Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 92. týždeň vojny (13. 11. 2023 – 19. 11. 2023)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 92. týždeň vojny (13. 11. 2023 – 19. 11. 2023) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Po ruskom útoku v obci Kiselivka, 10. 11. 2023

Správy z predchádzajúceho dňa 19.11.2023:

18:30 Británia: Rusko pravdepodobne na Ukrajine použije prieskumné lietadlá M-55 zo sovietskej éry

Rusko uvažuje o možnosti opätovného uvedenia prieskumných lietadiel M-55 zo sovietskej éry do prevádzky. Uviedla to spravodajská služba britského ministerstva obrany v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú zverejnila v nedeľu na sociálnej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Existuje reálna možnosť, že sa M-55 vráti do služby na fronte s cieľom posilniť nedostatočný ruský prieskum priestoru nad Ukrajinou," konštatoval britský rezort obrany.

Rusko má niekoľko lietadiel M-55, ktoré sa prvýkrát vzniesli do vzduchu v roku 1988. Vykonávajú výskumné funkcie, pričom sa v rokoch 1996 a 1997 podieľali na skúmaní arktickej stratosféry a v roku 1999 na prieskume Antarktídy.

16:10 Za uplynulý týždeň zničila ukrajinská armáda 711 kusov ruskej vojenskej techniky

Ukrajinská armáda za uplynulý týždeň zničila 711 kusov ruskej vojenskej techniky a zlikvidovala 7 029 ruských vojakov. Uviedol to v nedeľu na komunikačnej platforme Telegram prvý námestník ukrajinského ministra obrany Oleksandr Pavliuk. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa Pavliuka Rusko v týždni od 13. novembra na Ukrajine stratilo 86 tankov, 94 obrnených transportérov, 185 delostreleckých systémov, 17 raketometov, 8 systémov protivzdušnej obrany, 170 vozidiel a 18 kusov špeciálnej techniky. Okrem toho ukrajinské sily zničili 123 ruských dronov a jedno lietadlo, dodal Pavliuk.

14:05 Ruský útok na mesto Cherson zranil piatich civilistov

Päť civilistov utrpelo v nedeľu zranenia pri ruskom útoku na mesto Cherson na juhu Ukrajiny. „Cherson je opäť terčom paľby ruských okupačných síl. V meste sa ozývajú silné výbuchy," napísal na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Roman Mročko. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa chersonskej regionálnej prokuratúry útok poškodil viacposchodovú obytnú budovu. Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že pri útoku bolo zranené 3-ročné dievčatko a jeho 55-ročná babička, jeden 59-ročný muž a dve ženy vo veku 47 a 69 rokov. "Všetkých zranili črepiny," dodalo ministerstvo vnútra.

13:05 Ukrajinská armáda tvrdí, že zatlačila ruské sily niekoľko kilometrov od Dnepra

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že zatlačila ruské sily tri až osem kilometrov od brehov rieky Dneper. Ak by sa to potvrdilo, išlo o prvý významný postup, ktorý sa ukrajinskej armáde podarilo dosiahnuť počas jej už niekoľko mesiacov trvajúcej protiofenzívy, informuje agentúra AFP.

„Predbežné čísla kolíšu od troch do ôsmich kilometrov v závislosti od špecifík, zemepisnej polohy či terénu na ľavom (východnom) brehu,“ uviedla hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humeňuková. Nešpecifikoval pritom, či majú Ukrajinci už úplnú kontrolu nad oblasťou alebo to, či sa ruskí vojaci stiahli.

„Nepriateľ stále pokračuje v delostreleckej paľbe na pravom brehu,“ uviedla hovorkyňa. Odhadom sa podľa nej sa v oblasti nachádza niekoľko desiatok tisíc ruských vojakov. „Máme pred sebou veľa práce,“ konštatovala.

10:50 Ukrajinci v Chersonskej oblasti presúvajú ďalšiu pechotu na východný breh Dnipra, tvrdí ISW

Ukrajinskí vojaci v sobotu pokračovali v operáciách na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti, pričom tam pravdepodobne nasadili ďalšiu pechotu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruskí vojnoví blogeri vo všeobecnosti tiež konštatovali, že ukrajinská armáda Chersonskej oblasti v sobotu presúvala ďalšiu pechotu na východný breh Dnipra, uviedli analytici ISW. Podľa ukrajinského generálneho štábu ukrajinskí vojaci v sobotu odrazili dvanásť ruských útokov na svoje pozície na východnom brehu Dnipra.

8:55 Rusko tvrdí, že nad Moskvou zostrelilo ukrajinský dron

Rusko v noci na nedeľu uviedlo, že odrazilo dronový útok Ukrajiny, ktorý smeroval na Moskvu. TASR píše podľa správy agentúry DPA.

„Systémy protivzdušnej obrany zmarili pokus o útok dronom na Moskvu v Bogorodskej mestskej časti. V dôsledku padajúcich trosiek nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam,“ napísal starosta Moskvy Sergej Sobianin v aplikácii Telegram.

Ruské ministerstvo obrany tiež tvrdilo, že protivzdušná obrana zničila ukrajinský dron nad menovanou mestskou časťou o približne 01.00 h miestneho času (23.00 h SEČ.). Podľa DPA tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

8:30 Rusko druhú noc po sebe útočilo dronmi na ukrajinské hlavné mesto

Rusko druhú noc po sebe podnikalo intenzívne dronové útoky na ukrajinskú metropolu Kyjev, v nedeľu informovala miestna vojenská správa. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany podľa predbežných informácií zničili približne desať dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré sú známe ako kamikadze drony. TASR píše podľa správy agentúry Reuters.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram uviedol, že ruské bezpilotné lietadlá útočili na Kyjev v niekoľkých vlnách a z rôznych smerov. „Preto bol v hlavnom meste niekoľkokrát vyhlásený letecký poplach,“ vysvetlil.

Informácie z predchádzajúceho dňa 18. 11. 2023:

19:50 Moskva pripravuje tretiu vlnu ofenzívy proti mestu Avdijivka

Ruská armáda pripravuje tretiu vlnu ofenzívy proti mestu Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Povedal to v sobotu pre ukrajinskú televíziu hovorca tavrijskej skupiny ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. „Predpokladáme tretiu vlnu ofenzívy, pokus o obkľúčenie Avdijivky," povedal Štupun. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Útoky na Avdijivku, ktorá je bránou do okupovaného mesta Doneck, sú pre Moskvu veľmi nákladné. Podľa ukrajinskej armády Rusi v ostatných mesiacoch v bojoch v okolí mesta stratili zhruba 10-tisíc vojakov, viac ako sto tankov, viac ako 250 obrnených vozidiel a sedem lietadiel Su-25. Mesto Avdijivka, ktoré leží severne od Donecka, sa Moskva snaží získať už od roku 2014.

18:30 Ukrajinská armáda dostala viac ako 2-tisíc dronov domácej výroby

Ukrajinská armáda nedávno dostala viac ako 2-tisíc dronov ukrajinskej výroby. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram podpredseda ukrajinskej vlády a minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov. Drony sú určené pre vojakov, ktorí bojujú na najťažších frontoch. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Len za uplynulý týždeň ukrajinské drony zasiahli 39 ruských tankov, 57 delostreleckých systémov, 34 obrnených vozidiel a 307 opevnení, konštatoval Fedorov.

15:20 Rusi zasiahli energetickú infraštruktúru v Odeskej oblasti

Zariadenie energetickej infraštruktúry zasiahol v noci na sobotu ruský útok dronmi na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny a 2-tisíc domácností zostalo bez dodávok elektriny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie šéfa vojenskej administratívy oblasti Oleha Kipera na komunikačnej platforme Telegram a tlačovú službu energetickej firmy DTEK.

„V okrese Odesa bolo zasiahnuté zariadenie energetickej infraštruktúry. Zranenie utrpel jeden civilný zamestnanec, ktorého hospitalizovali. Poškodené boli administratívne priestory. Vypukol požiar, ale ihneď ho uhasili," uviedol Kiper.

13:00 Rusi pri Avdijivke na východe Ukrajiny denne strácajú 500 až tisíc vojakov, ale nenapredujú

Najintenzívnejšie boje na Ukrajine počas uplynulého týždňa podľa spravodajských služieb britského ministerstva obrany boli na kupianskom fronte v Luhanskej oblasti, pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti a na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti, ale ani jedna strana nepostúpila vpred. Rusi však utrpeli veľké straty pri Avdijivke. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruské sily v bojoch pri meste Avdijivka strácajú „500 až 1000 ľudí denne", konštatoval vo svojej správe britský rezort obrany. „Vzhľadom na to, že na východe Ukrajiny sa začína naozaj chladnejšie zimné počasie, existuje len málo bezprostredných vyhliadok na veľké zmeny vo frontovej línii," dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

12:35 Ukrajina čelila v noci zvýšenému počtu ruských dronových útokov

Rusko vypustilo v noci na sobotu smerom na územie Ukrajiny 38 dronov, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Ide o najvyšší počet dronových útokov za vyše šesť týždňov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že sa im podarilo zostreliť 29 z 38 dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré sú známe ako kamikadze drony. Sú totiž vybavené výbušninami, ktoré sa vznietia okamžite po tom, čo dosiahnu svoj cieľ.

Podľa údajov ukrajinských vzdušných síl ide o najvyšší počet dronov, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu, od 30. septembra.

V noci bol pri jednom z týchto útokov zasiahnutý objekt energetickej infraštruktúry na juhu Odeskej oblasti. V dôsledku útoku na mieste vypukol požiar, ktorý sa však podarilo rýchlo uhasiť, uviedli ukrajinské záchranné zložky. 

Energetická infraštruktúra bola okrem toho vystavená ruským útokom aj v Záporožskej oblasti, píše agentúra DPA.

9:50 Kyjev odrazil 12 ruských útokov na predmostie na východnom brehu Dnipra pri Chersone

Námorná pechota a ďalšie zložky ukrajinskej armády naďalej držia pozície na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti. V piatok Ukrajinci v tomto regióne odrazili dvanásť ruských útokov a upevňujú si svoje pozície. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie ukrajinského generálneho štábu na Facebooku.

Ukrajinské sily podľa generálneho štábu podnikajú útočné operácie južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti a v smere na Melitopoľ v Záporožskej oblasti, pričom Rusom spôsobujú straty na životoch a technike.

9:00 Podľa Ukrajiny Rusko drží viac ako 3500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu v piatok uviedlo, že Rusko zadržiava viac ako 3500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Celkovo ministerstvo eviduje viac ako 4300 Ukrajincov, ktorí sú vojnovými zajatcami Ruska, vrátane 760 civilistov. Ich príbuzní dostávajú finančnú podporu od štátu.

Moskva zase uviedla, že Ukrajina zadržiava viac ako 500 ruských vojakov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 11. 2023:

18:00 V bojoch na rieke Dnipro Rusko utrpelo takmer 3 500 obetí

Ruské sily v bojoch na rieke Dnipro v Chersonskej oblasti prišli o takmer 3 500 vojakov, pričom zhruba 1 200 zomrelo. V piatok o tom informovala ukrajinská námorná pechota, podľa ktorej tiež ruské straty v oblasti rátajú aj desiatky kusov vojenskej techniky. Uvádza to web Kyiv Independent.

„Obranné sily Ukrajiny vykonali sériu úspešných akcií na východnom brehu rieky Dnipro v smere na Cherson,“ napísala námorná pechota na Facebooku.

K 16. novembru podľa pechoty ruské sily operujúce v oblasti utrpeli 1 216 strát na životoch, 2 217 zranených a prišli aj o 24 tankov, 48 obrnených vozidiel, 89 delostreleckých systémov a mínometov, 135 ďalších vozidiel, deväť salvových raketometov a 14 člnov.

Ruskí vojenskí blogeri v uplynulých týždňoch tvrdili, že ukrajinská armáda má na okupovanom brehu Dnipra oporné body a geolokalizované zábery z 19. októbra potvrdili prítomnosť Ukrajincov v obci Krynky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pochválil vojakov zúčastňujúcich sa na bojoch na Dnipre a zverejnil fotografie, niektorých obojživelných operácií.

13:00 Takto vyzeral 631. deň vojny z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl

11:15 Ukrajina tvrdí, že podnikla viacero úspešných operácií na východnom brehu Dnepra

Ukrajinské sily podnikli viacero úspešných operácií na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti a podarilo sa im tam vytvoriť niekoľko predmostí. V piatok to oznámila ukrajinská armáda, informuje TASR  podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Obranné sily Ukrajiny podnikli sériu úspešných operácií na ľavom brehu Dnepra pozdĺž frontu v Chersonskej oblasti,“ uviedla vo vyhlásení na sociálnych sieťach ukrajinská námorná pechota. „V spolupráci s ďalšími jednotkami obranných síl sa podarilo získať oporný bod na niekoľkých predmostiach,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ukrajinská armáda dobyla späť mesto Cherson a oblasti okolo neho na západnom brehu Dnepra vlani v novembri a Dneper odvtedy tvorí de facto frontovú líniu pozdĺž väčšiny južného frontu. Rusko pritom tento týždeň prvýkrát priznalo, že sa Ukrajincom podarilo dobyť späť časť územia aj na východnom brehu rieky.

Prekonanie Dnepra a schopnosť prenášať cez neho ťažkú vojenskú techniku a zásoby by umožnilo Ukrajincom otvoriť novú líniu útoku na juhu krajiny na trase, ktorá vedie priamo ku Krymskému polostrovu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Ukrajine sa podarilo dosiahnuť pokroky v Chersonskej oblasti po niekoľkých mesiacoch od začiatku protiútoku, počas ktorého zatiaľ neprišlo k nijakému významnému prelomu.  Ruské sily okupujú stále asi 17 percent územia Ukrajiny a podnikajú útočné operácie napríklad v Avdijivke v Doneckej oblasti alebo blízko mesta Bachmut. Ukrajina uviedla, že za uplynulých 24 hodín prišlo na frontovej línii od juhu po východ k 72 bojovým stretom.

Rusko od stiahnutia svojich jednotiek zo západného brehu Dnepra tiež pokračuje v ostreľovaní ukrajinských miest a obcí. Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin oznámil v piatok skoro ráno, že ruské ostreľovanie si vyžiadalo jednu obeť.

9:15 Rusi si pripravili 800 rakiet na útoky proti ukrajinskej energetike

Rusi nahromadili viac ako 800 rakiet, aby nimi útočili na ukrajinské energetické zariadenia. Povedala to hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeňuková. Dodala, že ide o údaje z ukrajinského obranného spravodajstva. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Vieme, že nepriateľ umiestnil na polostrove Krym silné centrum vojenských zdrojov. Sú tam sústredené najmä rakety Kalibr a Oniks," konštatovala Humeňuková. „Nepriateľ má pripravených viac ako 800 rakiet na použitie na energetický teror," dodala.

Správy z predchádzajúceho dňa 16. 11. 2023:

19:35 Na Ukrajinu zavítal vo svojej prvej oficiálnej návšteve na poste ministra zahraničných vecí aj bývalý britský predseda vlády David Cameron.

16:30 Ruský útok poškodil elektráreň najväčšej súkromnej ukrajinskej energetickej firmy

Ruskí vojaci pri nočnom útoku vážne poškodili tepelnú elektráreň v jednom z ukrajinských frontových regiónov. Ako informuje web Kyiv Independent, oznámila to vo štvrtok najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK. Energetická firma nezverejnila, kde sa zasiahnutá elektráreň nachádza, ale uviedla, že ide už o štvrtý prípad poškodenia jej závodu ruským bombardovaním.

Žiadne obete neboli hlásené, ale „zariadenie je vážne poškodené“ a obyvatelia v okolí zostali v noci bez elektriny a vody. Dodávky elektrického prúdu už obnovili, avšak pracovníci sa stále snažia obnoviť prívod vody, uviedla firma DTEK.

Ukrajina sa pripravuje na rast počtu ruských útokov proti energetickej sieti počas zimy a chystá sa na zmierňovanie škôd a obranu kritickej infraštruktúry.

12:50 Rusko zintenzívnilo útoky na Avdijivku na východe Ukrajiny

Rusko zintenzívnilo útoky na ukrajinské mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii, uviedol vo štvrtok tamojší starosta Vitalij Barabaš. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Avdijivka čelí intenzívnym útokom už vyše mesiaca. „Je to tu veľmi horúce, predovšetkým v posledných dňoch začal byť nepriateľ aktívnejší,“ uviedol Barabaš. Dodal, že Rusko pri útokoch na mesto používa obrnené vozidlá, zameriava sa na priemyselnú zónu mesta a neustále zasahujú pozície v meste. 

Avdijivka leží v Doneckej oblasti neďaleko východoukrajinského mesta Doneck, ktoré ovládajú Rusi. Ostreľovaniu je tak vystavovaná už od roku 2014 a je z veľkej časti zničená. V súčasnosti tam žije len niečo vyše 1400 ľudí. Pred vojnou malo pritom mesto asi 30.00 obyvateľov. Ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj, ktorý stojí na čele ukrajinskej protiofenzívy na juhu, uviedol, že ukrajinskí vojaci držia pevne obranu v smere na Avdijivku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opísal minulý týždeň situácia v Avdijivke ako jednu z najhorúcejších oblastí na frontovej línii. Britské ministerstvo obrany v každodennej správe o situácii na Ukrajine vo štvrtok uviedlo, že Rusko sa takmer určite snaží o tzv. kliešťový manéver, aby obkľúčilo mesto. Podľa britského rezortu sa ruské sily zrejme nachádzajú pri koksovni ležiacej na kľúčovej taktickej pozícii pri  hlavnej ceste do mesta. Ruskí vojaci dosiahli nedávno vojenské pokroky v obci Stepove ležiacej južnej od koksovne.

12:45 Zostrelili 16 z 18 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské letectvo dokázalo zostreliť 16 z 18 dronov a jednu raketu Ch-59, ktorými Rusko zaútočilo v noci na štvrtok. Proti útoku Kyjiv nasadil bojové lietadlá, protilietadlové raketové jednotky a jednotky mobilných palebných skupín. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Rusi okrem toho zaútočili protilietadlovými strelami S-300 na civilnú infraštruktúru v Charkivskej oblasti. Žiadne obete neboli hlásené, konštatovalo ukrajinské letectvo. Gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov však uviedol, že v meste Čuhujiv raketa S-300 poškodila jednu vzdelávaciu a jednu obytnú budovu.

9:45 Za uplynulý deň Moskva stratila viac ako 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 1 330 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 315 620, uviedol vo štvrtok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, 17 obrnených bojových vozidiel pechoty, 36 delostreleckých systémov a osem raketometov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 388 tankov, 10 121 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 683 delostreleckých systémov a 892 raketometov.

8:30 Podľa odhadov od začiatku vojny zahynulo zhruba 30-tisíc ukrajinských vojakov

Od začiatku ruskej invázie zahynulo viac ako 30-tisíc ukrajinských vojakov. Ako referuje web news.sky.com, uviedla to ukrajinská občianska iniciatíva. Ukrajinskí predstavitelia držia počet strát ako štátne tajomstvo, pretože sa domnievajú, že zverejnenie tohto čísla by mohlo poškodiť vojnové úsilie Ukrajiny. Historik Jaroslav Tynčenko a dobrovoľník Herman Šapovalenko však pomocou projektu Book of Memory, ktorý sleduje počet úmrtí od prvej ruskej invázie v roku 2014, uviedli, že sa im podarilo potvrdiť niektoré čísla.

Uvádzajú, že dosiaľ potvrdili 24 500 bojových a nebojových úmrtí. Priznali, že skutočné číslo je pravdepodobne vyššie, pretože mnohí z 15 000 nezvestných vojakov sú pravdepodobne mŕtvi. „Je zrejmé, že 24 500 mien nie je konečný počet mŕtvych, ale podľa nášho hodnotenia to nie je menej ako 70 %. To znamená, že skutočný počet mŕtvych v bojových a nebojových situáciách je viac ako 30-tisíc ľudí,“ napísali autori. Tí odhadujú, že počet zranených ukrajinských vojakov môže byť až 100-tisíc.

Správy z prechádzajúceho dňa 15.11.2023:

18:30 Za ostatné dva týždne Rusko na východe Ukrajiny stratilo viac ako 4-tisíc vojakov

Moskva za uplynulé dva týždne na fronte v Charkivskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny stratila viac ako 4-tisíc vojakov a 500 kusov techniky. Ako informuje web Kyiv Independent, povedal to veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj.

Ruskí vojaci podľa neho neustále útočia na ukrajinské sily v okolí Kupianska v Charkivskej oblasti a tiež severne a južne od zničeného mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Ale napriek ruským pokusom „prevziať iniciatívu“ novými útokmi ukrajinská armáda „ničí všetky plány a pokusy“ ruských jednotiek, napísal Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. „Nepriateľ denne stráca svoje útočné schopnosti,“ dodal.

14:40 Ruské útoky poškodili plynovod v Charkivskej oblasti

Ruské útoky poškodili plynovod v Charkivskej oblasti a zasiahli aj územie pri tepelnej elektrárni v Doneckej oblasti.Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ministerstva energetiky Ukrajiny.

V dôsledku poškodenia plynovodu bolo bez dodávok plynu viac ako 300 zákazníkov, ale väčšine z nich dodávky obnovili. Ruský útok v blízkosti tepelnej elektrárne v Doneckej oblasti si nevyžiadal žiadne obete. Inžinieri však vykonávajú inšpekcie s cieľom posúdiť potenciálne škody.

13:00 Ruský závod na výrobu pušného prachu v Tambovskej oblasti zasiahol dron

Strechu jednej z budov závodu na výrobu pušného prachu v Tambovskej oblasti v strednom Rusmu poškodil útok dronu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nezávislé ruské spravodajské kanály Astra a Baza pôsobiace na komunikačnej platforme Telegram.

Podľa kanálu Astra dron dopadol v utorok na územie závodu na výrobu pušného prachu v meste Kotovsk. V jednej z budov vypukol požiar, ale v čase útoku v nej neboli nijakí zamestnanci a nehlásili žiadne obete.

10:45 Ruská raketa zasiahla obytnú budovu na východe Ukrajiny

Najmenej jedna osoba zahynula v noci na stredu pri raketovom útoku, ktorý zasiahol obytnú budovu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Útok na mesto Selydove severozápadne od Ruskom okupovaného mesta Doneck výrazne poškodil štvorposchodový dom, napísal Klymenko na sociálnej sieti.        Päť ľudí vrátane dieťaťa sa podarilo zachrániť, no predpokladá sa, že najmenej jedna osoba je uväznená pod troskami, dodal. Záchranári od skorého rána odstraňovali trosky a varovali ľudí, aby sa k poškodenej budove nepribližovali.

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu vlani vo februári pravidelne útočí raketami a dronmi aj na mestá a obce ďaleko za frontovou líniou, pripomína Reuters.

10:30 Ukrajinská armáda pokročila v Chersonskej a Zaporižžskej oblasti

Ukrajinská armáda podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v utorok pokročila v Chersonskej oblasti na ľavom brehu rieky Dnipro a severozápadne od obce Verbove v Zaporižžskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Geolokačné zábery ukazujú, že ukrajinské jednotky pokročili smerom k obci Krynky, ktorá sa nachádza 30 kilometrov severovýchodne od mesta Cherson. Ukrajinskí vojaci podnikli ofenzívne operácie aj v západnej časti Zaporižžskej oblasti a dosiahli zisky. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny okrem toho informoval, že ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve na melitopoľskom fronte na západe Zaporižžskej oblasti.

9:00 Rusko stratilo ďalších 820 vojakov

Na Ukrajine podľa Kyjiva počas uplynulého dňa padlo ďalších 820 ruských vojakov. Počet obetí na strane Moskvy sa tak od začiatku vojny zvýšil na 314 290, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Rusko podľa neho prišlo aj o 15 tankov, 18 obrnených bojových vozidiel pechoty, 58 delostreleckých systémov, dva raketomety a jedno lietadlo.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 377 tankov, 10 104 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 647 delostreleckých systémov, 884 raketometov a 323 lietadiel.

7:50 Ukrajincom sa podarilo vytvoriť predmostie na východnom brehu Dnepra

Ukrajinským vojakom sa podarilo vytvoriť si predmostie na východnom brehu rieky Dneper (ukr. Dnipro), ktorý okupujú ruské sily. Oznámil to v utorok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa agentúry ide o prvé oficiálne potvrdenie toho, že sa ukrajinská armáda „zachytila “na východnom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. 

„Napriek všetkému ukrajinské ozbrojené sily získali predmostie na ľavom (východnom) brehu Dnipra, “povedal Jermak v príhovore, ktorý predniesol na pôde amerického think tanku Hudson Institute a v ktorom žiadal západné krajiny o ďalšie dodávky zbraní na boj proti ruskej agresii. 

Podľa Jermaka je Rusko v dôsledku ukrajinských útokov nútené postupne demilitarizovať anektovaný Krymský polostrov. „A naša protiofenzíva pokračuje,“ zdôraznil. Jeho vyjadrenia boli zverejnené na oficiálnej stráne ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.  Severná časť Chersonskej oblasti bola ukrajinskou armádou oslobodená pred rokom. Jej južnú časť stále okupujú ruské jednotky, ktoré ostreľujú Ukrajinou kontrolované obce a mestá z východného brehu rieky Dneper, ktorá od postupu ukrajinskej armády tvorí frontovú líniu.

Ruská armáda minulý týždeň tvrdila, že zastavila ukrajinskú snahu o vytvorenie predmostia na východnom brehu Dnepra a priľahlých riečnych ostrovoch. Podľa Moskvy pritom zahynulo 500 ukrajinských vojakov, čo však nebolo možné nezávisle overiť.  Neoficiálne správy o tom, že sa Ukrajincom takéto predmostie vytvoriť podarilo, sa v posledných týždňoch objavujú opakovane, ale až teraz ich potvrdil niektorý z ukrajinských činiteľov. 

Dve ruské štátne tlačové agentúry v pondelok krátko informovali o údajnom ústupe ruskej armády v Chersonskej oblasti, bezprostredne po tom však správy stiahli. Podľa týchto správ velenie armády rozhodlo o presune ruských vojakov „na výhodnejšie pozície na východnom brehu Dnepra“. Moskva to neskôr označila za provokáciu, ale pozadie celej udalosti zostáva nejasné. 

Podobne formulované vyhlásenia o presune na lepšie brániteľné pozície Rusko v minulosti použilo na zdôvodnenie ústupu vojakov na niektorých úsekoch frontu.

Správy z predchádzajúceho dňa 14.11.2023:

19:15 O vyjednávaniach s Ruskom rozhodne Ukrajina, vyhlásil Stoltenberg

O vyjednávaniach s Ruskom a o ich dátume rozhodne Ukrajina, vyhlásil v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred Radou EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Keďže ruský vodca Vladimir Putin ešte neprejavil dobrú vôľu v otázke prijateľného riešenia vojny, je na Ukrajine, aby povedala, aké by boli akceptovateľné podmienky, povedal Stoltenberg. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Podľa Stoltenberga je zodpovednosťou NATO neochvejne podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej invázii, pretože Putin pravdepodobne bude ochotný rokovať len vtedy, ak dospeje k názoru, že Rusko nemôže vyhrať na bojisku.

Mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského požaduje úplné stiahnutie ruských vojakov z nelegálne okupovaných ukrajinských území a obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny.

15:30 Nemecko u Rheinmetall objednalo pre Ukrajinu 32 použitých tankov Leopard

Nemecká vláda objednala u zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall 32 starších tankov Leopard 1A5, ktoré chce poslať na Ukrajinu. Oznámil to v utorok samotný  Rheinmetall, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Objednávka je rozdelená na 25 tankov, päť obrnených vyslobodzovacích vozidiel a dva výcvikové tanky. Všetky vozidlá budú zrenovované v dvoch závodoch Rheinmetallu v Nemecku.

Hodnota objednávky predstavuje niekoľko desiatok miliónov eur a zahŕňa aj výcvik, logistiku, náhradné diely a údržbu. Rheinmetall uviedol, že tanky dodá na budúci rok.

14:15 EÚ pred zimou dá ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že pred nástupom zimy vyčleňuje ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje a humanitárna situácia v krajine je „strašná“, pričom nástup zimy predstavuje ďalšie výzvy pre už beztak zraniteľné komunity postihnuté vojnou.

Z tohto dôvodu sa EK rozhodla vyčleniť 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc, z čoho 100 miliónov pôjde na operácie na území Ukrajiny a 10 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov a hostiteľských komunít v Moldavsku. 

Nové financovanie pomôže humanitárnym partnerom EÚ poskytovať ľuďom v núdzi základné služby ako je urgentná pomoc, jedlo, voda, prístrešie, zdravotná starostlivosť, psychosociálna podpora a ochrana.

S uvedenou sumou sa celková humanitárna pomoc EÚ v reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine zvýši na 843 miliónov eur. Táto suma zahŕňa 785 miliónov eur pre Ukrajinu a 58 miliónov eur pre utečencov, ktorí utiekli do susedného Moldavska.

14:00 Zelenskyj: Rusko navyšuje počet útokov pozdĺž frontu na Ukrajine

Rusko zvyšuje počet svojich útokov pozdĺž frontovej línie, uviedol v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

SITA/AP Photo/Olivier Matthy

Agentúra ďalej poukazuje na to, že Ukrajine ani Rusku sa v posledných mesiacoch nepodarilo nadobudnúť nijaké významné územné zisky, no Zelenskyj aj Kremeľ odmietajú, že by sa konflikt dostal do patovej situácie.

„Armáda hlásila zvýšený počet útokov nepriateľa,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. Dodal, že Rusi útočia okolo miest Doneck, Kupiansk a Avdijivka.

Zelenskyj zároveň varoval, že Rusko zrejme pred zimou zvýši počet vzdušných útokov mierených proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre rovnako ako vlani.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak sa v pondelok vo Washingtone stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, s ktorým rokoval o potrebe západnej pomoci pre Ukrajinu počas zimy. „S príchodom zimy očakávame, že sa ruský raketový teror zintenzívni. Preto zúfalo potrebujeme systémy vzdušnej a raketovej obrany, ktoré ochránia ukrajinské mestá, kľúčovú infraštruktúru a trasy pre vývoz obilia,“ povedal Jermak.

11:15 Nedostatok financií podkopáva schopnosť Ukrajiny odraziť ruskú agresiu, tvrdí poradca Bieleho domu

Kongres USA by mal čo najskôr schváliť žiadosť Bieleho domu o pomoc Ukrajine, aby sa predišlo vážnym následkom pri jej obrane. Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedol to poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Na brífingu povedal, že nedostatok amerických financií už ovplyvnil schopnosť Ukrajiny brániť sa proti rozsiahlej ruskej invázii. Zdôraznil, že zatiaľ čo USA sú v súčasnosti stále schopné poskytnúť vojenskú pomoc, o ktorú Ukrajina žiada, plné financovanie zabezpečí konzistentnosť a účinnosť tejto podpory.

Sullivan povedal, že Ukrajine treba poskytnúť všetko nevyhnutné na to, aby získala nástroje a schopnosti, ktoré potrebuje na obranu svojho územia a napredovanie.

Americký prezident Joe Biden sa snaží presvedčiť Kongres USA, aby podporil pomoc Ukrajine aj Izraelu a schválil nový balík pomoci vo výške 106 miliárd dolárov, ktorý zahŕňa viac ako 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Nový predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson trvá na tom, aby balíky pomoci pre Ukrajinu a Izrael posudzoval Kongres samostatne a „ukrajinský“ balík posudzoval spolu s prostriedkami na bezpečnosť hranice s Mexikom.

10:05 Padlo ďalších viac ako 900 ruských vojakov, informuje Ukrajina

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 920 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 313 470, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, sedem obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsať delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 362 tankov, 10 086 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 589 delostreleckých systémov a 882 raketometov.

8:25 Blinken prisľúbil Ukrajine vytrvalú pomoc USA počas nadchádzajúcej zimy

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v pondelok prisľúbil nepretržitú pomoc USA Ukrajine vrátane podpory pri prekonaní nadchádzajúcej zimy v súvislosti s obavami, že Rusko bude opätovne útočiť na energetickú infraštruktúru tejto krajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Blinken sa vo Washingtone nakrátko stretol so šéfom kancelárie ukrajinského prezidenta Andrijom Jermakom. Rokovali spolu o krokoch, „ktoré môžeme podniknúť spolu s Ukrajinou v záujme posilnenia jej infraštruktúry pre nadchádzajúcu zimu“, spresnil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP

Ako pripomenul, počas uplynulej zimy sa Rusko pokúšalo zničiť zariadenia energetickej infraštruktúry na Ukrajine, v dôsledku čoho zostali tisíce tamojších obyvateľov na dlhší čas bez kúrenia či elektriny. „Veľmi ľahko to môžu urobiť znova,“ podotkol Miller.

Informácie z predchádzajúceho dňa 13. 11. 2023:

20:00 Pri útoku Rusov na centrum Chersonu zomreli dvaja ľudia, úder zasiahol aj nemocnicu

Dvaja civilisti, a to 62-ročná žena a 45-ročný muž, v meste Cherson na juhu Ukrajiny zomreli a desať ďalších ľudí utrpelo zranenia, keď na centrum mesta zaútočila ruská armáda. Uviedol to gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. Terčom útoku Rusov na Cherson sa stala aj nemocnica, pričom zničili sanitku a niekoľko áut. Zranenia utrpeli dve zdravotníčky vo veku 24 a 41 rokov a jeden 81-ročný pacient.

18:00 USA Kyjivu onedlho dodajú 60 protilietadlových systémov Gepard

Štyridsaťdeväť systémov Gepard Ukrajine dodalo aj Nemecko, uviedol nemecký rezort obrany. Tri z nich Berlín dodal v októbri. Ukrajinská armáda používa protilietadlové samohybné delostrelecké systémy na zostreľovanie ruských dronov. Pomáha jej to šetriť drahé projektily pre také systémy protivzdušnej obrany ako Patriot a IRIS-T, ktoré sa zameriavajú na protiraketovú obranu.

17:00 Ukrajinec, ktorý Rusom poskytol súradnice pre útok na Charkov, dostal doživotie

Obyvateľa východoukrajinského mesta Charkov v pondelok odsúdili na doživotný trest odňatia slobody za to, že ruskej armáde poskytol súradnice pre raketový útok, ktorého terčom bolo sídlo oblastnej vojenskej a civilnej samosprávy. Útok sa odohral v marci minulého roka. 

Prokuratúra spresnila, že odsúdený Charkovčan od februára do apríla 2022 zbieral informácie o ukrajinských ozbrojených silách a infraštruktúre. Tieto údaje potom odovzdal dvom ženám pracujúcim pre ruské tajné služby.

Jedna z nich žije momentálne v Moskve. V roku 2014 bola na Ruskom okupovanom území Doneckej oblasti, kde pracovala ako zdravotná sestra. Ďalšia sa zdržiava v Petrohrade a vedie tam proruské združenie Zachráňte Donbas, uvádza sa v tlačovej správe úradu generálneho prokurátora.

Synehubov vo svojom statuse na platforme Telegram pripomenul, že budova charkovskej oblastnej správy bola pri útoku takmer úplne zničená. Ukrajinské médiá vtedy informovali, že pri útoku zahynulo 31 ľudí.

13:00 Ruskú firmu vyrábajúcu strely Kinžal zasiahli drony

Útok dronmi poškodil ruský štátny zbrojársky podnik Konstruktorskoje bjuro mašinostrojenija nachádzajúci sa neďaleko Moskvy, ktorý vyrába hypersonické rakety Kinžal. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nezávislý ruský spravodajský kanál ASTRA pôsobiaci na komunikačnej platforme Telegram. Podľa prvých správ sú útok nevyžiadal nijaké obete.

Podľa kanálu ASTRA sa útok stal v noci na sobotu. Drony poškodili fasády a rozbili okná dvoch budov firmy v meste Kolomna. Konstruktorskoje bjuro mašinostrojenija je jedným z popredných ruských konštrukčných výskumných a výrobných centier v oblasti vojenskej techniky, ktoré vyrába najmä rakety Kinžal a Iskander.

12:40 Na tavrijskom fronte sa dobrovoľne vzdala skupina Rusov

Viac ako desať ruských vojakov sa v nedeľu vzdalo na tavrijskom fronte. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame o tom informoval veliteľ ukrajinskej tavrijskej operatívno-strategickej skupiny Oleksandr Tarnavskyj.

„Včera sa vzdal najmenej tucet ruských útočníkov. Celkovo na tavrijskom fronte nepriateľ podnikol 22 leteckých útokov, uskutočnil 43 bojových stretov a vykonal 576 delostreleckých útokov,“ uviedol Tarnavskyj, pričom zdôraznil, že ukrajinskí vojaci vytrvalo držia obranu na fronte Avdijivka.

Počas uplynulého dňa jednotky raketových síl a delostrelectva z tavrijskej operatívno-strategickej skupiny dokončili 847 palebných misií, zabili 455 Rusov a zničili jeden tank, dve obrnené vozidlá, dva delostrelecké systémy a tri drony.

Ukrajinské sily zničili aj dva muničné sklady a poškodili ďalších sedem kusov ruskej vojenskej techniky. „Útočná operácia na fronte Melitopoľ pokračuje,“ uzavrel Tarnavskyj.

9:20 Ukrajina zintenzívňuje útoky v ruskom tyle

Ukrajina zintenzívňuje útoky proti ruskej armáde, logistike a iným dôležitým cieľom v tyle okupovaných oblasti na Ukrajine ale aj v Rusku. Uviedol to vo svojej najnovšej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Najmenej troch ruských dôstojníkov údajne v sobotu zabil výbuch v meste Melitopoľ v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny, za ktorým stála miestna proukrajinská skupina, uviedla ukrajinská vojenská rozviedka (HUR). Deň predtým HUR oznámila, že útok ukrajinských námorných dronov potopil pri pobreží okupovaného Krymu dve ruské rýchle výsadkové lode.

K ďalším nedávnym ukrajinským akciám patril minulotýždňový výbuch, ktorý v okupovanom meste Luhansk na východe Ukrajiny zabil bývalého veliteľa ľudových milícií proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Michaila Filiponenka, či raketový útok na prístavné mesto Skadovsk v Chersonskej oblasti, ktorý údajne usmrtil niekoľko ruských dôstojníkov.

8:30 Rusi sa pripravujú na zimu, musíme sa sústrediť na obranu a ich útoky, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko môže zvýšiť intenzitu útokov na ukrajinskú infraštruktúru a všetka pozornosť na Ukrajine sa musí sústrediť na ochranu pred teroristickými útokmi a reakciu na ne. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to v nedeľňajšom príhovore k národu. „Takmer polovica novembra je za nami a musíme byť pripravení, že nepriateľ môže zvýšiť počet útokov dronmi alebo raketami na našu infraštruktúru. Rusko sa pripravuje na zimu. A Ukrajina sa musí zamerať na ochranu, na reakciu na teroristov, na všetko, čo môže Ukrajina urobiť, aby uľahčila našim ľuďom prežiť túto zimu a rozšírila možnosti našich vojakov,“ vyhlásil ukrajinský líder.

Zelenskyj zároveň poďakoval všetkým partnerom, ktorí dodali Ukrajine systémy protivzdušnej obrany. „Sú to rôzne krajiny - USA, Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Nórsko, Taliansko, Rumunsko, Švédsko, Holandsko, Slovensko, Česko, Bulharsko, Poľsko, pobaltské krajiny a ďalšie... Nie o všetkom sa dá otvorene hovoriť, ale ukrajinský protivzdušný štít je silnejší ako pred rokom. Teraz sú naše kapacity širšie, ale, bohužiaľ, to stále nie je plná ochrana celého územia. Pracujeme na tom, aby bola táto ochrana ešte silnejšia,“ skonštatoval Zelenskyj.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite