Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd zamietol Trumpovu žiadosť o imunitu voči obvineniam za činy, ktoré vykonal ako prezident

.tasr .svet

Rozhodnutie je prvým uznesením amerického súdu, ktoré potvrdzuje, že prezidenti môžu byť obvinení z trestných činov ako všetci ostatní občania.

Súd zamietol Trumpovu žiadosť o imunitu voči obvineniam za činy, ktoré vykonal ako prezident SITA/AP Photo/Meg Kinnard

americký exprezident Donald Trump nemá imunitu voči trestným obvineniam za činy, ktoré vykonal ako hlava štátu, rozhodol v piatok súd a zamietol jeho žiadosť o zrušenie žaloby, ktorú podal špeciálny prokurátor Jack Smith v súvislosti s Trumpovou nezákonnou snahou zvrátiť svoju volebnú prehru z roku 2020, uvádza tlačová agentúra Reuters.

Okresná sudkyňa Tanya Chutkanová nenašla žiadny právny základ pre záver, že americkí prezidenti nemôžu byť obvinení z trestných činov, keď už nie sú vo funkcii. Trump, ktorý je favoritom na republikánsku nomináciu, chce vyzvať súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena aj vo voľbách v roku 2024. Trump bol prezidentom USA v rokoch 2017 až 2021.

„Bez ohľadu na to, aké imunity môže požívať úradujúci prezident, Spojené štáty majú vždy len jedného šéfa výkonnej moci a táto pozícia neznamená doživotnú priepustku z väzenia, “ napísala Chutkanová vo svojom rozhodnutí.

Keďže Trump je vôbec prvým prezidentom USA, ktorý čelí obvineniu z trestného činu, Chutkanovej rozhodnutie je tiež prvým uznesením amerického súdu, ktoré potvrdzuje, že prezidenti môžu byť obvinení z trestných činov ako všetci ostatní občania. Sudkyňa zároveň odmietla Trumpov argument, že obvinenia porušujú jeho práva na slobodu prejavu podľa prvého dodatku ústavy.

Chutkanovej rozhodnutie posunulo Trumpa o krok bližšie k tomu, aby sa postavil pred porotu v súvislosti s obvinením, že plánoval zasahovať do sčítavania voličských hlasov a brániť kongresovému potvrdeniu Bidenovho víťazstva.

Začiatok súdneho konania je naplánovaný na marec. Trump sa môže proti piatkovému rozhodnutiu okamžite odvolať, čo by mohlo proces oddialiť, kým odvolací súd a prípadne aj najvyšší súd túto otázku zvážia, píše Reuters.

Trump čelí obvineniam z niekoľkých ďalších trestných činov vrátane tých v súvislosti s manipuláciou s utajovanými dokumentmi a údajne krivým účtovníctvom týkajúcim sa peňazí za vynútené mlčanie. Exprezident však všetky obvinenia popiera.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite