Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko: Prezident vymenoval novú vládu premiéra Morawieckeho

.tasr .svet

Podľa odhadov však Právo a spravodlivosť (PiS) nemá šancu získať dôvery parlamentu.

Poľsko: Prezident vymenoval novú vládu premiéra Morawieckeho sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

poľský prezident Andrzej Duda v pondelok vymenoval novú vládu úradujúceho premiéra Mateusza Morawieckeho. Hlasovanie o dôvere v parlamente, v ktorom má väčšinu opozícia, sa očakáva v horizonte dvoch týždňov. TASR o tom informuje podľa agentúry PAP.

Nový vládny kabinet tvorí viac žien ako mužov, pričom podľa hovorcu vlády Piotra Müllera bude zložený „z odborníkov, a to tak z ľudí, ktorí doteraz nevykonávali politické funkcie, ako aj z politikov, ktorí sa špecializujú na svoje oblasti.“

Morawieckeho vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala vo voľbách z 15. októbra najväčší počet parlamentných kresiel, ale nie väčšinu. Napriek tomu ju prezident Duda poveril ako prvú zostavením novej vlády. Podľa analytikov však nemá šancu, aby sa jej to podarilo.

Väčšinu v dolnej komore parlamentu, Sejme, má trojica opozičných subjektov. V prípade, že Morawiecki v súlade s očakávaniami nezíska dôveru parlamentu, Duda poverí sformovaním vlády kandidáta druhej najväčšej parlamentnej strany. Tým je opozičný líder Donald Tusk, bývalý premiér a predseda Európskej rady. Jeho Občianska koalícia (KO) podpísala koaličnú dohodu s Treťou cestou (TD) a stranou Nová ľavica (NL).

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite