Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostná rada OSN ukončila politickú misiu UNITAMS v Sudáne

.tasr .svet

UNITAMS bola zriadená v roku 2020 na podporu demokratického prechodu v Sudáne po páde islamistického autokrata Umara Bašíra.

Bezpečnostná rada OSN ukončila politickú misiu UNITAMS v Sudáne SITA/AP Photo/Marwan Ali

bezpečnostná rada OSN v piatok ukončila politickú misiu v Sudáne. Stalo sa tak na žiadosť orgánov tejto africkej krajiny, ktorú už viac ako sedem mesiacov sužujú boje medzi dvoma súperiacimi generálmi. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Bezpečnostná rada vzala na vedomie list Chartúmu, v ktorom žiadal okamžité ukončenie Integrovanej misie OSN na podporu transformácie v Sudáne (UNITAMS), a prijala rezolúciu o ukončení jej mandátu od nedele.

Nasledujúci deň sa začne trojmesačné prechodné obdobie, ktoré umožní odchod zamestnancov UNITAMS a presun jej úloh na iné úrady OSN,„ ak to bude vhodné a možné.“ Misia zamestnáva 245 ľudí, z toho 88 v meste Port Sudan pri Červenom mori, ako aj ďalších v kenskom Nairobi a etiópskej Addis Abebe, potvrdil hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Rezolúciu prijalo 14 z 15 členov Rady, zatiaľ čo Rusko sa zdržalo hlasovania. Rada v texte vyjadrila „znepokojenie nad pokračujúcim násilím a humanitárnou situáciou, najmä nad porušovaním medzinárodného humanitárneho práva, ako aj závažným porušovaním a zneužívaním ľudských práv“ v Sudáne.

UNITAMS bola zriadená v roku 2020 na podporu demokratického prechodu v Sudáne po páde islamistického autokrata Umara Bašíra, ktorý v predchádzajúcom roku čelil tlaku armády aj masovým protestom. V októbri 2021 sa však cesta k civilnej vláde prerušila, keď sa šéf armády Abdal Fattáh Burhán pri prevrate ujal plnej moci.

V polovici apríla tohto roku, skôr ako mohla byť podpísaná dohoda o obnovení prechodu k demokracii, vypukli boje medzi sudánskou armádou vedenou Burhánom a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktoré vedie generál Muhammad Hamdán Daklú.

Burhán o niekoľko týždňov neskôr požiadal o prepustenie šéfa UNITAMS Volkera Perthesa, ktorému pripísal vinu za násilie. Nemecký diplomat, ktorému medzitým zakázali návrat do Sudánu, nakoniec v septembri odstúpil a už nebol nahradený. Vláda v Chartúme v novembri vyhlásila, že misia je "sklamaním", a požiadala o jej okamžité ukončenie. Bezpečnostná rada prakticky nemala na výber a musela ju stiahnuť, keďže OSN môže pôsobiť iba so súhlasom hostiteľskej krajiny.

Nútený odchod UNITAMS je ďalšou prehrou pre OSN, ktorá čelí určitému stupňu nepriateľstva - najmä v Afrike -, pokiaľ ide o účinnosť jej politických a bezpečnostných misií. Podľa odhadu mimovládnej organizácie Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) si občianska vojna v Sudáne od apríla vyžiadala už viac ako 10.000 mŕtvych, pričom tento počet sa všeobecne považuje za podhodnotený. OSN tvrdí, že vysídlených bolo šesť miliónov ľudí a zničila sa veľká časť infraštruktúry.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite