Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do najväčšej nemocnice v Gaze dorazil konvoj so zdravotníckym materiálom

.tasr .svet

Podmienky v najväčšej nemocnici v Gaze sú podľa OSN a WHO katastrofálne.

Do najväčšej nemocnice v Gaze dorazil konvoj so zdravotníckym materiálom sita/AP Photo/Mohammed Dahman

konvoj so zdravotníckym materiálom dorazil do nemocnice Šífa v pásme Gazy, uviedli v noci na štvrtok Úrad OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„Do tejto nemocnice prišla dodávka životne dôležitého materiálu druhýkrát od eskalácie konfliktu a začiatku totálneho obliehania pásma Gazy,“ uviedli spomínané organizácie. Dodali, že podmienky v tejto najväčšej nemocnici v pásme Gazy, ktorá je zároveň jedným z najstarších palestínskych zdravotníckych zariadení, sú „katastrofálne“.

DPA upozornila, že pohotovosť aj nemocničné izby sú tam preplnené. Počet zranených sa neustále zvyšuje a dochádzajú lieky a anestetiká. Nemocnica Šífa je taktiež útočiskom pre mnohých obyvateľov pásma Gazy, ktorí zo svojich domovov ušli pred bojmi. 

Izrael v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra zareagoval masívnym ostreľovaním i pozemnými útokmi, ako aj zastavením dodávok paliva, elektriny či vody do pásma Gazy. 

Mnoho nemocníc v Gaze muselo zastaviť alebo obmedziť svoju prevádzku z dôvodu nedostatku paliva pre generátory elektriny. Palivo je potrebné aj na prevádzkovanie čističiek odpadových vôd a na zabezpečenie dodávok vody.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite