Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin vyzval na užšie vzťahy medzi Moskvou a Pekingom vo vojenskej oblasti

.sita .svet

Podľa Moskvy prispieva spolupráca oboch krajín k stabilizácii medzinárodnej situácie.

Putin vyzval na užšie vzťahy medzi Moskvou a Pekingom vo vojenskej oblasti Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský vodca Vladimir Putin povedal čínskemu vysokopostavenému vojenskému predstaviteľovi, že by Moskva a Peking mali rozšíriť ich spoluprácu v oblasti vojenských satelitov a ďalších potenciálnych obranných technológií. Putin podpredsedovi čínskeho Ústredného vojenského výboru Čangovi Jou-sia, povedal, že je dôležité rozvíjať užšie vojenské väzby, pričom prioritu má oblasť špičkových technológií.

„Mám na mysli vesmír vrátane prostriedkov na vysokej obežnej dráhe a nových perspektívnych typov zbraní, ktoré zaistia strategickú bezpečnosť Ruska aj Čínskej ľudovej republiky,“ povedal bez podrobností Putin, ktorého vyjadrenia odvysielala televízia.

Hoci Rusko a Čína podľa neho „nebudujú vojenské aliancie založené na vzorcoch studenej vojny“, ich spolupráca je „seriózny faktor pri stabilizovaní medzinárodnej situácie“. NATO chce rozšíriť svoj dosah do ázijsko-tichomorského regiónu, povedal tiež Putin s tým, že je to „pokus presiahnuť jeho geografickú sféru vplyvu“. „Spojené štáty čoraz viac zaťahujú členov aliancie do podnecovania napätia v ázijsko-tichomorskom regióne a pokúšajú sa vytvárať nové vojensko-politické aliancie, vrátane krajín tohto regiónu, vychádzajúc zo svojich vlastných egoistických záujmov," povedal a dodal, že Čína s Ruskom na to reagujú „pokojne a vyrovnane“.

Čang pochválil Moskvu za to, že odoláva tlaku Západu v podobe sankcií a ukazuje mu, že ju nezlomia žiadne ťažkosti. „Čínska strana vám za to vyjadruje rešpekt,“ povedal.

Generál sa počas dňa stretol aj s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a tiež chválil vzájomnú vojenskú spoluprácu a podporu v kľúčových otázkach.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite