Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stoltenberg: Prišiel čas, aby Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

.tasr .svet

Šéf NATO dodal, že opakovane žiadal Turecko, aby už celý proces dokončilo.

Stoltenberg: Prišiel čas, aby Turecko schválilo vstup Švédska do NATO sita/AP Photo/Virginia Mayo

turecko by malo schváliť žiadosť Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancia čím skôr, uviedol v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Švédsko splnilo, čo sľúbilo, a teraz je čas, aby Turecko uzavrelo prístupový proces,“ povedal šéf NATO. „Nie je tajomstvom, že by som privítal väčšiu rýchlosť v procese ratifikácie,“ uviedol Stoltenberg a dodal, že opakovane žiadal Turecko, aby už celý proces dokončilo. Turecko spolu s Maďarskom ako jediné z členských krajín NATO ešte neratifikovali vstup Švédska do tejto aliancie, pripomína AFP.

Švédsko spolu s Fínskom požiadalo o členstvo v máji 2022, po ruskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. Turecko a Maďarsko však proces vstupu oboch krajín do NATO dlhé mesiace blokovali. Napokon Budapešť i Ankara v marci odobrili aspoň vstup Fínska, ktoré do Aliancie oficiálne vstúpilo v apríli.

Ratifikácia členstva Švédska v NATO sa v Turecku zastavila po tom, čo Ankara obvinila túto škandinávsku krajinu z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016.

Tureckí predstavitelia tiež kritizovali sériu demonštrácií stúpencov PKK vo Švédsku, ako aj protesty, na ktorých bola pálená posvätná kniha moslimov — Korán.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však na júlovom summite NATO oficiálne stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska v Aliancii a v októbri poslal prístupový protokol na ratifikáciu tureckému parlamentu. Ten sa v novembri začal švédskou žiadosťou zaoberať, ale posudzovanie zatiaľ prerušil bez prijatia záverov. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite