Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf WHO: Zdravotnícky systém v Gaze je na kolenách, situácia je zúfalá

.tasr .svet

V enkláve funguje už iba menej ako polovica nemocníc.

Šéf WHO: Zdravotnícky systém v Gaze je na kolenách, situácia je zúfalá sita/AP Photo/Leo Correa

zdravotnícky systém v pásme Gazy je „na kolenách“, upozornil v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako dodal, polovica z dovedna 36 nemocníc v tejto palestínskej enkláve už nefunguje a situáciu v Gaze označil za zúfalú. „Nemocničné chodby zaplnené zranenými, chorými, umierajúcimi; márnice preplnené; operácia bez anestézie; desaťtisíce vysídlených ľudí, ktorí sa ukrývajú v nemocniciach,“ podotkol.

„Zdravotnícky systém je na kolenách a napriek tomu nejakým spôsobom pokračuje v poskytovaní život zachraňujúcej starostlivosti,“ uviedol ďalej Tedros.

Ako ďalej upozornil, od začiatku vojny v Gaze, ktorú 7. októbra spustil koordinovaný útok kománd palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela, došlo k viac než 250 útokom na zdravotnícke zariadenia v Gaze i na okupovanom západnom brehu Jordánu - na nemocnice, kliniky, ambulancie i pacientov.

„Najlepší spôsob, ako podporiť týchto zdravotníckych pracovníkov a ľudí, ktorým slúžia, je poskytnúť im nástroje, ktoré potrebujú na poskytovanie tejto starostlivosti – lieky, lekárske vybavenie a palivo pre nemocničné generátory,“ uviedol Tedros a zároveň vyzval na zvýšenie objemu pomoci cez hraničný prechod Rafah. Riaditeľ WHO zopakoval aj výzvy OSN na prímerie v Gaze, píše AFP.

„Rozumiem tomu, čím si prechádzajú deti v Gaze, pretože som si ako dieťa prešiel tým istým," podotkol Tedros, ktorý pochádza z etiópskeho regiónu Tigraj. "Zvuk paľby zo zbraní a strely svištiace vzduchom, zápach dymu po tom, čo udrú; guľky na nočnej oblohe; strach; bolesť; strata - tieto veci mi zostali počas celého môjho života,“ dodal.

Tedros zároveň odsúdil „hrozné, barbarské a neospravedlniteľné útoky“ militantov Hamasu a žiadal o prepustenie rukojemníkov, ktorých toto hnutie zadržiava v Gaze.

 Prostredníctvom videoposolstva na pôde bezpečnostnej rady vystúpil aj šéf palestínskeho Červeného polmesiaca Marwan Džilání, ktorý vyzvali jej členov, aby urobili všetko, čo je v ich silách „na zabránenie ďalšieho umierania a utrpenia“.

Bezpečnostná rada nie je jednotná ohľadne vojny v Gaze a doposiaľ neprijala príslušnú rezolúciu, pripomína AFP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite