Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruské úrady vzniesli proti Navaľnému nové obvinenia

.tasr .svet

V prípade uznania viny mu hrozí predĺženie trestu o ďalšie tri roky.

Ruské úrady vzniesli proti Navaľnému nové obvinenia sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

ruské úrady vzniesli nové obvinenia z vandalizmu proti lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému, ktorý si vo väzení odpykáva 19-ročný trest. Oznámil to v piatok samotný Navaľnyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

V prípade uznania viny mu hrozí predĺženie trestu o ďalšie tri roky, uviedol kritik Kremľa s odvolaním sa na list od ruského Vyšetrovacieho výboru.

Navaľného zadržali v roku 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel. Navaľný bol po zadržaní odsúdený na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Neskôr dostal ďalších deväť rokov za spreneveru a pohŕdanie súdom. Začiatkom augusta ho moskovský súd odsúdil na 19 rokov odňatia slobody pre extrémizmus.

„Naozaj proti mne začínajú každé tri mesiace nové trestné konanie,“ uviedol v piatok Navaľnyj na sociálnych sieťach.

Navaľnyj sa sťažuje na viaceré zdravotné ťažkosti a od uväznenia výrazne schudol. Okrem toho je často trestaný pobytom  na samotke, kde vlani strávil najmenej 266 dní, píše AFP. So svetom komunikuje prostredníctvom svojich právnikov, z ktorých traja boli v októbri zadržaní. 

Zásahy úradov voči členom Navaľného tímu a disentu zosilneli po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Väčšina prominentných ruských aktivistov a predstaviteľov opozície z Ruska emigrovala alebo boli odsúdení na dlhoročné väzenie. Za vyjadrenie nesúhlasu s inváziou na Ukrajinu už boli zadržaní, pokutovaní či uväznení aj tisíce obyčajných Rusov, píše AFP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite