Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Británia zdvojnásobí humanitárnu pomoc pre civilistov v Pásme Gazy

.tasr .svet

Britská vláda od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas vyčlenila na humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze už celkovo 30 miliónov libier.

Británia zdvojnásobí humanitárnu pomoc pre civilistov v Pásme Gazy SITA/AP Photo/Mohammed Hajjar

británia zdvojnásobí humanitárnu pomoc pre vojnou postihnutých Palestínčanov v Pásme Gazy o ďalších vyše 34 miliónov eur, oznámil v piatok nový britský minister zahraničných vecí David Cameron. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

„Môžem oznámiť nové finančné prostriedky vo výške 30 miliónov libier, ktoré budú použité na nevyhnutnú pomoc, ako napríklad prístrešie a zdravotnícke potreby,“ uviedol Cameron v stanovisku s tým, že sa skúmajú všetky možnosti, ako dostať pomoc do Pásma Gazy, vrátane pozemných, námorných a leteckých ciest.

Cameron sa vo štvrtok stretol v Jeruzaleme s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. V piatok bude rokovať s palestínskymi predstaviteľmi o tom, ako môže Londýn pomôcť zmierniť narastajúcu humanitárnu krízu v Gaze.

Diskusie sa dotknú aj podpory pre Palestínsku samosprávu, a to aj prostredníctvom "odbornej prípravy a budovania kapacít" či úsilia o dlhodobé politické riešenie krízy.

V piatok ráno sa zároveň začalo uplatňovať štvordňové prímerie vo vojne Hamasu a Izraela. V súlade s dohodou podľa izraelských médií už popoludní prepustili 13 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Po tomto kroku bude nasledovať prepustenie 39 palestínskych väzňov z izraelských väzníc.

Počas nasledujúcich štyroch dní sa plánuje prepustenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom, pričom v rukách palestínskych militantov zostane podľa odhadov ešte 190 rukojemníkov, doplnil spravodajský web The Times of Israel.

Očakáva sa, že v rovnakom období prepustia okolo 150 palestínskych väzňov – väčšinou žien a maloletých. Niektorých z nich odsúdili za pokus o vraždu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite