Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael a Hamas dosiahli dohodu o prepustení rukojemníkov

.sita .svet

Rukojemníkov prepustia výmenou za istý počet palestínskych žien a detí v izraelských väzeniach.

Izrael a Hamas dosiahli dohodu o prepustení rukojemníkov SITA/AP Photo/Ariel Schalit

izrael a palestínske militantné hnutie Hamas dosiahli dohodu o prímerí za účelom prepustenia rukojemníkov. Katar, ktorý je kľúčový mediátor vo vyjednávaniach, uviedol, že štvordňová humanitárna prestávka umožní prepustenie prinajmenšom 50 rukojemníkov - žien a detí - zadržiavaných v Pásme Gazy. Začiatok prímeria sa začne počas nasledujúcich 24 hodín, informuje spravodajský portál CNN.

Rukojemníkov prepustia výmenou za istý počet palestínskych žien a detí v izraelských väzeniach, uviedol tiež Katar. Hamas vo vyhlásení uviedol, že dohoda zahŕňa prepustenie 150 palestínskych väzňov aj povolenie vstupu stoviek nákladiakov s humanitárnou pomocou, zdravotníckymi zásobami a palivom do Pásma Gazy.

Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus povedal, že všetci rukojemníci sú Izraelčania, no niektorí majú dvojaké občianstvo. Po oznámení dohody americký prezident Joe Biden povedal, že by mala priviesť domov ďalších Američanov.

Dohoda závisela od schválenia izraelským kabinetom a nasleduje po týždňoch rokovaní, ktoré zahŕňali Spojené štáty a Egypt, pričom predstavuje prelom v súčasnom takmer sedemtýždňovom izraelsko-palestínskom konflikte.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite