ktorá pomôže zachraňovať životy na mori a otvorí životne dôležité vývozné trasy, ktoré sú závažne obmedzené odvtedy, ako Putin spustil svoju protiprávnu inváziu.“

Shapps dodal: „Spojené kráľovstvo ako ostrovná krajina s hrdou námornou históriou a jeho námorné sily sú obzvlášť vhodné a odhodlané pomáhať tomuto úsiliu, ktoré bude súčasťou série nových koalícií vytvorených medzi spojencami, aby sa zaistila stála vojenská podpora Ukrajine.“

9:00 Rusko v noci útočilo na Kyjev, zranenia utrpeli dvaja ľudia

Ukrajinská metropola Kyjev v noci na pondelok čelila ruskému vzdušnému útoku, zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia. Uviedli to miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z agentúr Reuters a AP.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko v príspevku na platforme Telegram napísal, že v juhovýchodnej časti mesta utrpeli zranenia muž a žena. Pohotovostné zložky zasahovali na juhozápade Kyjeva, kde časť rakety zasiahla strechu obytnej budovy, dodal. Na mieste vypukol požiar, ktorý sa podľa Klička rýchlo podarilo uhasiť.

V Kyjeve bolo počuť hlasné výbuchy krátko po 4.00 h miestneho času (3.00 h SEČ), napísala AP.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko uviedol, že protivzdušná obrana „zostrelila nepriateľské ciele“. Naznačil tiež, že Rusko útočilo na ukrajinskú metropolu raketami.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite