Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia 17. marca 2024

.tasr .svet

Hlavným favoritom je Vladimir Putin. Ten zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne nepotvrdil.

Prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia 17. marca 2024 sita/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia na budúci rok 17. marca, uviedli vo štvrtok tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP. O termíne volieb hlasovaním „jednomyseľne“ rozhodli poslanci hornej komory ruského parlamentu - Rady Federácie, ktorá je na základe ruskej ústavy zodpovedná za vypísanie dátumu volieb.

Podľa predsedníčky hornej komory Valentiny Matvijenkovej ide „prakticky o začiatok prezidentskej kampane“.

Úradujúci prezident Vladimir Putin sa môže v nadchádzajúcich voľbách hlavy štátu uchádzať už o svoje piate šesťročné funkčné obdobie. 

Sedemdesiatjedenročný Putin ešte oficiálne nepotvrdil, že bude kandidovať; agentúra Reuters však pripomína, že o jeho rozhodnutí uchádzať sa o post prezidenta už minulý mesiac informovalo šesť rôznych neoficiálnych zdrojov. 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v septembri vyhlásil, že ak sa Putin rozhodne kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024, nebude mať žiadnu konkurenciu. Všeobecne sa očakáva, že Putin kandidovať bude a opäť zvíťazí a zaistí si tak pobyt v Kremli až do roku 2030.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite