Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ označil rozhodnutie ČR zmraziť štátny majetok Ruska za nezákonné

.tasr .svet

Rovnako Rusi pohrozili odvetou za „nepriateľský krok“.

Kremeľ označil rozhodnutie ČR zmraziť štátny majetok Ruska za nezákonné sita/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

kremeľ vo štvrtok uviedol, že rozhodnutie Českej republiky zmraziť všetok štátny majetok Ruska okrem diplomatických objektov je nezákonné. Moskva zároveň pohrozila odvetou za tento „nepriateľský krok". Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že krok ČR je z hľadiska medzinárodného práva nezákonný a Moskva ho bude analyzovať.

„Všetky naše objekty, ktoré tam môžu byť naším majetkom, s výnimkou tých, ktoré majú diplomatický štatút, sú samozrejme teraz ohrozené. Situáciu teraz analyzujeme, aby sme riziká nejako minimalizovali,“ uviedol Peskov. „Takýto hlboko protiruský postoj českých úradov je, samozrejme, absolútne mätúci. Toto stanovisko kategoricky odmietame, je neprijateľné,“ dodal.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v reakcii odmietol, že ide o nelegálny krok, pretože je podľa neho v súlade s českým právom podľa sankčného zákona. „Existujú tam opravné prostriedky na ministerstve zahraničných vecí, prípadne na súde,“ citovala ministra na svojom webe Česká televízia.

Lipavský v stredu oznámil, že Česko zaradilo na svoj sankčný zoznam podnik pre správu ruského majetku v zahraničí, ktorý v Česku spravuje mnoho nehnuteľností. Zmrazilo tak všetok ruský štátny majetok v ČR, ktorý tento podnik spravuje, s výnimkou diplomatických objektov podliehajúcich ochrane. Česká diplomacia podľa neho na tomto kroku pracovala takmer rok.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite