Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko: Rusko umožňuje migrantom prekročiť hranicu aj bez potrebných dokladov

.tasr .svet

Severská krajina pritom nedávno oznámila uzatvorenie štyroch hraničných priechodov s Ruskom.

Fínsko: Rusko umožňuje migrantom prekročiť hranicu aj bez potrebných dokladov sita/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

fínska vláda obvinila Rusko, že umožňuje migrantom prekročiť hranicu do Fínska aj bez potrebných dokladov. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Fínska pohraničná stráž zaregistrovala takmer tri desiatky nových žiadateľov o azyl na hraniciach s Ruskom krátko po tom, ako bolo oznámené uzavretie štyroch hraničných priechodov, napísala v piatok na platforme X.

Do 6.00 v piatok to bolo 34 ľudí, pričom vo štvrtok premiér Petteri Orpo a ministerka vnútra Mari Rantanen oznámili, že priechody Imatra, Niirala, Nuijamaa a Vaalimaa pri Petrohrade zatvoria na tri mesiace od sobotnej polnoci.

Orpo povedal, že ruskí pohraničníci dokonca privážajú ľudí k hraniciam, čo potvrdili aj žiadatelia o azyl. Niektorí prekročili hranicu na bicykloch.

Jeden migrant povedal fínskej tlačovej agentúre STT, že ruská polícia sa ho spýtala, či chce ísť do Fínska a ponúkla mu pomoc. „Báli sme sa,“ povedal muž, ktorý uviedol len krstné meno Can.

Do Petrohradu priletel z Turecka s priateľom, pretože sa dalo rýchlo získať vízum. Odtiaľ ho auto ruskej armády odviezlo na stanicu medzi mestom Vyborg a fínskymi hranicami, kde dostal inštrukcie vziať si taxík.

Taxík prevážal bicykle, ktoré si mohli kúpiť. Taxikár ich vysadil blízko hraníc a rozlúčil sa s nimi slovami: „Ste očakávaní.“

Pohraničná stráž už skôr oznámila, že cez priechod Vartius v strednom Fínsku vo štvrtok prišlo 18 ľudí, pravdepodobne  z Jemenu, Sýrie a Somálska. Nemali pri sebe potrebné cestovné doklady a ako prví v roku 2023 požiadali o azyl.

Medzitým hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí skritizovala zatvorenie niekoľko priechodov na rusko-fínskej hranici. Nazvala to „výrazom nových deliacich čiar v Európe, ktoré neriešia žiadne otázky, ale iba vytvárajú nové problematické otázky,“ povedal Maria Zacharovová vo štvrtok pre denník Izvestija. 

Pre uzatvorenie štyroch hraničných priechodov už autobusové spoločnosti Lux Express a Ecolines oznámili, že rušia linky z Petrohradu do Helsínk.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite