Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prísľuby samitu COP28 pokrývajú len 30 percent potrebného zníženia emisií

.tasr .svet

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila Medzinárodná agentúra pre energiu IEA.

Prísľuby samitu COP28 pokrývajú len 30 percent potrebného zníženia emisií sita/AP Photo/Ng Han Guan

záväzky prijaté na klimatickom samite COP28 sľubujú do roku 2030 zníženie emisií skleníkových plynov súvisiacich s energetikou len o 30 percent z potrebného množstva. Uviedla to v nedeľu Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) so sídlom v Paríži, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

„Hoci sú tieto záväzky pozitívnym krokom vpred pri riešení emisií skleníkových plynov v energetickom sektore, nestačili by ani zďaleka na to, aby sa svet dostal na cestu k dosiahnutiu medzinárodných klimatických cieľov, najmä cieľa obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia,“ uvádza sa v správe IEA.

Agentúra zverejnila hodnotenie nezáväzných sľubov, ktoré dali vlády, ako aj ropný a plynárenský priemysel na samite v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE). Ide o strojnásobenie energie z obnoviteľných zdrojov a zdvojnásobenie energetickej účinnosti do roku 2030, ako aj o výrazné zníženie emisií metánu.

Podľa IEA sa k záväzku týkajúcemu sa obnoviteľných zdrojov energie a energetickej účinnosti prihlásilo 130 krajín. Nepodpísala sa však pod to Čína, ktorá je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov, ako aj ďalší rozvojový gigant India a hlavní vývozcovia energie Saudská Arábia a Rusko.

Čína sa v spoločnom vyhlásení so Spojenými štátmi, ktoré tento záväzok podpísali, po rozhovoroch v Kalifornii v rámci príprav na konferenciu COP28 menej formálne zaviazala k cieľu strojnásobiť obnoviteľné zdroje energie.

Peking sa v minulosti zdráhal prijímať záväzky v takýchto vyhláseniach, ktoré neboli oficiálne prijaté v rámci OSN.

V parížskej klimatickej dohode z roku 2015 sa stanovila ambícia udržať mieru globálneho otepľovania na úrovni maximálne 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnou úrovňou, aby sa tak zabránilo najhorším následkom zmeny klímy vrátane rastúceho sucha, búrok a zvyšovania hladiny morí.

Pokiaľ ide o metán, približne 50 ropných a plynárenských spoločností prisľúbilo, že do roku 2030 vynuluje emisie a odstráni bežné spaľovanie.

Metán, ktorý je vysoko účinný, ale pomerne krátkodobý, je zodpovedný za približne jednu tretinu súčasného otepľovania spôsobeného skleníkovými plynmi - hneď za oxidom uhličitým. Okrem výroby energie je hlavným zdrojom metánu aj živočíšna výroba.

Sultán Ahmad Džábir, ktorý predsedá klimatickej konferencii OSN v Dubaji, povedal, že klimatický samit napreduje, ale nie dostatočne rýchlo, pričom opäť vyzval zúčastnené krajiny, aby sa vzdali presadzovania svojich parciálnych záujmov.

Rokovania sú však obzvlášť napäté v súvislosti s výzvami, ktoré presadzujú ekologicky zmýšľajúce krajiny naliehajúce, aby sa postupne prestali využívať fosílne palivá. Proti tomu je ropný kartel OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) a jeho vplyvný člen Saudská Arábia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite