Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj pricestoval do Washingtonu

.tasr .svet

Ukrajinský prezident do Washingtonu pricestoval na pozvanie amerického prezidenta Joea Bidena.

Zelenskyj pricestoval do Washingtonu SITA/AP Photo/Felipe Dana

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok do Washingtonu, kde má vystúpiť s prejavom v snahe podporiť schválenie nového balíka americkej pomoci, o ktorom už dlho rokuje tamojší Kongres. Zelenskyj do Washingtonu pricestoval na pozvanie amerického prezidenta Joea Bidena, s ktorým by sa mal stretnúť v utorok v Bielom dome. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

Ešte v pondelok by mal ukrajinský prezident vystúpiť na Univerzite národnej obrany (NDU) vo Washingtone, po úvodnom slove ministra obrany USA Lloyda Austina. 

V utorok sa zase mal Zelenskyj stretnúť s Bidenom v Bielom dome a tiež s lídrami Kongresu, vrátane republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mikea Johnsona a lídra demokratickej väčšiny Senátu Chucka Schumera. Schôdzka Zelenského s Johnsonom by mala prebehnúť v Kapitole.

Návšteva, ktorú Biely dom oznámil v nedeľu, je už Zelenského treťou vo Washingtone od začiatku vojny na Ukrajine. Naposledy pricestoval ukrajinský prezident do americkej metropoly v septembri.

Jeho plánované utorňajšie stretnutie s Bidenom má „podčiarknuť neotrasiteľný záväzok Spojených štátov podporovať ľudí na Ukrajine pri ich obrane proti brutálnej ruskej invázii,“ uviedla v nedeľu tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierrová.

Zelenského návšteva prichádza v kritickom čase náročných rokovaní Kongresu o núdzovej pomoci Ukrajine. Kongres sa zatiaľ zjavne neblíži k dohode spájajúcej zmeny v imigračnej a hraničnej politike USA s balíkom pomoci pre Ukrajinu aj Izrael.

Ak kongresmani odídu na vianočné a novoročné sviatky bez dosiahnutia spomínanej dohody, Biely dom bude musieť urobiť ťažké rozhodnutie o zásobovaní svojich bojujúcich spojencov - potenciálne aj na úkor vojenskej pripravenosti USA, uviedla stanica CNN.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite