Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyšetrovanie poškodenia plynovodu Balticconnector spojilo kotvu s čínskou loďou

.tasr .svet

Fínske vyšetrovanie sa začalo 8. októbra, keď sa na potrubí spájajúcom Fínsko s Estónskom objavil únik.

Vyšetrovanie poškodenia plynovodu Balticconnector spojilo kotvu s čínskou loďou SITA/Finnish Border Guard/Lehtikuva via AP

podrobná prehliadka kotvy, ktorá mala poškodiť plynovod Balticconnector ukázala, že patrila čínskej nákladnej lodi. V piatok to vyhlásila fínska polícia, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Fínske vyšetrovanie sa začalo 8. októbra, keď sa na potrubí spájajúcom Fínsko s Estónskom objavil únik. Podľa úradov ho mohla spôsobiť externá aktivita, čo vyvolalo špekulácie o sabotáži.

„V tejto chvíli môžeme vyhlásiť, že kotva vyzdvihnutá z morského dna 24. októbra 2023 môže patriť lodi Newnew Polar Bear, svedčia o tom niektoré technické detaily,“ uviedol superintendent Risto Lohi z fínskej polície vo vyhlásení. Jedným z nich je rovnaký typ farby na kotve aj na poškodenom potrubí.

Fínska polícia o pomoc pri vyšetrovaní požiadala aj čínsku stranu. Švédska vláda v polovici októbra vyhlásila, že bol poškodený aj telekomunikačný kábel medzi Švédskom a Estónskom. Príčinu sa nepodarilo zistiť, poškodenie však zrejme vzniklo v rovnakom čase ako poškodenie plynovodu. Podľa prevádzkovateľov plynovodu potrvá jeho oprava najmenej päť mesiacov.

Minulý rok vyradili explózie z prevádzky tri zo štyroch potrubí plynovodu Nord Stream v Baltskom mori, ktorým do Európy prúdila veľká časť ruského zemného plynu. Príčina výbuchov zostáva naďalej neznáma.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite