Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA a Ukrajina oznámili spoločnú konferenciu o vojenskom priemysle

.tasr .svet

Kyjev zvýšil úsilie o výrobu vlastných zbraní pre obavy zo zníženia dodávok zo Západu. Dúfa tiež, že spoločné podniky s medzinárodnými výrobcami zbraní pomôžu oživiť domáci priemysel.

USA a Ukrajina oznámili spoločnú konferenciu o vojenskom priemysle SITA/AP Photo/Evan Vucci, File

ukrajina a USA usporiadajú 6. a 7. decembra vo Washingtone konferenciu o vojenskom priemysle, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Stretnutie bude „súčasťou úsilia vlády USA výrazne zvýšiť výrobu zbraní na podporu boja Ukrajiny za slobodu a bezpečnosť“, uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak opísal konferenciu ako „veľmi silnú udalosť“ pre významných hráčov obranného priemyslu.

Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že spolupráca v tomto smere „nepochybne posilní aj Američanov a Ukrajincov, ako aj našich partnerov“.

V októbri na Ukrajine vznikol spoločný podnik Rheinmetall UDI s nemeckým výrobcom zbraní na servis a opravu západnej  vojenskej technikyí. V septembri tiež privítala medzinárodné fórum obranného priemyslu s viac ako 250 západnými výrobcami zbraní a munície.

Zelenskyj v piatok diskutoval s predstaviteľmi armády aj o ukrajinskom raketovom programe.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite