Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO prehodnocuje trvalé zvýšenie počtu vojakov v Kosove

.tasr .svet

Na severe Kosova žije zhruba 50.000 Srbov, ktorí neuznávajú kosovské úrady a za svoje hlavné mesto považujú Belehrad.

NATO prehodnocuje trvalé zvýšenie počtu vojakov v Kosove SITA/AP Photo/Bojan Slavkovic

severoatlantická aliancia (NATO) uvažuje o trvalejšom zvýšení počtu vojakov na západnom Balkáne, aby dokázala udržať napätie v regióne pod kontrolou. V pondelok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

NATO posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Kosove po tom, ako sa koncom septembra vystupňovalo napätie medzi Kosovom a Srbskom. Na sever Kosova vtedy preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

„Prehodnocujeme, či by sme mali mať trvalejšie zvýšenie, aby sme zabezpečili, že sa to nevymkne kontrole a nevypukne nový násilný konflikt v Kosove alebo širšom regióne,“ povedal Stoltenberg počas návštevy Kosova.

Incident z konca septembra vyvolal nové obavy medzinárodného spoločenstva o stabilitu v Kosove, ktoré v roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska. Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu.

Na severe Kosova žije zhruba 50.000 Srbov, ktorí neuznávajú kosovské úrady a za svoje hlavné mesto považujú Belehrad. Mierová misia pod vedením NATO v Kosove (KFOR) funguje od roku 1999 a tvorí ju viac ako 4500 vojakov z 27 krajín, pripomína Reuters.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite