Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda dala ľuďom šesť hodín, aby sa presunuli na juh pásma Gazy

.tasr .svet

V pásme Gazy sa podľa OSN nachádza až 1,4 milióna vnútorne vysídlených osôb.

Izraelská armáda dala ľuďom šesť hodín, aby sa presunuli na juh pásma Gazy sita/AP Photo/Hatem Moussa

izraelská armáda vo štvrtok vyhradila ľuďom v pásme Gazy šesť hodín na presun do južnej časti enklávy. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

Izraelská armáda otvorila pre ľudí evakuačný koridor od 10.00 h do 16.00 h miestneho času (9.00 h – 15.00 h SEČ). V predošlých dňoch ľuďom na presun poskytla len štyri hodiny.

„Sever pásma Gazy sa považuje za zónu ostrých bojov a čas na evakuáciu sa kráti. Pridajte sa k státisícom ľudí, ktorí v posledných dňoch reagovali na výzvy a presunuli sa na juh,“ vyzval obyvateľov pásma Gazy hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov (OSN) utieklo zo severu v pondelok 2000 ľudí. V utorok ich počet stúpol na 15.000. Izraelská armáda uviedla, že v stredu na juh utieklo až 50.000 obyvateľov pásma Gazy. Toto číslo sa nedalo bezprostredne overiť. Novinár CNN však potvrdil, že ľudí sa presúvalo viac než v utorok.

Izrael minulý týždeň začal novú fázu vo vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ktoré má pod kontrolou pásmo Gazy, a rozšíril pozemné operácie. Obyvateľov v severnej časti pásma už opakovane vyzval, aby sa presunuli na juh.

OSN uvádza, že v pásme Gazy sa nachádza až 1,4 milióna vnútorne vysídlených osôb. V tejto husto obývanej enkláve žije celkovo približne 2,2 milióna obyvateľov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite