Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hnutie Hamas prepustilo prvých 13 izraelských rukojemníkov

.tasr .svet

Ide o ženy a deti a odovzdali ich pracovníkom Červeného kríža.

Hnutie Hamas prepustilo prvých 13 izraelských rukojemníkov SITA/AP Photo/Ariel Schalit

palestínske islamistické hnutie Hamas v piatok prepustilo prvú skupinu 13 izraelských rukojemníkov, ktorých zadržiavalo v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA, odvolávajúcej sa na izraelské médiá.

Odovzdanie rukojemníkov sa uskutočnilo v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Prepustené osoby sú na ceste k hraničnému priechodu Rafah na hraniciach s Egyptom. Následne ich odovzdajú izraelským úradom.

Šéf egyptskej Štátnej informačnej služby oznámil, že okrem týchto Izraelčanov majú v piatok prepustiť aj 12 thajských občanov. Thajský premiér Séttchá Tchavísin neskôr prepustenie svojich krajanov potvrdil na sociálnej sieti.

Prepustenie väzňov je súčasťou dohody o prímerí v Pásme Gazy, na ktorom sa dohodli Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas. Počas štyroch dní sa plánuje prepustenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom a približne 150 palestínskych väzňov z izraelských väzníc – väčšinou žien a maloletých.

Dohoda nadobudla platnosť v piatok o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ). Prímerie sprostredkoval Katar a ide o prvé zastavenie bojov po takmer siedmich týždňoch vojny vyvolanej útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. O život vtedy prišlo viac než 1200 ľudí a ďalších približne 240 militanti zajali a odviedli do Pásma Gazy.

Thajské ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že počas útoku hnutia Hamas na Izrael prišlo o život 39 občanov Thajska a ďalších 26 zajali. Stanica NBC News píše, že do Izraela za prácou prichádza množstvo ľudí z tejto ázijskej krajiny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite