Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf izraelskej diplomacie kritizoval Guterresa za jeho varovania o Pásme Gazy

.tasr .svet

Guterres využil svoju právomoc upozorniť Bezpečnostnú radu prvýkrát od nástupu do funkcie.

Šéf izraelskej diplomacie kritizoval Guterresa za jeho varovania o Pásme Gazy sita/AP Photo/Rafiq Maqbool

izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v stredu ostro kritizoval generálneho tajomníka Antonia Guterresa, ktorý varoval pred situáciou v Pásme Gazy. Podľa Kohena predstavuje Guterresove funkčné obdobie „hrozbu pre svetový mier“. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Guterres v stredu napísal list Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), v ktorom žiadal tento orgán o použitie svojho vplyvu na odvrátenie „humanitárnej katastrofy“ v Gaze. Zároveň zopakoval svoje výzvy na humanitárne prímerie a varoval, že útoky Izraela na Pásmo Gazy budú čoskoro na tomto palestínskom území viesť k zrúteniu verejného poriadku.

Kohen označil v príspevku na sociálnej X Guterresove výzvy na prímerie a žiadosť o aktiváciu článku 99 Charty OSN za „znak podpory teroristickej organizácie Hamas a schvaľovanie vraždenia starších osôb, únosov bábätiek a znásilňovania žien“.  „Každý, kto podporuje svetový mier, musí podporovať oslobodenie Gazy od Hamasu,“ napísal Kohen.

Článok 99 Charty OSN umožňuje generálnemu tajomníkovi upozorniť BR OSN na akúkoľvek záležitosť, ktorá podľa neho ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť. Guterres v stredu tento článok použil prvýkrát od svojho nástupu do funkcie v roku 2017.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite