Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin sa zúčastní na online summite skupiny krajín BRICS o vojne v Pásme Gazy

.tasr .svet

Putin kritizoval Západ za údajné podnecovanie napätia v tomto regióne a Izrael za spôsob boja v konflikte.

Putin sa zúčastní na online summite skupiny krajín BRICS o vojne v Pásme Gazy SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik

ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok zúčastní na online summite skupiny rozvíjajúcich sa krajín BRICS, ktoré budú diskutovať o vojne Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. V pondelok o tom informoval Kremeľ, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

„Ruský prezident Vladimir Putin sa 21. novembra zúčastní na mimoriadnom summite BRICS (cez videokonferenciu), kde budú diskutovať o palestínsko-izraelskom konflikte, “ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Do voľného bloku rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS patria okrem Ruska aj Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika (JAR). Stretnutiu bude predsedať juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, ktorý dúfa, že sa podarí dospieť k spoločnej reakcii na vyše šesťtýždňový konflikt.

JAR oznámila, že na virtuálnom summite bude prítomný aj generálny tajomník OSN António Guterres a že na konci sa očakáva spoločné vyhlásenie. Rusko historicky pestuje blízke vzťahy s Izraelom aj s Palestínčanmi a Putin povedal, že jeho krajina by mohla zohrať úlohu sprostredkovateľa.

Putin kritizoval Západ za údajné podnecovanie napätia v tomto regióne a Izrael za spôsob boja v konflikte. Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu a ďalších skupín po bezprecedentnom vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom uvádza, že v dôsledku odvetných útokov izraelskej armády v tejto enkláve prišlo o život už prinajmenšom 13.000 ľudí, a to vrátane 9000 žien a detí, zatiaľ čo ďalších vyše 30.000 utrpelo zranenia.

Intenzívne boje medzi izraelskými vojakmi a militantným hnutím Hamas prebiehajú aj okolo nemocníc v palestínskom Pásme Gazy. Bojuje sa tiež o najväčšiu nemocnicu tejto enklávy, Šifá, pod ktorou má Hamas podľa Izraela veliteľské centrá a sklady zbraní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite