Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 95. týždeň vojny (4. 12. 2023 – 10. 12. 2023)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 95. týždeň vojny (4. 12. 2023 – 10. 12. 2023) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Informácie z predchádzajúceho dňa 10. 12. 2023:

20:30 Viac ako 440 obcí je bez dodávok elektrického prúdu

V dôsledku ruských útokov a nepriaznivého počasia bolo v nedeľu 445 obcí v deviatich ukrajinských oblastiach bez dodávok elektrického prúdu. Informuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na správu ukrajinského ministerstva energetiky.

Najzložitejšia situácia je v Doneckej oblasti na frontovej línii, kde je bez prúdu 121 obcí, uviedlo ministerstvo. Zlé počasie a ruské útoky narušili dodávky elektriny aj do viac ako 80 obcí v Zaporižžskej oblasti. V Chersonskej oblasti bolo v dôsledku ruských útokov bez elektrického prúdu 45 obcí, konštatoval ukrajinský rezort energetiky.

17:00 Podľa veliteľa pozemných síl je situácia na východe náročná, Rusi neprestávajú útočiť

Situácia na východe Ukrajiny je podľa veliteľa ukrajinských pozemných síl Oleksandra Syrského náročná, pretože Rusi útočia na celej frontovej línii. „Operačná situácia na východe je náročná. Nepriateľ nezastavuje svoju ofenzívu pozdĺž celej kontaktnej línie,“ napísal Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Dôkladne som analyzoval situáciu a zvážil som možnosti ďalšieho postupu spolu s veliteľmi obrany na východnom fronte,“ konštatoval veliteľ pozemných síl. Dodal, že cieľom prijatých rozhodnutí, že zabezpečiť stabilitu obrany a zachovať životy vojakov.

14:00 Podľa Britov už Moskva začala kampaň náletov na ukrajinskú energetiku

Rusko podľa britského ministerstva obrany pravdepodobne už začalo koordinovanejšiu kampaň náletov s cieľom ničiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru. V správe britskej vojenskej spravodajskej služby, ktorú rezort obrany zverejnil v nedeľu na mikroblogovacej sieti X, sa konštatuje, že Moskva kampaň odštartovala v noci 7. decembra. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Bol to pravdepodobne začiatok koordinovanejšej kampane Ruska zameranej na degradáciu ukrajinskej energetickej infraštruktúry,“ uviedlo obranné spravodajstvo Veľkej Británie. Britskí analytici však poznamenali, že väčšinu ruských rakiet úspešne zachytila ukrajinská protivzdušná obrana. Útok si vyžiadal smrť jedného civilistu, ale materiálne škody boli veľmi malé, dodalo britské ministerstvo obrany.

12:45 Ukrajinci si uctili pamiatku padlých vojakov

12:30 Nemecký veľvyslanec si v Moskve uctil obete vojny na Ukrajine

Nemecký veľvyslanec v Rusku Alexander Graf Lambsdorff si v sobotu na veľkom vianočnom koncerte v moskovskom chráme uctil obete vojny Kremľa proti Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Nadchádzajúce sviatočné obdobie je príležitosťou pripomenúť si obete vojen, vrátane tých na Blízkom východe a na Ukrajine, bez ohľadu na ich národnosť a vieru, povedal Lambsdorff stovkám hostí zhromaždených v moskovskom chráme.

„Vieme, že vojna nie je nevyhnutná. Ľudia, národy a krajiny môžu dosiahnuť mierovú dohodu aj v ťažkých otázkach, ak je vôľa. Môžeme a musíme spoločne nájsť mierové riešenie napriek všetkým rozdielom v záujmoch a presvedčeniach,“ povedal nemecký diplomat a dodal, že Vianoce sú sviatkami mieru.

„Chceme pracovať na mieri aj v budúcom roku,“ prízvukoval veľvyslanec účastníkom tradičného koncertu, jedného z mála významných kultúrnych podujatí, na ktorých sa Nemci a Rusi v hlavnom meste stále stretávajú, všíma si DPA.

Vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré si boli kedysi bližšie, sú teraz veľmi napäté v dôsledku vojny Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára 2022.

V reakcii na to európske krajiny dodávajú Ukrajine zbrane na odvrátenie invázie a Európska únia uvalila na Moskvu sankcie. Nemecko a mnohé ďalšie krajiny hľadali iných dodávateľov energie, čím výrazne znížili svoju závislosť od Moskvy.

V Chráme Nepoškvrneného počatia Panny Márie duchovný Kirill Gorbunov vyzval na mierové spolunažívanie. Rusi a Nemci by sa nemali nechať rozdeliť zlom, povedal generálny vikár Rímskokatolíckej arcidiecézy Matky Božej v Moskve.

8:45 Moskva prišla o ďalších 700 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 700 ruských vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 338 820 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o štyri tanky, desať obrnených bojových vozidiel pechoty a šesť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 636 tankov, 10 529 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 064 delostreleckých systémov.

Správy z prechádzajúceho dňa 9. 12. 2023:

19:00 Pri bombardovaní Kupianska zomreli dve ženy

Dve ukrajinské civilistky v sobotu prišli o život a jeden muž bol zranený v dôsledku ruského útoku na mesto Kupiansk v Charkivskej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Pri ruskom ostreľovaní mesta Kupiansk zahynuli dve ženy vo veku 57 a 71 rokov a 30-ročný muž utrpel zranenia. Okupačné sily podľa prvých správ nasadili delostrelectvo o zhruba 15:30,“ povedal gubernátor. Bombardovanie podľa jeho slov poškodilo súkromný obytný dom, garáž a letnú kuchyňu.

17:00 Pri útokoch na Chersonskú oblasť zomrel jeden civilista a traja sú zranení

Ruské bezpilotné lietadlo zhodilo v sobotu výbušniny na ukrajinské mesto Beryslav v Chersonskej oblasti. Jeden civilista v dôsledku útoku zomrel a ďalší utrpel zranenia, uviedla regionálna prokuratúra. Útok sa stal, keď sa civilisti nachádzali na ulici, uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. Beryslav leží zhruba 70 kilometrov východne od mesta Cherson na západnom brehu rieky Dnipro naproti mestu Kachovka na východnom brehu, ktorý okupuje ruská armáda. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ruské sily v sobotu zaútočili aj na mesto Cherson, pričom zranili dvoch jeho obyvateľov, konštatovala vojenská administratíva Chersonskej oblasti.

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili Cherson a obce v jeho okolí na západnom brehu rieky Dnipro vlani na jeseň. Ruské jednotky vytlačili na východný breh rieky.

14:15 Ruská armáda obsadila pri Avdijivke čistiareň odpadových vôd

Ruské sily podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) obsadili čistiareň odpadových vôd pre meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Čistiareň sa nachádza severozápadne od Avdijivky. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

UKRAINSKÁ PRAVDA/OZBROJENÉ SILY UKRAJINY

Podľa hovorcu ukrajinskej tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandra Štupuna o mestečko Avdijivka bojuje viac ako 40-tisíc ruských vojakov.

10:15 Moskva stratila ďalších 900 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 900 ruských vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 338 120 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o šesť tankov, jedenásť obrnených bojových vozidiel pechoty a jeden delostrelecký systém.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 632 tankov, 10 519 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 058 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 12. 2023:

20:20 Kyjev rokuje so Švédskom o možnej dodávke stíhačiek Gripen

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov diskutoval s hlavným veliteľom ozbrojených síl Švédska Micaelom Bydénom o možnosti dodávky švédskych stíhačiek Gripen ozbrojeným silám Ukrajiny. „Plodná bilaterálna práca týkajúca sa dodávok lietadiel Gripen Ukrajine pokračuje,“ povedal námestník ukrajinského ministra obrany Ivan Havryľuk. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Bydén sa vyjadril, že o dodávke lietadiel Gripen Kyjevu sa diskutuje na politickej aj vojensko-operačnej úrovni. „Čakáme na politické rozhodnutia,“ dodal.

16:50 Moskva zaútočila devätnástimi riadenými strelami

Ruská armáda v piatok na Ukrajinu zaútočila 19 riadenými strelami Ch-101 a Ch-555. Ukrajinským silám protivzdušnej obrany sa podarilo zničiť 14 z nich. Oznámil to hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Podľa Jurija Ihnata ruské sily rakety vystrelili z deviatich strategických bombardérov Tu-95, ktoré sa pred útokom rozdelili do niekoľkých skupín.

14:50 Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci

Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Vyplýva to z aktualizovaného zoznamu zverejneného na stránke spolkovej vlády bundesregierung.de, informuje v piatok TASR.

Balík obsahuje predovšetkým 250 nábojov kalibru 155 mm, desať prieskumných bezpilotných lietadiel VECTOR s náhradnými dielmi, šesť hliadkovacích vozidiel pre pohraničníkov, osem nákladných vozidiel Zetros, 70 automatických granátometov MGW a jedno prieskumné bezpilotné lietadlo LUNA NG.

V balíku je tiež 100 000 súprav prvej pomoci a zdravotnícky materiál.

Nemecká vláda vyčlenila na rok 2023 približne 5,4 miliardy eur, ktoré majú byť primárne použité na vojenskú pomoc Ukrajine.

13:05 Putin oznámil, že bude opäť kandidovať

Putin svoje rozhodnutie oznámil počas rozhovoru s účastníkmi slávnostného odovzdávania vyznamenaní Hrdina Ruska. Jeden z hostí ceremoniálu sa Putina – už v „neformálnom“ rozhovore – spýtal, či bude kandidovať, na čo dal Putin súhlasnú odpoveď.

SITA/SERGEI BOBYLEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP

12:00 Rusko zaútočilo na Kyjev riadenými strelami, prvýkrát po takmer 80 dňoch

Rusko v noci na piatok vypálilo na Ukrajinu 19 striel s plochou dráhou letu, uviedlo ukrajinské letectvo s tým, že 14 z nich sa podarilo zneškodniť. Podľa kyjevských predstaviteľov Rusi zaútočili na ukrajinskú metropolu týmto typom riadených striel prvýkrát po 79 dňoch, informuje agentúra AFP. 

„Odpálených bolo 19 striel s plochou dráhou letu X101/X555. A výsledok práce našej protivzdušnej obrany vôbec nie je zlý – 14 zneškodnených striel...,“ informoval v piatok hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat.

Ruské riadené strely určené najmä na ničenie pozemných cieľov, ktoré mierili na miestnu civilnú infraštruktúru, boli podľa hovorcu zostrelené nad Kyjevskou aj Dnipropetrovskou oblasťou. 

Kyjevskí predstavitelia uviedli, že rakety vypálené na ukrajinskú metropolu nezasiahli stanovené ciele. 

9:00  Ruské rakety zasiahli Charkov, hlásia jedného zraneného

Ruský raketový úder zasiahol mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Pri útoku utrpela zranenia jedna osoba a boli poškodené obytné budovy. Uviedli to v noci na piatok ukrajinskí predstavitelia. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Okupanti zasiahli Charkov šesťkrát,“ napísal gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že na mieste bola ošetrená jedna osoba. Prvotné informácie podľa neho naznačovali, že mesto zasiahli rakety systému S-300.

Starosta Charkova Ihor Terechov informoval o „najmenej piatich úderoch“ a jednej zranenej osobe.  

8:00 Spojené štáty a Ukrajina podpísali memorandum o spoločnej výrobe zbraní

Ukrajina a Spojené štáty podpísali na konferencii obranného priemyslu vo Washingtone memorandum o spoločnej výrobe v obrannom priemysle a výmene technických údajov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame o tom informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Na Ukrajine by sa mali vybudovať výrobné zariadenia na zabezpečenie ozbrojených síl potrebnými zbraňami vo sfére protivzdušnej obrany, výroby kritickej munície, ako aj opráv a údržby. Ministerstvo obrany USA a priemyselní partneri poskytnú Ukrajine technické údaje na začatie miestnej realizácie jednotlivých projektov zameraných na zlepšenie zastaraných systémov protivzdušnej obrany integráciou západnej munície," uviedol Jermak.

Memorandum predpokladá, že Ukrajina v krátkodobom horizonte získa spôsobilosti potrebné na úspech na bojisku a v dlhodobom horizonte prispeje k hospodárskej obnove a posilneniu obranných kapacít.

„Bude viac zbraní! Ukrajina a USA podpísali memorandum o spoločnej výrobe a výmene technických údajov,“ napísal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov na Facebooku v súvislosti s výsledkami prvého dňa konferencie.

Informácie z predchádzajúceho dňa 7. 12. 2023:

19: 45 Bez elektrickej energie je pre ruské útoky viac ako 400 obcí

Bez dodávok elektrického prúdu počas uplynulého dňa bolo 408 ukrajinských obcí. Podľa štvrtkovej správy ukrajinského ministerstva energetiky sú dôvodom výpadkov v regiónoch pri frontovej línii ruské útoky a technické problémy v rámci siete. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Najvyšší počet obcí bez prístupu k elektrickej energii je v Doneckej oblasti, a to 114. Ďalším regiónom, ktorý je výrazne postihnutý výpadkami prúdu, je Zaporižžská oblasť, kde je bez elektriny 63 obcí. V Chersonskej oblasti nemá elektrinu 45 obcí.

17:00 Pohľad na zdevastovanú Avdijivku

14:00 Dvoch dôstojníkov protivzdušnej obrany poslali do väzenia za to, že nezabránili ukrajinskému útoku

Dvaja ruskí dôstojníci protivzdušnej obrany boli odsúdení za nedbalosť po tom, ako nezabránili ukrajinskému útoku na ruské územie. Ako referuje web news.sky.com s odvolaním sa na ruský denník Kommersant, podplukovník Anatolij Bondarev a major Dmitrij Dmitrakov boli odsúdení na štyri roky väzenia.

Dvojicu uznali vinnou z porušenia článku ruského trestného zákonníka, ktorý stanovuje, že vojaci musia odraziť nečakaný útok na území Ruskej federácie. Bondarev a Dmitrakov boli súdení v súvislosti s incidentom z minulého roka, keď sa ruský muničný sklad v Belgorodskej oblasti stal terčom ukrajinského útoku.

Ruské orgány vedú rozsiahle vyšetrovanie každého úspešného ukrajinského úderu na ruské územie od roku 2014 a prípadnej nedbanlivosti ruských vojakov zapojených do obrany pred týmito útokmi, uviedol Kommersant s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje.

12:30 Ruské sily mierne postúpili pri meste Avdijivka na východe Ukrajiny

Ruské sily mierne postúpili v priemyselnej zóne juhovýchodne od mesta Avdijivka v Doneckej oblasti. Uviedol to vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom web Kyiv Independent.

Geolokačné zábery, ktoré zverejnili v stredu, potvrdzujú, že ruská ofenzíva dosiahla mierne úspechy v priemyselnej zóne Avdijivky, konštatoval ISW. Ruské útoky na mesto však podľa ukrajinskej armády doteraz pre Moskvu znamenajú stratu zhruba 10-tisíc vojakov, viac ako 100 tankov, viac ako 250 iných obrnených vozidiel a sedem lietadiel Su-25.

10:00 Rusi útočili na prístavnú infraštruktúru na Dunaji, zabili vodiča kamiónu

Ruské sily v noci zo stredy na štvrtok zaútočili dronmi na prístavnú infraštruktúru na Dunaji v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Útoky poškodili sklad a výťah pre nákladné autá, pričom jeden vodič kamióna zahynul. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda, ktorý cituje gubernátora oblasti Oleha Kipera

„Dnes v noci útočili ruskí teroristi na Izmajilský okres útočnými bezpilotnými lietadlami takmer dve hodiny. Naša protivzdušná obrana zostrelila väčšinu bezpilotných lietadiel Šáhid, ale, žiaľ, objavili sa aj zásahy,“ vyjadril sa Kiper. Gubernátor povedal, že sa okupanti zamerali špecificky na prístavnú infraštruktúru a okrem spomenutých škôd a úmrtia, útoky spôsobili požiar, ktorý rýchlo uhasili.

9:00 Počas uplynulého dňa Moskva stratila viac ako tisíc vojakov

Ďalších 1 120 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Straty ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšili na 336 230, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osemnásť tankov, dvadsaťšesť obrnených bojových vozidiel pechoty a dvadsaťjeden delostreleckých systémov. Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 618 tankov, 10 482 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 045 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 12. 2023:

20:20 Rusko dúfa, že jednota Západu sa rozpadne, povedal Zelenskyj na stretnutí G7

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v stredu lídrom skupiny G7, že Rusko zvýšilo tlak na fronte. Varoval, že Moskva počíta s tým, že budúci rok nastane „kolaps“ jednoty západných krajín. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Virtuálne stretnutie skupiny G7, na ktorom sa zúčastnili kľúčoví spojenci Kyjeva vrátane prezidenta USA Joea Bidena a britského premiéra Rishi Sunaka, sa uskutočnil v čase obáv, že podpora Ukrajiny zo strany Západu by mohla slabnúť.

„Rusko dúfa len v jednu vec — že budúci rok sa usporiadanie slobodného sveta zrúti,“ povedal Zelenskyj a varoval, že ruský prezident Vladimir Putin „výrazne zvýšil tlak na fronte.“

„Musíme vyhrať boj o motiváciu. Motiváciu našich ľudí a celej Európy. Prebiehajúci boj nie je len o osude Ukrajiny, je to o Európe,“ uviedol Zelenskyj na summite lídrov skupiny G7. Ukrajinský prezident zároveň vyzval členské krajiny Európskej únie, aby „splnili“ sľub o začatí prístupových rokovaní Ukrajiny.

Európska komisia v zásade tento krok odporučila, ale ešte to musia schváliť vlády jednotlivých členských štátov EÚ. Rozhodnutie má padnúť na poslednom riadnom summite tohto roka 14. a 15. decembra.

 15:30 Pri ruských útokoch za uplynulý deň zomreli štyria civilisti

Ruské útoky proti Ukrajine za uplynulý deň zabili štyroch civilistov, uviedli v stredu ukrajinské regionálne úrady. V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na niekoľko miest vrátane mesta Cherson, pričom troch civilistov zabili, uviedol gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. Jedného civilistu ruské útoky zabili v Doneckej oblasti, konštatoval jej gubernátor Ihor Moroz. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinské letectvo oznámilo, že Moskva v noci na stredu proti Ukrajine podnikla útoky 48 bezpilotnými lietadlami, z ktorých 41 protivzdušná obrana zničila.

11:50 Armáda už prekonala dve ruské obranné línie a teraz čelí tretej, vyhlásil minister obrany

Ukrajinská armáda podľa ministra obrany Rustema Umerova dosahuje na fronte úspechy, prekonala dve ruské obranné línie a teraz čelí tretej. Šéf ukrajinského rezortu obrany to povedal v rozhovore pre americkú televíznu stanicu Fox News. Dodal pritom, že Rusi si na Ukrajine vybudovali tri línie obrany. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Deokupovali sme 50 percent nášho územia. Porážame Rusko v našej krajine. Získali sme územia a zastavili sme krutosti. A teraz máme plán pre rok 2024," povedal Umerov.

Na otázku, či je možné urovnanie konfliktu v prípade, že by vojna pretrvávala roky, Umerov odpovedal, že by bolo zahanbením celého civilizovaného sveta, ak sa nedokázal brániť pred autoritárskym režimom. Dodal, že strategickým víťazstvom pre Ukrajinu je kontrola nad celým svojim územím v rámci medzinárodne uznaných hraníc z roku 1991.

10:00 Rusko v noci útočilo na Ukrajinu 48 dronmi, väčšina bola zneškodnená

Ruská armáda v noci na stredu vyslala smerom na Ukrajinu 48 útočných dronov typu Šáhid-136/131. Vypustené boli z dvoch lokalít – z mysu Čauda na anektovanom Krymskom polostrove a z Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. 

Vo vyhlásení velenia vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl sa uvádza, že protivzdušná obrana zneškodnila 41 dronov z vyslaného roja, informovala britská stanica BBC. Ukrajinská armáda spresnila, že do likvidácie útočiacich dronov boli zapojené bojové lietadlá, protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny ukrajinských obranných síl.

Podľa úradov v Kyjeve ruská armáda do začiatku zimy nahromadila zásoby dronov a rakiet na systematické útoky na ukrajinskú energetickú sieť, ktorá preto zápasí s problémami. Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru minulú zimu spôsobili, že milióny ľudí boli nútené dlhší čas vydržať v chlade a tme.

Ukrajina odvtedy posilnila svoje systémy protivzdušnej obrany o zbraňové systémy dodané zo Západu. Súčasne však Kyjev pripúšťa, že na ochranu zraniteľných regiónov potrebuje ešte viac zbraní.

WIKIPEDIA

9:20 Rusko stratilo ďalších viac ako tisíc vojakov

Ďalších 1 270 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 335 110, uviedol v stredu na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o trinásť tankov, štyridsať obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťsedem delostreleckých systémov, šesť raketometov a jedno lietadlo.

K jeho oznámeniu došlo len niekoľko hodín po tom, ako Zelenskyj na poslednú chvíľu nečakane zrušil plánované online vystúpenie v americkom Senáte, kde mal senátorov informovať o súčasnej situácii na Ukrajine a žiadať ich o schválenie rozsiahlej vojenskej a finančnej pomoci pre Ukrajinu. 

Virtuálnu neúčasť ukrajinského lídra na tomto stretnutí oznámil líder demokratickej väčšiny Senátu Chuck Schumer s tým, že Zelenskému do toho niečo prišlo „na poslednú chvíľu.“ Schumer však zároveň zopakoval nedávne Zelenského slová adresované senátorom, a síce, že „bez ďalšej pomoci od Kongresu nemá Ukrajina prostriedky na to, aby porazila (ruského prezidenta) Vladimira Putina.“

AFP pripomína americký Kongres je aktuálne v otázke podpory Ukrajiny rozdelený viac než kedykoľvek predtým, a síce počas už takmer dvojročnej ruskej invázie. Kyjev zároveň už poskytnutú pomoc vyčerpal a je odkázaný na ďalšiu.

Republikáni v Senáte podmieňujú svoju podporu pre ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine tým, že demokratická väčšina prijme sprísnenie imigračných zákonov aj ochrany hraníc USA, čo však demokrati odmietajú. Hlasovanie o balíku pomoci pre Ukrajinu v hodnote vyše 60 miliárd dolárov by sa malo v Senáte konať už v stredu.

Správy z predchádzajúceho dňa 5. 12. 2023:

18:45 Svetová banka poskytne Ukrajine v budúcom roku úver vo výške 1,2 miliardy dolárov na sociálne platby

Ukrajinské ministerstvo sociálnej politiky a Svetová banka podpísali dohodu o spustení nového projektu s názvom „Investovanie do sociálnej ochrany pre zlepšenie pokrytia, odolnosti a efektívnosti (INSPIRE)". Ako referuje web epravda.com.ua, informovala o tom tlačová služba ministerstva sociálnej politiky.

Cieľom projektu je financovať 29 druhov sociálnych dávok pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov Ukrajiny, ako aj podporiť reformy v oblasti sociálnej ochrany na Ukrajine. Projekt INSPIRE je financovaný z pôžičky Svetovej banky vo výške 1,2 miliardy dolárov zo Zvereneckého fondu pre poskytovanie nevyhnutnej úverovej podpory Ukrajine (ADVANCE Ukraine), ktorý podporuje japonská vláda.

17:00 Drony zasiahli ruské radary na Kryme

Bezpilotné lietadlá Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) zasiahli na okupovanom Kryme ruské radary a ďalšie vojenské zariadenia. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na svoj zdroj v bezpečnostných štruktúrach.

Podľa zdroja v utorok ráno drony SBU zasiahli radarový systém Nebo-M pri obci Baherevo, ktorá leží pri meste Kerč na najvýchodnejšom cípe polostrova Krym. Okrem toho udreli na parkovisko pre vrtuľníky, radarový systém P-18 Terek a riadiaci systém protilietadlových jednotiek Bajkal-1M pri obci Strilkove.

Ruské ministerstvo obrany v utorok ráno uviedlo, že zničilo viac ako 40 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

16:40 Slovinsko poskytne Ukrajine 1,5 milióna eur na odstránenie mín

Slovinsko pomôže Ukrajine s odmínovaním sumou 1,5 milióna eur. Financie Ľubľana Kyjevu poskytne do konca tohto roka. „Tieto prostriedky urýchlia odmínovanie našej krajiny a zachránia životy a zdravie mnohých Ukrajincov,“ povedala ukrajinská ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského ministerstva energetiky.

V súčasnosti je Ukrajina krajinou s najviac zamínovaným územím. Takmer tretina jej teritória, čiže približne 174-tisíc štvorcových kilometrov, sa považuje za potenciálne nebezpečnú.

15:00 Rusi postupne obsadzujú ruiny vyľudneného mestečka Marinka, informuje Británia

Ruská armáda na východe Ukrajiny v uplynulých týždňoch pomaly napreduje cez ruiny mesta Marinka v Doneckej oblasti. Ruskí vojaci teraz kontrolujú väčšinu zastavanej oblasti mesta a ukrajinské sily majú stále pod kontrolou časti územia na západnom okraji Marinky. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedla to vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine spravodajská služba britského ministerstva obrany.

Marinka nachádzajúca sa 27 kilometrov juhozápadne od mesta Doneck je na prednej línii frontu už od roku 2014, keď v Doneckej oblasti vypuklo povstanie Moskvou podporovaných proruských síl. Mesto Marinka, v ktorom žilo 9-tisíc ľudí, je dnes bez akýchkoľvek civilných obyvateľov a zábery z dronov potvrdzujú, že je úplne zničené. Podľa spravodajskej služby britského rezortu obrany sú ruské operácie proti Marinke súčasťou snahy Moskvy rozšíriť svoju kontrolu nad územím Doneckej oblasti.

14:25 Z Ruska sa na Ukrajinu vráti ďalších šesť ukrajinských detí

Z Ruska sa na Ukrajinu vráti šesť ukrajinských detí v rámci snáh sprostredkovaných Katarom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Nemenovaný zdroj zapojený do organizovania návratov uviedol, že tieto deti sa zdržiavali u príbuzných v Rusku či na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Podľa uvedeného zdroja už deti cestujú cez Moskvu domov na Ukrajinu. Jedno z nich eskortovali katarskí diplomati na ambasádu tohto arabského štátu v ruskej metropole. 

„Celý proces zahŕňal získanie súhlasu rodín... identifikáciu maloletých a overenie identifikačných údajov, koordináciu s humanitárnymi organizáciami, ako aj logistické opatrenia,“ uviedol nemenovaný katarský predstaviteľ. 

Podľa agentúry Reuters ide o druhú fázu Katarom sprostredkovaných snáh o návrat ukrajinských detí, pričom rokovania o tejto záležitosti prebiehajú minimálne už od apríla tohto roka. V októbri sa domov vrátili prvé štyri ukrajinské deti.                 

13:30 ISW: Pri meste Avdijivka na východe Ukrajiny pokračujú ťažké boje

Pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny pokračujú prudké boje, pričom ruské aj ukrajinské sily postúpili na rôznych úsekoch frontu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na najnovšiu správu amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) o vývoji vojny na Ukrajine.

Podľa pondelkových geolokačných záberov ukrajinskí vojaci zaútočili na ruské pozície v zalesnenej oblasti južne od dediny Stepove, ktorá leží päť kilometrov severozápadne od Avdijivky. Ďalšie zábery zverejnené v ten istý deň však ukázali, že ruská armáda postúpila pri vodnej nádrži severne od Avdijivky. Podľa ruských vojenských blogerov ruské sily si skonsolidovali svoje pozície v obci Stepove a v jej okolí. Ukrajinský generálny štáb však uviedol, že Rusi neúspešne útočili severozápadne a severovýchodne od Avdijivky.

12:20 Fínsko plánuje zvýšiť produkciu munície pre Ukrajinu

Fínsko plánuje v najbližších týždňoch zvýšiť výrobu delostreleckej munície, aby vyzbrojilo Ukrajinu. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje vyjadrenie fínskeho ministra obrany Anttiho Häkkänena v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Iltalehti.

Ohlásenie zvýšenia výroby prišlo v období obáv, že Európska únia nedokáže splniť svoj sľub dodať Ukrajine jeden milión delostreleckých granátov do marca budúceho roka. „Cieľom je podporovať Ukrajinu ešte viac ako doteraz,“ povedal Häkkänen.

Podľa fínskeho ministra obrany podpora Ukrajiny je pre Helsinki zásadnou otázkou. Táto škandinávska krajina vyzvala NATO a EÚ, aby presvedčili aj väčšie európske štáty na rozsiahlejšiu výrobu a dodávky zbraní pre Kyjev.

10:50 Rusko opäť útočilo na Ukrajinu dronmi aj raketami

Ukrajina v utorok informovala o ruských dronových a raketových útokoch v rôznych častiach krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA. 

Z dovedna 17 ruských dronov sa počas noci podarilo eliminovať desať, spresnilo ukrajinské letectvo. Rusko okrem toho vystrelilo na územie Ukrajiny aj šesť rakiet typu S-300. Informácie o prípadných obetiach alebo škodách neboli bezprostredne známe.

9:30 Počas uplynulého dňa Moskva stratila viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 1 030 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 333 840, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, pätnásť obrnených bojových vozidiel pechoty a dvadsaťšesť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 587 tankov, 10 416 obrnených bojových vozidiel pechoty a 7 987 delostreleckých systémov.

8:00 Z čiernomorských prístavov od augusta vyviezli viac ako 7 miliónov ton nákladu

Z ukrajinských prístavov Pivdennyj, Odesa a Čornomorsk od začiatku augusta doteraz vyviezli viac ako 7 miliónov ton nákladu, pričom z toho takmer 5 miliónov ton boli farmárske produkty. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie prvého podpredsedu ukrajinskej vlády Oleksandra Kubrakova na Facebooku.

Kubrakov uviedol, že od 8. augusta z ukrajinských čiernomorských prístavov odišlo 200 plavidiel a 226 do nich vstúpilo cez koridor, ktorý otvorilo ukrajinské námorníctvo po tom, ako Rusko jednostranne odstúpilo od čiernomorskej obilnej iniciatívy. Ukrajine sa podarilo obnoviť prevádzku prístavov v regióne Odesy vďaka vojenským podmienkam, najmä augustovému útoku na ruskú výsadkovú loď.

7:45 Rusko hlási odrazenie desiatok dronov nad Azovským morom a nad Krymom

Rusko oznámilo, že v noci na utorok odrazilo niekoľko desiatok ukrajinských útočiacich dronov v oblasti nad Azovským morom a nad anektovaným polostrovom Krym . TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily 22 bezpilotných lietadiel zneškodnili a voči ďalším 13 zasiahli. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, píše DPA.

Informácie z predchádzajúceho dňa 4. 12. 2023:

19:00 Ruské muničné sklady pri okupovanom meste Svatove zničili drony

Ukrajinská bezpečnostná služby (SBU) uviedla, že jej príslušníci pomocou dvoch dronov zničili ruské sklady munície a techniky neďaleko okupovaného mesta Svatove v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. SBU konštatovala, že akciu podnikla po tom, ako zhromaždila spravodajské informácie o umiestnení skladov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Mesto Svatove, ktoré leží približne 75 kilometrov severne od Sjevjerodonecka, ruské sily okupujú od júna 2022. Od polovice júla tohto roka Rusi sústreďujú útoky v tomto regióne, najmä v smere na mesto Kupiansk v Charkivskej oblasti. Snažia sa totiž opäť získať pozície, ktoré stratili počas ukrajinskej prekvapujúcej protiofenzívy vlani na jeseň.

17:40 Kyjev mení bojovú taktiku a v niektorých oblastiach prechádza do defenzívy

Ukrajina mení svoju bojovú taktiku a v niektorých oblastiach sa začína zameriavať na obranu, zatiaľ čo v iných pokračuje v protiofenzívnych operáciách. Ako referuje web news.sky.com, povedal to poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

Podľa neho si zimné podmienky a analýza ruských a ukrajinských spôsobilostí „vyžadujú úpravy v taktike“. Na platforme X, predtým známej ako Twitter, uviedol, že ukrajinskí vojaci „už prechádzajú na inú taktiku boja“ na zemi.

„Efektívna obrana v určitých oblastiach, pokračovanie útočných operácií v iných oblastiach, špeciálne strategické operácie na Krymskom polostrove a v Čiernom mori a výrazne preformátovaná protiraketová obrana kritickej infraštruktúry,“ napísal.

Podoľak zároveň varoval, že zima „nebude ľahká“, ale Ukrajinci sú po minulom roku „pripravení“. „Všetky naše zdroje teraz smerujú na zvýšenie domácej zbrojnej výroby a urýchlenie rokovaní s partnermi o zvýšení dodávok kritického vybavenia pre novú etapu útočných operácií,“ uzavrel Podoľak.

SITAAP Photo/Hanna Arhirova

16:00 Na Ukrajine padol ruský generál Vladimir Zavadskij

Gubernátor ruskej Voronežskej oblasti Aleksandr Gusev v pondelok potvrdil, že na Ukrajine 28. novembra prišiel o život ruský generál Vladimir Zavadskij, ktorý bol zástupcom veliteľa 14. armádneho zboru ruských ozbrojených síl. Ide už o siedmeho vysokopostaveného dôstojníka, ktorý padol na Ukrajine a Rusko to potvrdilo. Informuje o tom web Kyiv Idependent, ktorý cituje nezávislé ruské internetové médium Važnyje istorii. Rusko len zriedka oficiálne komentuje úmrtia svojich vysokých veliteľov.

Gusev uviedol, že Zavadskij „zomrel na bojovom poste", ale správy ruských médií z 29. novembra uviedli, že ho zabil výbuch nášľapnej míny. Prokremeľské noviny Lenta podľa webu Kyiv Independent, napísali, že Zavadskij bol zabitý neďaleko mesta Izium v Charkivskej oblasti. Kyiv Idependent však dodáva, že to pravdepodobne nebolo pri Iziume, keďže ide o mesto, ktoré bolo oslobodené spod ruskej okupácie vlani v septembri a leží desiatky kilometrov od frontovej línie.

10:00 Počas noci zaznamenali viac než 20 ruských dronových útokov

Ukrajina v noci na pondelok  zaznamenala dovedna 23 útokov ruských bojových dronov a jeden raketový útok, informovala agentúra DPA.

Z dronov, ktoré Rusi vyslali z anektovaného polostrova Krym, bolo 18 úspešne zneškodnených, spresnilo ukrajinské letectvo. Informácie o možných obetiach alebo materiálnych škodách neboli bezprostredne známe. Protivzdušná obrana musela byť počas noci aktivovaná v deviatich oblastiach Ukrajiny.

Rusko už viac než 21 mesiacov vedie útočnú vojnu voči susednej Ukrajine a pravidelne podniká útoky bojovými dronmi, pripomína DPA. Opakovane sa terčom takýchto útokov stávajú aj civilné ciele. Len v priebehu nedele došlo v čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny k viac než 20 ruským útokom.

9:10 Rusko stratilo ďalších 770 vojakov

Ďalších 770 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 332 810, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, päť obrnených bojových vozidiel pechoty a dvanásť delostreleckých systémov.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 580 tankov, 10 401 obrnených bojových vozidiel pechoty a 7 961 delostreleckých systémov.

8:00 Útoky na Cherson sú teroristickým činom, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu odsúdil útoky ruskej armády na ukrajinské mesto  Cherson a označil ich za teroristické útoky v pravom zmysle slova. Vo svojom večernom videopríhovore, o ktorom informovala agentúra DPA, Zelenskyj tiež informoval, že v Chersonskej oblasti došlo v tento deň k viac ako 20 ruským útokom. Dodal, že v Chersone šlo o „brutálne útoky po celom meste“, pričom ich terčom boli domy, ulice i nemocnice.

Šéf civilnej a vojenskej správy Chersonskej oblasti Roman Mročko v nedeľu večer na sociálnych sieťach zverejnil novú bilanciu ostreľovania mesta Cherson: o život prišli dvaja ľudia a ďalších sedem ich bolo zranených. Doplnil, že k obetiam a zraneniam ľudí došlo v dôsledku ostreľovania centrálnej časti mesta, keď delostrelecké granáty zasiahli viacposchodovú budovu a dve zdravotnícke zariadenia.

Zelenskyj vo svojom príhovore uviedol, že intenzívne boje pokračujú v desiatkach lokalít pozdĺž celej frontovej línie. Naťažšia je situácia na frontoch okolo obcí a miest Marjinka, Avdijivka a Bachmut. „Ťažké je to však aj na juhu a v Charkovskej oblasti,“ doplnil Zelenskyj.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej zvodke z nedele večera informoval, že počas dňa došlo na fronte k 56 vojenským stretom, pričom najintenzívnejšie boje sa - rovnako ako v predchádzajúcich dňoch - odohrali v oblasti miest Bachmut a Avdijivka. Operatívnu situáciu na východe a juhu Ukrajiny hodnotí  generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny ako „naďalej zložitú.“ 

Za posledných 24 hodín boli na bojiskách zaznamenané raketové a letecké útoky, ako aj útoky útočných dronov, sumarizoval generálny štáb. Zelenskyj vo svojom príhovore pripomenul, že „každé mesto na Ukrajine, kde bol dnes relatívne pokojný deň,“ a každý obyvateľ takýchto lokalít „by mal mať na pamäti, že boj o osud Ukrajiny pokračuje.“

7:40 Okupačné úrady nútia štátnych zamestnancov darovať krv pre ruských vojakov

Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské Národné centrum odporu. Okupačné orgány podľa neho sľubujú darcom krvi doplatky, ale v skutočnosti im žiadne platby neposkytujú.

Centrum odporu tiež uviedlo, že Rusko poslalo na okupované územia hematológov, pretože tam majú nedostatok personálu, keďže miestni odmietajú spolupracovať s Rusmi.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite