Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko uzatvorilo štyri hraničné priechody s Ruskom

.tasr .svet

Fínska vláda avizovala zatvorenie priechodov už vo štvrtok. Ide o priechody Imatra, Niirala, Nuijamaa a Vaalimaa pri Petrohrade, ktoré zatvoria na tri mesiace.

Fínsko uzatvorilo štyri hraničné priechody s Ruskom SITA/AP Photo/Sergei Grits

fínsko v sobotu uzatvorilo štyri hraničné priechody s Ruskom. Odôvodnilo to nárastom nelegálnych migrantov, ktorým ruské úrady umožňujú prechod bez potrebných dokladov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Tieto štyri hraničné priechody ležia na juhovýchode Fínska a ide o najvyťaženejšie hraničné priechody medzi oboma krajinami. V regióne zostane otvorený len železničný priechod vo Vainikkale.

Žiadatelia o azyl prichádzajúci z Ruska si budú môcť po novom podať žiadosti len na hraničných priechodoch Salla a Vartius na severe krajiny.

Helsinki obviňujú Moskvu, že úmyselne vpúšťa do Fínska migrantov napriek tomu, že nemajú potrebné cestovné doklady.

Tento týždeň prišli do Fínska každý deň desiatky žiadateľov o azyl z krajín ako Irak, Jemen, Somálsko či Sýria. Priemerne ich pritom doteraz prichádzalo na jeseň len niekoľko. V piatok zaznamenali na juhovýchode Fínska 163 žiadateľov o azyl, ktorí nemali doklady. Ide pritom o dvojnásobný nárast v porovnaní s celým predchádzajúcim týždňom.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí už vopred skritizovala zatvorenie niekoľko priechodov na rusko-fínskej hranici. Nazvala to „výrazom nových deliacich čiar v Európe, ktoré neriešia žiadne otázky, ale iba vytvárajú nové problematické otázky,“ povedala Maria Zacharovová vo štvrtok pre denník Izvestija.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite