Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 93. týždeň vojny (20. 11. 2023 – 26. 11. 2023)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 93. týždeň vojny (20. 11. 2023 – 26. 11. 2023) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Šéf Európskej komisie s ukrajinským prezidentom na návšteve Kyjeva, 21. 11. 2023

Správy z predchádzajúceho dňa 26. 11. 2023:

19:20 Rusi údajne zostrelili dve rakety nad Azovským morom

Ruské sily údajne v nedeľu zostrelili nad Azovským morom dve ukrajinské rakety. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Rusi tvrdili, že zneškodnili protilietadlové rakety S-200 prerobené tak, aby boli schopné zasiahnuť pozemné ciele. Predtým bolo na Kryme vydané varovanie pred leteckým útokom a úrady uzavreli Krymský most ponad Kerčský prieliv.

17:30 Rusko presúva na Ukrajinu systémy protivzdušnej obrany z Kaliningradu

Rusko v novembri presunulo strategické prostriedky protivzdušnej obrany z Kaliningradskej oblasti, aby nahradilo tie, o ktoré prišlo vo vojne proti Ukrajine. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Rusko koncom októbra tohto roka zaznamenalo nárast strát systémov protivzdušnej obrany S-400 na okupovaných územiach Ukrajiny. „Rusko považuje Kaliningrad, ktorý z troch strán hraničí s členskými štátmi NATO, za jeden zo svojich strategicky najcitlivejších regiónov. Skutočnosť, že ruské ministerstvo obrany je tu zrejme ochotné prijať dodatočné riziko, poukazuje na prepätie spôsobené vojnou,“ uviedli Briti.

S-400WIKIPEDIAS-400

13:20 Na ruskej strane zomrelo už takmer 325-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 324 830 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 1 070 ruských vojakov.

8:50 Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci 11 ukrajinských dronov

Jedenásť ukrajinských bezpilotných lietadiel zostrelila ruská protivzdušná obrana v noci na nedeľu nad viacerými regiónmi ležiacimi v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že drony boli zostrelené nad Moskovskou, Tulskou, Kalužskou a Brianskou oblasťou a útok Kyjeva sa tak podarilo zmariť. V meste Tula utrpela pri páde úlomkov dronu na obytný dom ľahké zranenia jedna osoba. Niekoľko budov bolo poškodených aj v Moskovskej oblasti.

Pre dronový útok dočasne prerušili prevádzku moskovské medzinárodné letiská Domodedovo a Vnukovo, uviedla ruská agentúra TASS.

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 11. 2023:

18:20 Rusi majú logistické problémy s riadenými strelami

Logistické problémy ruskej Čiernomorskej flotily v Novorossijsku ovplyvňujú jej schopnosť zasiahnuť Ukrajinu riadenými strelami. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

Podľa analytikov ruská Čiernomorská flotila už tradične posiela riadené strely do Sevastopoľa na okupovanom Kryme. Keďže toto mesto je čoraz viac ohrozené ukrajinskými útokmi, Rusko pravdepodobne považuje Novorossijsk za najlepšiu alternatívnu lokalitu na preloženie. Presun a opätovná príprava rakiet si však bude vyžadovať nové procesy dodávania, skladovania, riadenia a nakladania, tvrdia predstavitelia britských spravodajských služieb.

Britské ministerstvo obrany tiež pripomenulo, že ukrajinská armáda 13. novembra oznámila, že Rusko prerušila útoky riadenými strelami pre logistické problémy v Novorossijsku. „Rusko sa pravdepodobne pokúsi urýchliť prekonanie týchto problémov, aby mohli byť riadené strely zaradené do zimnej kampane zameranej na útoky voči Ukrajine,“ uvádza rozviedka.

Britské ministerstvo obrany už skôr poznamenalo, že Rusko nahromadilo pred nadchádzajúcou zimou značné zásoby riadených striel a zároveň vytvára bojový priestor pred potenciálnou zimnou kampaňou voči energetickej infraštruktúre Ukrajiny.

11:50 Hladomor zo stalinskej doby nie je možné odpustiť, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v sobotu povedal, že je nemožné odpustiť „zločiny genocídy “spáchané počas umelo vyvolaného hladomoru, ktorý sa odohral v 30. rokoch za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

„Nie je možné zabudnúť, pochopiť a najmä odpustiť strašné zločiny genocídy, ktoré ukrajinský ľud zažil v 20. storočí,“ uviedol Zelenskyj podľa agentúry AFP pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor), ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu.

„Chceli si nás podmaniť, zabiť a vyhladiť. Nepodarilo sa im to. Chceli pred nami zakryť pravdu a umlčať hrozné zločiny. Nepodarilo sa im to. Chceli nás zmiasť, uviesť do omylu, prinútiť nás neveriť, nepamätať si. Nepodarilo sa im to. A dnes si s hlbokým smútkom uctievame pamiatku miliónov našich ľudí — miliónov obetí hladomoru, “konštatoval ukrajinský prezident v príspevku na svojom oficiálnom účte v aplikácii Telegram. Zelenskyj sa poďakoval všetkým štátom, ktoré Holodomor z rokov 1932 - 1933 oficiálne uznali za „zločin proti ľuďom, proti Ukrajine.“

„Svet sa musí zjednotiť a odsúdiť zločiny minulosti. Svet sa musí zjednotiť a zastaviť zločiny dneška. Zlo nebolo zastavené, nebolo odčinené. Teraz to zastavíme,“ zdôraznil Zelenskyj. Skutočnosť, že tento pamätný deň využilo Rusko na svoj zatiaľ najmasívnejší útok dronmi na Ukrajinu označil Zelenskyj za „vedomý teror.“ „Vedenie Ruska je hrdé na to, že môže zabíjať, “komentoval Zelenskyj.

Hladomor na Ukrajine, ale aj v iných častiach vtedajšieho Sovietskeho zväzu, umelo vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin. Šlo o súčasť jeho kampane, ktorou chcel roľníkov donútiť, aby sa vzdali svojej pôdy a v rámci kolektivizácie vstúpili do kolchozov. V čase, keď hladomor kulminoval, nebol zriedkavosťou ani kanibalizmus. Moskva však jednoznačne odmieta, že by šlo o genocídu Ukrajincov, pretože útlakom počas vlády boľševikov trpeli všetky národy vrátane ruského.

10:15 Zelenskyj odvolal štyroch generálov Národnej gardy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým prepustil viacero vysokopostavených generálov Národnej gardy. Informovala o tom agentúra DPA.  Najvyššie postaveným odvolaným dôstojníkom je prvý zástupca veliteľa Národnej gardy generálporučík Volodymyr Kondraťuk. 

Zelenskyj dôvody týchto zmien vo vedení Národnej gardy oficiálne nevysvetlil. Len v júli pritom odvolal dovtedajšieho veliteľa gardy Jurija Lebiďa a na jeho miesto dosadil Olexandra Pivnenka. Národná garda je polovojenská jednotka, ktorá spadá pod jurisdikciu ukrajinského ministerstva vnútra a zodpovedá predovšetkým za ochranu hraníc a vnútornú bezpečnosť. Obnovená bola v marci 2014 po anexii polostrova Krym Ruskom. Od začiatku ruskej invázie jej príslušníci bojujú na fronte spolu s vojakmi ukrajinskej armády.

9:50 Nové ruské útočné operácie pri Avdijivke nepovedú k rýchlemu postupu 

Rusi spustili nové útočné operácie pri Avdijivke so slabšími mechanizovanými silami. Ako uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), tieto akcie s najväčšou pravdepodobnosťou nepovedú k rýchlemu postupu okupantov.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že ukrajinské jednotky odrazili vo štvrtok a piatok najmenej 50 ruských útokov na avdijivskom fronte. Experti z ISW poznamenali, že rozsiahle pozemné útoky pechoty budú pravdepodobne predstavovať významnú hrozbu pre ukrajinské sily brániace front pri Avdijivke, ale nepovedú k rýchlemu ruskému postupu v regióne.

8:40 Ukrajina bola terčom masívneho útoku ruských dronov, hlavným cieľom bol Kyjev

Rusko uskutočnilo v noci na sobotu rozsiahly útok bezpilotnými lietadlami na Ukrajinu. V hlavnom meste Kyjev si vyžiadal najmenej piatich zranených, vrátane 11-ročného dieťaťa, informoval podľa agentúry AFP jeho starosta Vitalij Kličko na platforme Telegram.

Podľa veliteľa ukrajinského letectva Mykolu Oleščuka vyslalo Rusko túto noc nad Ukrajinu rekordných 75 dronov iránskej výroby Šáhid-131/136, z ktorých 71 protivzdušná obrana zostrelila. Hlavným smerom útoku bol Kyjev. Kličko označil nočný útok dronov na Kyjev za najmasívnejší od začiatku ruskej invázie. Spresnil, že letecký poplach trval šesť hodín.

 Padajúce úlomky dronov zostrelených protivzdušnou obranou poškodili v Kyjeve viacero budov a spôsobili niekoľko požiarov. Kyjevská vojenská správa citovaná televíziou BBC uviedla, že po nálete bezpilotných lietadiel zostalo v centrálnej časti mesta bez elektriny 77 obytných budov a 120 inštitúcií.

V čase útoku sa v Kyjeve nachádzali lotyšský prezident Edgars Rinkevičs, ako aj predsedovia oboch komôr českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil, ktorí pricestovali na neohlásenú návštevu Ukrajiny. Odborníci podľa BBC predpovedali s nástupom chladného počasia nárast útokov dronov z Ruska. Minulú zimu sa Moskva pri útokoch zamerala na zariadenia energetickej infraštruktúry.

Správy z predchádzajúceho dňa 24. 11. 2023:

20:10 Fínsko podporí export ukrajinského obilia a odmínovanie vidieka sumou 3 milióny eur

Fínsko vyčlenilo 3 milióny eur na podporu vývozu ukrajinského obilia a na práce pri odstraňovaní mín z ukrajinského vidieka. Oznámilo to fínske ministerstvo zahraničných vecí. Dva milióny eur z tohto balíka pomoci je určených pre iniciatívu Obilie z Ukrajiny, ktorú realizuje Svetový potravinový program podporujúci export ukrajinského obilia do najchudobnejších krajín. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

V polovici novembra Fínsko Ukrajine poskytlo už dvadsiaty balík vojenskej pomoci v hodnote sto miliónov eur.

19:35 Fond na podporu Ukrajiny zvýši Dánsko o viac ako 3,7 miliardy dolárov

Dánska vláda a parlamentná väčšina sa dohodli na dodatočných vkladoch do fondu, ktorý financuje podporu pre Ukrajinu, a to vo výške 336 miliónov dolárov v tomto roku a v sume 3,4 miliardy dolárov v rokoch 2025 až 2027. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyhlásenie dánskeho ministerstva obrany.

„Znamená to, že do fondu na vojenskú pomoc Ukrajine v rokoch 2023 až 2028 pôjde celkovo 8,8 miliardy dolárov," uviedlo ministerstvo. „Vysielame jasný odkaz, že Ukrajinci môžu počítať s podporou Dánska,“ vyhlásil dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen.

18:40 Kanada dodá Ukrajine viac ako 11-tisíc útočných pušiek

Kanada poskytne Ukrajine viac ako 11-tisíc útočných pušiek a náboje. Uviedol to kanadský premiér Justin Trudeau. „Oznamujem, že Kanada daruje viac ako 11-tisíc útočných pušiek a viac ako 9 miliónov nábojov," povedal o pomoci Kyjevu Trudeau. Kanadský premiér zdôraznil, že ruská agresia proti Ukrajine pokračuje a Ukrajina potrebuje ďalšiu podporu pri svojej obranu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/Paul Daly /The Canadian Press via AP

18:00 Od začiatku vojny odišlo z Ukrajiny do Európy dovedna 650-tisíc mužov v odvodovom veku

Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie odišlo z Ukrajiny do európskych krajín celkovo 650-tisíc mužov v odvodovom veku. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na rakúsky bulvárny denník Exxpress a údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Ako uvádza Eurostat, v 27 členských štátoch EÚ, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku a Nórsku sa nachádza 650-tisíc mužských ukrajinských utečencov v odvodovom veku. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov medzitým odhaduje, že od začiatku vojny opustilo Ukrajinu asi 6,3 milióna ľudí, väčšinou žien a detí.

Z analýzy údajov Eurostatu vyplýva, že v súčasnosti má v EÚ štatút oficiálnej dočasnej ochrany 4,2 milióna ľudí, z toho 18,3 %, čiže 768-tisíc z nich sú muži vo veku 18 až 64 rokov. Exxpress zároveň získal údaje špeciálne pre vekovú skupinu 18 až 60-ročných.

„Bulvárny denník a štatistiky však neuvádzajú počet mužov, ktorí odišli legálne ako otcovia troch detí, osoby so zdravotným postihnutím II. kategórie alebo iné kategórie jednotlivcov na to oprávnených. Okrem toho osobitne neuvádzajú mužov, ktorí by mohli pricestovali do EÚ z území okupovaných Ruskom,“ poznamenali novinári.

15:45 Identifikovali ruského veliteľa, ktorý nariadil zabitie civilistov v Buči

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala ruského veliteľa, ktorý v marci minulého roka vydal rozkaz na zabitie najmenej štyroch ukrajinských civilistov v meste Buča v Kyjivskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie SBU.

Podplukovník Alexander Dosiagajev, veliteľ 2. práporu 104. pluku 76. výsadkovej divízie ruských vzdušno-výsadkových síl, bol nasadený v Buči na začiatku invázie. Neskôr ho za službu na Ukrajine vyznamenali medailou „Hrdina Ruska“.

Počas svojho pôsobenia v Buči Dosiagajev nariadil jednotkám, ktorým velil, aby sa zapojili do operácií proti miestnemu obyvateľstvu, ktorých cieľom bolo zabrániť prípadnému odporu, ako aj zastrašiť obyvateľov. Pri jednej z takýchto akcií Dosiagajev nariadil svojim jednotkám, aby zastrelili štyroch civilistov, keď prechádzali okolo.

Dosiagajeva, ktorý bol údajne zabitý v máji minulého roka, vyšetrujú pre porušenie zákonov vojny a vraždy. SBU tvrdí, že informácie o jeho možnej smrti sa overujú, no aj keby boli pravdivé, vyšetrovaniu by to nebránilo.

Buča sa počas vojny na Ukrajine stala synonymom obvinení Ruska z vojnových zločinov. Kremeľ však popiera akúkoľvek účasť na masovom zabíjaní civilistov a naďalej opakuje nepodložené tvrdenia, že obrázky mŕtvych civilistov sú falošné.

14:25 Ruské útoky v Chersonskej oblasti zabili troch ľudí a ďalších 11 zranili

Traja ukrajinskí civilisti zomreli a ďalších jedenásť, vrátane troch detí, utrpelo zranenia pri ruských útokoch na Chersonskú oblasť počas uplynulého dňa. Útoky poškodili aj detskú knižnicu v meste Cherson. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkovú správu gubernátora oblasti Oleksandra Prokudina.

Ruské sily pri útokoch na Chersonskú oblasť použili delostrelectvo, tanky, mínomety, raketomety, lietadlá a drony. Ukrajinská armáda oslobodila mesto Cherson a iné obce na západnom brehu rieky Dnipro vlani na jeseň. Rusi odvtedy ostreľujú oslobodené územia.

10:30 Starosta ukrajinskej Avdijivky: Rusi ostreľujú mesto zo všetkých strán

Ruské jednotky v tretej vlne útočia na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a systematicky ostreľujú jej centrum, oznámil v piatok tamojší starosta Vitalij Barabaš. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Toto takmer obkľúčené mesto blízko Ruskom obsadenej oblastnej metropoly Doneck čelí masívnym útokom ruských síl už viac než mesiac.

Bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Anton Geraščenko zverejnil na sociálnej sieti X krátky záber z bojov pri meste Avdijivka od ukrajinského filmára Oleha Sencova: 

„Tretia vlna (útokov) sa začala. Útočia na nás tak ako predtým – zo všetkých smerov, z južného i severného krídla. Útočia na priemyselnú zónu,“ uviedol Barabaš.

Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval.

„Útočia zo všetkých strán, využívajú množstvo pechoty. Do priemyselnej zóny vošla (vojenská) technika, umožnil to asfaltový povrch,“ povedal pre štátne médiá starosta Avdijivky. Ruské sily podľa neho útočia na mesto navádzanou a kazetovou muníciou. Takýchto "masívnych útokov" je vraj za deň 30 až 40.

9:30 Rusko tvrdí, že zneškodnilo 16 ukrajinských dronov; väčšinou nad územím Krymu

Rusko v piatok uviedlo, že nad južnou oblasťou krajiny a anektovaným ukrajinským polostrovom Krym zneškodnilo 16 ukrajinských dronov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Podľa Moskvy bol v noci na piatok „zmarený pokus kyjevského režimu podniknúť teroristický útok použitím leteckých dronov proti cieľom na území Ruskej federácie“, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

„Systémy protivzdušnej obrany zničili 16 dronov vrátane 13 nad Krymským polostrovom a troch nad územím Volgogradskej oblasti,“ spresnilo ministerstvo.

Informácie z predchádzajúceho dňa 23. 11. 2023:

19:00 Pri Bachmute Rusi denne útočia desiatkami dronov

Na ukrajinské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti, ktoré patrí do pôsobnosti ukrajinskej Operačnej a strategickej skupiny Chortycia, Rusi za uplynulý deň zaútočili 42 samovražednými dronmi. 

Šéf oddelenia pre styk s verejnosťou ukrajinského veliteľstva pozemných síl Volodymyr Fito v tejto súvislosti povedal, že ruská armáda pri Bachmute každý deň útočí v priemere 40 až 50 dronmi. 

Napriek tomu Rusi podľa neho v tejto oblasti nezískali výhodu. „Situácia na bachmutskom fronte zostáva dosť napätá, ale pod kontrolou," dodal Fito. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:30 Podľa predsedu Eurokomisie Charlesa Michela, ktorý nedávno navštívil Kyjev, je prijatie Ukrajiny za člena EÚ „morálnou povinnosťou“, ale dosiahnuť jednotu je podľa jeho vyjadrení náročné.

15:15 Úroveň rizík pri civilných letoch v Rusku sa strojnásobila

Ruský sektor civilného letectva je podľa obranného spravodajstva Ukrajiny v dôsledku sankcií na pokraji kolapsu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorá cituje spravodajskú správu.

Na základe získaných informácií obranné spravodajstvo Ukrajiny uviedlo, že za január až september tohto roka v Rusku zadokumentovali 150 prípadov porúch lietadiel, pričom v rovnakom období minulého roka to bolo 50 porúch. Znamená to, že riziko letov v Rusku sa strojnásobilo.

Okrem toho akútny nedostatok náhradných dielcov viedol k takzvanému „leteckému kanibalizmu“, keď sa niektoré lietadlá demontujú na opravu iných. Podľa dostupných údajov bolo do polovice tohto roka viac ako 35 percent lietadiel v Ruskej federácii demontovaných, aby „darovali“ náhradné dielce iným lietadlám.

14:45 Moskva odštartovala tretiu vlnu útokov na Avdijivku

Rusi začali tretiu vlnu útočných operácií v rámci svojej ofenzívy na fronte pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu veliteľa tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandra Tarnavského na komunikačnej platforme Telegram.

Tarnavskyj ubezpečuje, že ukrajinskí obrancovia pri Avdijivke pevne držia pozície. Za posledný deň ruská armáda na tomto fronte podľa neho stratila 706 ľudí. Okrem toho ukrajinské sily zničili 51 kusov vojenskej techniky, vrátane ôsmich tankov, trinástich obrnených bojových vozidiel pechoty, ôsmich delostreleckých systémov, dvoch systémov protivzdušnej obrany či pätnástich dronov.

9:35 Za uplynulý deň Moskva stratila viac ako tisíc vojakov

Ďalších 1 130 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 321 800, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o dvadsať tankov, tridsaťšesť obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťtri delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 466 tankov, 10 224 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 802 delostreleckých systémov a 902 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 11. 2023:

20:00 Armáda hlavne na východe čelí ťažkým podmienkam, vraví Zelenskyj

Ukrajinskí vojaci čelia na bojisku ťažkým podmienkam, predovšetkým v častiach východného frontu. Ako referuje web news.sky.com, povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské jednotky na jeseň tohto roku spustili ofenzívu pozdĺž častí východnej frontovej línie v nádeji, že sa im podarí postupovať okolo zničeného mesta Avdijivka a na severovýchode medzi mestami Lyman a Kupiansk.

„Ťažké počasie, náročná obrana na fronte Lyman, Bachmut, Doneck a Avdijivka,“ napísal ukrajinský prezident na Telegrame. Povedal však, že ukrajinské sily na juhu naďalej vedú útočné operácie.

Vojaci čelia mrazivým poveternostným podmienkam, pričom teploty sa stredu cez deň pohybovali na úrovni mínus päť stupňov Celzia a očakáva sa, že budú ďalej klesať. To by mohlo ešte viac skomplikovať operácie na bojisku.

15:00 Na východnom brehu Dnipra by mohol nastať ukrajinský prielom

Ak bude Ukrajina schopná spustiť ofenzívu na východnom brehu rieky Dnipro, obišla by viaclíniovú ruskú obranu pri Zaporižžii a potenciálne by to prinútilo Rusko stiahnuť svoje sily cez pozemný koridor späť na Krym. Ako referuje web news.sky.com, tvrdí to britský vojenský analytik Sean Bell.

„To by oslobodilo veľkú časť územia okupovaného Ruskom a znamenalo by to významný prielom pre ukrajinské sily,“ poznamenal Bell, no dodal, že zimné počasie komplikuje operácie a Rusko by ešte mohlo preorientovať svoje vojenské úsilie a uprieť Ukrajine životne dôležitý prielom.

Rusko do tejto časti Chersonskej oblasti na východnom brehu Dnipra nerozmiestnilo ďalšie sily. Podľa Bella sa zdá, že hlavným ruským cieľom je Donbas. „Rusko vrhá obrovské zdroje do boja o Avdijivku a Bachmut a bude mať k dispozícii obmedzené rezervy na posilnenie svojich síl na západe. Počasie na Ukrajine sa navyše výrazne zhoršilo a mnohí vojaci sa budú v prvom rade sústrediť na svoje vlastné blaho a nie na presídlenie,“ poznamenal.

Rusi zničením Kachovskej priehrady spomalili ukrajinské snahy o prekročenie rieky, no podľa Bella spravili chybu, keď Ukrajincom umožnili vybudovať predmostie na východnom brehu. „Z vojenského hľadiska malo Rusko zabezpečiť, aby akékoľvek ukrajinské prechody cez rieku boli okamžite odrazené, pretože keby/keď sa Ukrajincom podarilo dostať cez rieku ťažkú techniku, mohli by byť schopní ohroziť západné krídlo ruských síl,“ skonštatoval Bell.

12:00 Predstavili dron odolávajúci ruskému elektronickému rušeniu

Ukrajina predstavila svoju najnovšiu technológiu bezpilotných lietadiel schopných lietať až 35 kilometrov za nepriateľskými líniami a zároveň odolávať ruskému elektronickému rušeniu. Drony Backfire pomôžu Ukrajine „zasahovať ruské delostrelectvo, logistické centrá, nepriateľské sklady a veliteľské stanovištia,“ povedal ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Bezpilotné lietadlo vybavené napájacou GPS anténou „je takmer nemožné elektronicky rušiť" a je prakticky odolné voči sledovaniu polohy, dodal Fedorov. Dron Backfire je pripravený na pripojenie sa k existujúcej ukrajinskej flotile dronov v boji, pričom sa už plánuje jeho sériová výroba.

MYKHAILO FEDOROV / TELEGRAM

10:30 Ak má Trump mierový plán, nech ho predstaví, uviedol Zelenskyj

referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj to povedal v rozhovore pre Fox News.

„Som pripravený. Ak bude mať veľmi konkrétny mierový plán, môže sa oň so mnou podeliť. Áno, môžeme zastaviť túto vojnu, ak Rusku dáme Donbas a Krym. Podľa mňa naša krajina nebude pripravená na taký mierový plán. Toto nie je mierový plán,“ vyhlásil Zelenskyj.

Trump v lete povedal, že ak ho opäť zvolia za amerického prezidenta, bude schopný nastoliť mier medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom tvrdí, že „dohodu bude mať hotovú za jeden deň“.

SITA/DELCIA LOPEZ/THE MONITOR VIA AP, POOL

8:50 Rusko stratilo už viac ako 320-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 850 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 320 670, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, štrnásť obrnených bojových vozidiel pechoty a sedemnásť delostreleckých systémov. Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 446 tankov, 10 188 obrnených bojových vozidiel pechoty a 7 769 delostreleckých systémov.

8:30 Ukrajina opäť zažila nálety dronov; protivzdušná obrana ich všetky zlikvidovala

Ukrajinské ozbrojené sily v stredu informovali, že ruská armáda v noci na stredu vyslala nad Ukrajinu 14 útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid 131/136, pričom všetky boli zničené silami ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Britská stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej armády tiež informovala, že okrem dronových útokov ruská armáda z lietadla Tu22M3 odpálila aj strelu s plochou dráhou letu Ch-22. Strela však nedosiahla stanovený cieľ a dopadla v Záporožskej oblasti v otvorenom teréne.

Ukrajinská armáda spresnila, že tlaková vlna spôsobila škody na rodinných domoch v okolí miesta dopadu strely. Správy o prípadných obetiach na životoch alebo zranených nateraz nie sú k dispozícii. BBC predtým informovala, že poplach pre hrozbu útoku dronov bol v noci na stredu vyhlásený vo viacerých regiónoch Ukrajiny. Varovanie sa týkalo Dnepropetrovskej, Sumskej, Poltavskej, Charkovskej a Doneckej oblasti, ako aj v Odeskej a Kyjevskej oblasti.

Následne bola pohotovosť v týchto regiónoch zrušená a vyhlásená v Ternopiľskej, Chmeľnyckej a Vinnyckej oblasti.

Správy z predchádzajúceho dňa 21.11.2023:

20:20 OSN: Od začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo vyše 10 000 civilistov

Od začiatku vojny na Ukrajine bolo hlásených vyše 10.000 zabitých civilistov. Približne polovica úmrtí v poslednom období nastala v oblastiach ďaleko za frontovou líniou, uviedol v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). TASR informácie prevzala od agentúry Reuters.

Bilancia zahŕňa aj prvé mesiace invázie, napríklad bitku o juhoukrajinské mesto Mariupol, kde obyvatelia hlásili vysoký počet civilných obetí.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

16:10 Nemecko prisľúbilo Ukrajine novú vojenskú pomoc za 1,3 miliardy eur

Nemecko v utorok oznámilo, že Ukrajine poskytne vojenské vybavenie za 1,3 miliardy eur. Pomoc zahŕňa ďalšie štyri systémy protivzdušnej obrany IRIS-T aj delostreleckú muníciu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Nový balík pomoci oznámili po rokovaniach medzi nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a ukrajinským náprotivkom Rustemom Umerovom v Kyjeve. Ide o druhú návštevu Pistoriusa, odkedy sa začiatkom tohto roka stal šéfom nemeckého rezortu obrany.

Nemecko je druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci pre Kyjev, ktorý systémy IRIS-T dlhodobo žiadal. Berlín mu tri tieto systémy už dodal, štvrtý poskytnú v zime. Najnovšie štyri by mali na Ukrajinu prísť v roku 2024.

SITA/Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

13:45 Šéf Európskej rady neohlásene pricestoval do Kyjeva na výročie Euromajdanu

Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval v utorok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Urobil tak v deň, keď si Ukrajinci pripomínajú 10. výročie vypuknutie proeurópskych protestov, známych ako Euromajdan. Informujú agentúry AFP a DPA.

Proeurópske protesty vypukli v Kyjeve po tom, ako vtedajší  proruský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč napriek predchádzajúcim prísľubom odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, ktorá by znamenala väčší príklon Ukrajiny smerom k Západu. 

Rusko v roku 2014 reagovalo na snahy Ukrajincov o odpútanie sa od ruského vplyvu anexiou ukrajinského Krymského polostrova, podporou údajných separatistov v Donbase, a vlani aj masívnou vojenskou inváziou na Ukrajinu. 

„Je dobré byť opäť v Kyjeve, medzi priateľmi,“ napísal Michel v príspevku na sociálnych sieťach, ku ktorému pripojil fotku, kde vidno, ako vystupuje z vlaku. 

Šéf Európskej rady, ktorá rozhoduje o celkovom politickom smerovaní a prioritách Únie, ešte pred cestou do Kyjeva povedal, že svojom návštevou chce „vyjadriť silnú podporu EÚ“ pre Ukrajinu. Zároveň sa chce spoločne s prezidentom Zelenským pripraviť na decembrový summit EÚ. 

13:15 Rusi znížili počet útočných operácií, informuje Ukrajina

Ruskí okupanti v ostatných dňoch znížili počet útočných operácií. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame o tom informoval veliteľ ukrajinskej tavrijskej operatívno-strategickej skupiny Oleksandr Tarnavskyj.

„Znížili síce počet útočných operácií, ale naďalej cynicky ignorujú zákony a zvyklosti vedenia vojny. Zasiahli civilné zdravotnícke zariadenie v Doneckej oblasti raketami s použitím protilietadlového systému S-300. Takto bola zničená a poškodená centrálna mestská nemocnica Selydove v Doneckej oblasti, ako aj budova bane Kotliarevska a ďalšia civilná infraštruktúra,“ vyhlásil Tarnavskyj.

Počas ostatného dňa Rusi okrem toho podnikli štyri raketové útoky, uskutočnili 29 bojových stretov a 637 delostreleckých útokov.

12:00 Podľa ISW ukrajinská armáda na juhu napreduje na ľavom brehu Dnipra

Ukrajinská armáda pokračuje v postupe na ľavom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti. Uviedla to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa ruských vojenských blogerov ukrajinskí vojaci rozšírili zónu, ktorú majú pod svojou kontrolou v západnej časti obce Krynky, ktorá leží dva kilometre na východ od rieky Dnipro, a v blízkosti obce sa odohrávajú boje. Ruskí vojenskí blogeri zároveň uviedli, že ukrajinské sily podnikli útoky v oblasti obce Pojma ležiacej štyri kilometre na východ od Dnipra a v oblasti dediny Piščanivka nachádzajúcej sa tri kilometre východne od Dnipra.

11:00 Príhovor ukrajinského prezidenta pri príležitosti desiateho výročia Euromajdanu

10:45 Nemecký minister obrany v Kyjeve skúma efektivitu nemeckej podpory

Nemecký minister obrany Boris Pistorius prišiel do ukrajinského hlavného mesta na neohlásenú návštevu. Pistorius je v Kyjeve, aby „osobne videl súčasnú situáciu a efektivitu nemeckej podpory“, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Pistoriusov do Kyjeva prišiel deň po tom, ako Ukrajinu tiež neohlásene navštívil americký minister obrany Lloyd Austin. Nemecko je po USA druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine.

9:55 Pri ruských útokoch zahynuli dvaja ľudia, poškodená bola nemocnica

Minimálne dvaja ľudia zahynuli a šesť ďalších utrpelo v noci na utorok zranenia pri ruských raketových útokoch a ostreľovaní Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovali o tom tamojší ukrajinskí predstavitelia, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ruské rakety zasiahli v Doneckej oblasti jednu nemocnicu v meste Selydove a tiež uhoľnú baňu, uviedol na platforme Telegram ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. „Poškodené boli dve budovy nemocnice, zranenia utrpelo šesť civilistov. Pod troskami ešte môžu byť obete, pátracie operácie tak pokračujú,“ povedal Klymenko.

Pri útoku na uhoľnú baňu v tejto oblasti podľa jeho slov zahynul jeden banský zamestnanec. „Poškodené boli štyri budovy, 19 vozidiel a elektrické vedenie. Pod zemou (najskôr) uviazlo 39 baníkov. Všetkých sa však už podarilo vyslobodiť,“ dodal. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 20. 11. 2023:

20:40 USA prisľúbili Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov

Spojené štáty sľúbili Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov. Ako informuje spravodajský portál Sky News, balík má zahŕňať zachytávače protivzdušnej obrany a protitankové zbrane.

Washington oznámil svoju pomoc v deň návštevy amerického ministra obrany Lloyda Austina v Kyjive. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme X napísal, že sa na stretnutí zamerali na vývoj na bojisku - obranu, perspektívy a podporu, akcie Ukrajiny v Čiernom mori a obranu exportného koridoru. „Sloboda plavby je základnou zásadou sveta a Ukrajina dokázala, že ju dokáže zabezpečiť a zahnať agresora. Som vďačný USA za ich dôsledné vedenie pri podpore Ukrajiny,“ napísal Zelenskyj.

18:20 Je možné, že po prezidentských voľbách Rusko začne úplnú mobilizáciu

Je možné, že Rusko po prezidentských voľbách v krajine v marci 2024 začne úplnú mobilizáciu. Upozornil na to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov v prejave na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v kanadskom Halifaxe.Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Po (nasledujúcej) intronizácii Putina bude režim ukotvený, čo v podstate znamená, že dostane voľnú ruku. Preto má Ukrajina a medzinárodné spoločenstvo tri až štyri mesiace na príslušnú prípravu," povedal Danilov.

Očakáva sa, že Putin oznámi svoju kandidatúru na post prezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Zatiaľ to oficiálne neurobil. Nie je jasné, či sa budú môcť vo voľbách formálne zúčastniť aj iní kandidáti, ale ak sa Putin rozhodne kandidovať, jeho víťazstvo je isté.

15:20 Ukrajina a Rusko si opäť vymenili telá desiatok zabitých vojakov

Ukrajina a Rusko si opätovne vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Kyjevu odovzdali telá 94 padlých ukrajinských vojakov, uviedlo v pondelok na platforme Telegram Ukrajinské koordinačné centrum pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Výmenu zorganizoval Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Kde k výmene tiel došlo a koľko mŕtvych vojakov získalo späť Rusko, neoznámili. Ukrajina sa už takmer 21 mesiacov bráni rozsiahlej ruskej invázii. Občasná výmena tiel zabitých vojakov alebo vojnových zajatcov je jedným z mála kontaktov medzi znepriatelenými stranami.

11:50 Bojové operácie na východe a juhu Ukrajiny pokračujú napriek daždivému počasiu

Ukrajinskí a ruskí vojaci pokračujú v bojových operáciách na východnej a južnej Ukrajine, hoci daždivé počasie bude pravdepodobne aj naďalej spomaľovať ich tempo. Ako informuje web Kyiv Independent, uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine.

ISW citoval ruského vojenského blogera, ktorý poznamenal, že ukrajinská pechota stále útočí na ruské pozície v západnej časti Zaporižžskej oblasti napriek tomu, že zlé počasie bráni použitiu obrnených vozidiel. „Počasie počas zimy pravdepodobne podnieti na obnovenie aktívnejších bojových operácií, ale ani terajšie daždivé podmienky pravdepodobne nezastavia ukrajinské alebo ruské útoky,“ dodáva ISW.

SITA/AP Photo/Libkos

10:30 Pri výbuchu granátu v kyjevskom byte zahynuli dvaja ľudia

Ukrajinský vojak a žena zahynuli v hlavnom meste Kyjev po tom, čo v jednom z bytov vybuchol granát. Explózia zranila aj brata zabitého muža, ktorého následne hospitalizovali, uviedla kyjevská polícia.                         

Ukrajinské médiá predtým informovali o incidente v Odeskej oblasti, kde muž vo vojenskej uniforme odpálil granát v nákladnom aute a zranil pri tom jedného tínedžera. Pri výbuchu granátu zomrel začiatkom novembra aj Hennadij Časťakov - blízky poradca vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného. V deň svojich narodenín dostal od svojich kolegov dar, v ktorom vybuchlo výbušné zariadenie. Zrejme išlo len o nehodu.

7:35 Armáda pri Avdijivke odrazila ruské útoky a prešla do ofenzívy

Ukrajinské jednotky v nedeľu odrazili viacero ruských útokov a prešli pri Avdijivke do protiútoku, pričom zaznamenali menšie postupy. V najnovšej aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Tí konštatujú, že ukrajinské a ruské sily pokračujú v bojoch na východnej a južnej Ukrajine, no zároveň prognózujú, že daždivé počasie bude pravdepodobne naďalej spomaľovať tempo bojov. Podľa geolokačných údajov ukrajinské sily postúpili v blízkosti železničnej trate juhovýchodne od obce Stepovoj, asi tri kilometre od Avdijivky. Ruský vojenský dôstojník tiež tvrdil, že ukrajinské sily znovu zaujali pozície v blízkosti železnice pri dedine Stepovoj a prešli do protiútoku v blízkosti koksovne v Avdijivke.

Hovorca tavrijskej skupiny ukrajinskej armády Oleksandr Štupun v nedeľu povedal, že počet ruských dezertérov a vojakov, ktorí odmietajú viesť útočné operácie, sa zvyšuje. Dodal, že ruské jednotky utrpeli pri Avdijivke ťažké straty a boli nútené použiť mobilizovaný personál a brancov.

7:00 Zelenskyj odvolal veliteľku zdravotníckych síl ukrajinskej armády Ostaščenkovú

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu odvolal generálmajorku Teťjanu Ostaščenkovú z funkcie veliteľky zdravotníckych síl ukrajinskej armády. Bola prvou ženou, ktorá túto pozíciu zastávala. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Úroveň zdravotníckej podpory našej armády sa musí zásadne zmeniť,“ uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore. Dodal, že Ostaščenkovú vo funkcii nahradí Anatolij Kazmirčuk, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ vojenskej nemocnice v Kyjeve.

Ostačšenkovú vymenovali za veliteľku zdravotníckych síl armády v roku 2021, rok pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.  DPA uviedla, že na jej prácu sa v posledných mesiacoch sťažovalo čoraz viac armádnych lekárov a zdravotníkov. Približne pred týždňom internetový portál Ukrajinska pravda informoval, že ukrajinský minister obrany Rustem Umerov chce požiadať o jej odvolanie.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite