Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ poskytne 50 miliónov na opravu ukrajinských prístavov

.tasr .svet

Ukrajina patrí medzi najväčších svetových vývozcov obilia a má preto kľúčový význam pre globálnu potravinovú bezpečnosť.

EÚ poskytne 50 miliónov na opravu ukrajinských prístavov SITA/AP Photo/Jae C. Hong

európska komisia (EK) poskytne 50 miliónov eur na opravu a modernizáciu infraštruktúry v ukrajinských prístavoch, ktoré sú terčom opakovaných ruských útokov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, podľa ktorej má prisľúbená pomoc uľahčiť vývoz ukrajinských potravín. 

„Zlepšenie prístavných kapacít urýchli export potravín a ďalších komodít, ktoré Ukrajina dodáva na svetové trhy,“ napísala v liste ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému šéfka EK Ursula von der Leyenová. Prostriedky EÚ by podľa nej mali postupne prispieť k tomu, aby sa objemy komodít vyvážaných z Ukrajiny dostali na úroveň spred vlaňajšej ruskej invázie, ktorej súčasťou je aj blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov.  

Ukrajina patrí medzi najväčších svetových vývozcov obilia a má preto kľúčový význam pre globálnu potravinovú bezpečnosť. V júli tohto roku Rusko odstúpilo od tzv. obilnej dohody sprostredkovanej OSN a Tureckom, ktorá umožňovala vývoz ukrajinského obilia napriek pokračujúcej ruskej vojenskej agresii. Rusko odvtedy zintenzívnilo útoky na ukrajinské čiernomorské prístavy, na zásoby obilia a infraštruktúru umožňujúcu jeho prepravu.

Ukrajina po krachu dohody oznámila vznik dočasného humanitárneho koridoru pre civilné lode, ktorý sa vyhýba medzinárodným vodám.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite