Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko usporiada prezidentské voľby aj na okupovaných územiach Ukrajiny

.tasr .svet

Rusko už usporiadalo v septembri v týchto ukrajinských oblastiach regionálne voľby, ktoré Kyjev a Západ odsúdili a neuznali ich výsledky. Moskva vlani v septembri usporiadala aj referendá o anexii.

Rusko usporiada prezidentské voľby aj na okupovaných územiach Ukrajiny SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruské prezidentské voľby sa na budúci rok uskutočnia aj na území štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko vlani anektovalo. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Ruská ústredná volebná komisia uviedla, že voľby budú v marci aj v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. „Toto rozhodnutie bolo jednohlasne prijaté,“ uviedol viceprezident ruskej volebnej komisie Nikolaj Bulajev.

Moskva štyri ukrajinské regióny vlani anektovala napriek tomu, že nad nimi nemá plnú vojenskú kontrolu. Ukrajina už vyzvala medzinárodnú komunitu, aby „rezolútne odsúdila zámer Ruska usporiadať prezidentské voľby na okupovanom ukrajinskom území“.

Rusko v roku 2014 jednostranne anektovala aj Krymský polostrov, kde takisto organizuje voľby.

Prezidentské voľby v Rusku budú 15. až 17. marca. Ich niekoľkodenné trvanie podľa kritikov Kremľa zhorší zabezpečenie transparentnosti volieb.

Ruský prezident Vladimir Putin si vo voľbách môže zabezpečiť už piate funkčné obdobie, pričom od jeho prípadných protikandidátov sa neočakávajú žiadne reálne výzvy. Väčšina predstaviteľov ruskej opozície bola totiž uväznená alebo odišla do exilu, konštatuje AFP.

Svojich kandidátov môže do volieb bez zbierania podpisov posunúť päť strán, pričom všetky podporujú Kremeľ a vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite