Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas chce predĺžiť prímerie o 2 až 4 dni

.tasr .svet

Podľa neho by takéto predĺženie umožnilo prepustiť ďalších 20-40 z približne 240 rukojemníkov.

Hamas chce predĺžiť prímerie o 2 až 4 dni SITA/Haim Zach/GPO/Handout via AP

militantné hnutie Hamas je ochotné predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni. Pre agentúru AFP to uviedol zdroj blízky Hamasu. 

Pokoj zbraní sa začal v piatok a mal by potrvať do pondelka, ak nedôjde k jeho predĺženiu. V rámci prímeria prebehla v nedeľu už tretia výmena rukojemníkov a väzňov medzi Izraelom a Hamasom. „Hamas informoval mediátorov, že odbojové hnutia sú ochotné predĺžiť súčasné prímerie o dva až štyri dni,“ uviedol citovaný zdroj pre AFP. 

Podľa neho by takéto predĺženie umožnilo prepustiť ďalších 20-40 z približne 240 rukojemníkov, ktorých odvliekli do Pásma Gazy palestínski militanti pri bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra. Izrael pred niekoľkými dňami vyjadril ochotu predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desať rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec počtov dohodnutých v dohode o prímerí. 

Militantné hnutie Hamas odovzdalo v nedeľu Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy: 13 Izraelčanov, jedného muža s rusko-izraelským občianstvom a troch Thajčanov. 

Podľa izraelskej armády sa už 13 rukojemníci  ženy a deti — vrátili do Izraela, zatiaľ čo zvyšní štyria v nedeľu večer smerovali k hraničnému priechodu Rafah v južnej časti pásma Gazy a odtiaľ ďalej do Egypta, uvádza AFP. izraelská väzenská služba následne vo večerných hodinách oznámila, že na základe dohody o prímerí prepustila na slobodu ďalších 39 Palestínčanov. Podobné výmeny sa uskutočnili už v piatok a sobotu. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite