Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukašenko v Pekingu ocenil „spoľahlivé“ partnerstvo s Čínou

.tasr .svet

V pondelok na schôdzke so Si Ťin-pchingom Lukašenko vyhlásil, že strategická spolupráca medzi Bieloruskom a Čínou je determinovaná „podobnosťou našich ideológií.

Lukašenko v Pekingu ocenil „spoľahlivé“ partnerstvo s Čínou SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok v Pekingu na rokovaní s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom ocenil priateľské vzťahy medzi oboma štátmi. Vyhlásil, že Bielorusko bolo vždy spoľahlivým partnerom  Číny a zostane ním aj naďalej.

Ako informovala agentúra AFP, Lukašenko je na svojej druhej tohtoročnej návšteve v Pekingu. Do Číny pricestoval v nedeľu a zotrvá tam najmenej dva dni, počas ktorých by s čínskymi partnermi mali rokovať o mnohých otázkach vrátane „obchodu, ekonomiky, investícií a medzinárodnej spolupráce“.

V pondelok na schôdzke so Si Ťin-pchingom Lukašenko vyhlásil, že strategická spolupráca medzi Bieloruskom a Čínou je determinovaná „podobnosťou našich ideológií a samotnou logikou medzinárodných udalostí a procesov, ktoré dnes prebiehajú“.

„Už dávno sme sa rozhodli, že budeme spolupracovať a žiť v priateľstve s Čínou,“ vyhlásil Lukašenko, pričom pripomenul, že  priateľstvo Bieloruska s Čínou „má viac ako 30 rokov“. „Nikdy sme z tejto cesty neodbočili ani doľava, ani doprava,“ zdôraznil bieloruský prezident počas prijatia u Siho. 

Lukašenko naposledy zavítal do Číny vo februári. Šlo o cestu, ktorá vyvolala veľké dohady vzhľadom na inváziu ruskej armády na Ukrajinu. Peking túto ofenzívu doteraz verejne neodsúdil — napriek tlaku Spojených štátov a ďalších západných krajín. Bielorusko, ktoré sa — pokiaľ ide o politickú a finančnú podporu — vo veľkej miere spolieha na Rusko, bolo vo vojne proti Ukrajine použité ako predmostie pre vpád ruskej armády, a to už v úvodnej fáze invázie — vo februári 2022. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite