Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exprezidentovi Porošenkovi zakázali vycestovať z Ukrajiny pre údajné stretnutie s Orbánom

.sita .svet

Porošenko už v piatok oznámil, že mu zakázali prejsť hranicu napriek tomu, že mal povolenie od parlamentu, pričom to nazval „útokom na jednotu“.

Exprezidentovi Porošenkovi zakázali vycestovať z Ukrajiny pre údajné stretnutie s Orbánom SITA/AP Photo/Petr David Josek

bývalému ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi zakázali opustiť Ukrajinu, aby mohol ísť na plánované stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, uviedla v sobotu ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Porošenko už v piatok oznámil, že mu zakázali prejsť hranicu napriek tomu, že mal povolenie od parlamentu, pričom to nazval „útokom na jednotu“. Keďže v krajine platí stanné právo, muži vo veku 18 až 60 rokov ju nemôžu opustiť bez špeciálneho povolenia. Päťdesiatosemročný politik, ktorého v roku 2019 vo voľbách porazil terajší prezident Volodymyr Zelenskyj, tvrdil, že sa mal stretnúť s predsedom americkej Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom a poľským parlamentom.

Bezpečnostná služba však zistila, že Porošenko súhlasil aj so stretnutím s Orbánom, ktorý je prorusky orientovaný a odmieta podporiť vstup Ukrajiny do Európskej únie. Vo vyhlásení na sociálnych sieťach uviedla, že takéto stretnutie by z Porošenka „urobilo nástroj v rukách ruských špeciálnych služieb“.

Hovorca Orbána v sobotu večer na platforme X napísal, že Maďarsko „nechce hrať žiadnu úlohu vo vnútropolitických bojoch prezidenta Zelenského“. Avšak nepotvrdil ani nepoprel, že Orbán s Porošenkom mali naplánované stretnutie.

Predseda ukrajinského parlamentu v nedeľu obvinil Porošenkovu stranu Európska solidarita z toho, že falošne tvrdí, že jej poslancom systematicky bránia cestovať do zahraničia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite