Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko zaradilo hovorcu americkej spoločnosti Meta na zoznam hľadaných osôb

.tasr .svet

Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila už vlani v októbri Metu na zoznam „teroristických a extrémistických“ organizácií.

Rusko zaradilo hovorcu americkej spoločnosti Meta na zoznam hľadaných osôb SITA/AP Photo/Jeff Chiu,

ruské ministerstvo vnútra zaradilo v nedeľu na zoznam hľadaných osôb hovorcu americkej spoločnosti Meta Platforms Andyho Stonea. Samotnú Metu, ktorá vlastní sociálne siete Facebook a Instagram, pritom Moskva už od vlaňajšieho roka kvalifikuje ako „extrémistickú organizáciu.“ TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Z akého dôvodu sa Stone ocitol medzi osobami hľadanými - v súlade s trestným zákonníkom - nebolo bezprostredne zrejmé, na zozname ruského rezortu vnútra totiž figuruje bez ďalších podrobností. Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila už vlani v októbri Metu na zoznam „teroristických a extrémistických“ organizácií. 

Sociálne siete Facebook a Instagram, ktoré Meta vlastní, sú pritom v Rusku blokované už od začiatku invázie na Ukrajinu. Tamojší  užívatelia však pomocou VPN siete dokážu obísť obmedzenia sa dostať sa na ne. Zaradením Mety do predmetného zoznamu sa však Moskve otvorili možnosti ich prípadného stíhania či udeľovania pokút. 

Zakázaný je v Rusku aj Twitter i nezávislé médiá kritické voči Kremľu. Zakladateľovi Facebooku a výkonnému riaditeľovi Meta Platforms Markovi Zuckerbergovi zároveň zakázalo Rusko vlani v apríli vstup na svoje územie. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite