Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

117 krajín sa zaviazalo strojnásobiť kapacitu obnoviteľnej energie

.tasr .svet

Zvyšovanie podielu veternej, slnečnej a ďalších foriem alternatívnej energie je rozhodujúce pre dosiahnutie globálneho cieľa nulových emisií CO2 do roku 2050.

117 krajín sa zaviazalo strojnásobiť kapacitu obnoviteľnej energie AP Photo/Kamran Jebreili Samit COP28

viac než 110 krajín sa v sobotu na klimatickej konferencii OSN (COP28) zaviazalo do roku 2030 trojnásobne navýšiť svetové kapacity energie z obnoviteľných zdrojov. Oznámili to Spojené arabské emiráty (SAE), ktoré sú hostiteľskou krajinou COP28. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Krajiny budú podľa UAE spolupracovať s cieľom dosiahnuť do konca tohto desaťročia kapacitu obnoviteľnej energie na úrovni najmenej 11.000 gigawattov. Takisto budú usilovať dosiahnuť zlepšenia v oblasti svetovej energetickej účinnosti.

Predseda COP28 Sultán Ahmad al-Džábir oznámil, že iniciatívu podporilo 117 krajín. SAE predtým uviedli podporu zo strany 116 krajín. Konečný počet by sa však ešte mal zvýšiť, dodáva AFP. Al-Džábir všetkých účastníkov vyzval, aby sa pridali čo najskôr. Svetu to podľa jeho slov pomôže k prechodu z uhlia.         

Zvyšovanie podielu veternej, slnečnej a ďalších foriem alternatívnej energie je rozhodujúce pre dosiahnutie globálneho cieľa nulových emisií CO2 do roku 2050, pripomína AFP.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leynová pre túto agentúru povedala, že prísľub strojnásobiť kapacitu obnoviteľnej energie je pre investorov a finančné trhy veľmi silným znamením, že celý svet sa posúva k tomuto cieľu. „Som presvedčená, že tento cieľ dosiahneme“, povedala.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite