Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministri G7 budú naďalej podporovať Ukrajinu napriek napätiu na Blízkom východe

.tasr .svet

Potvrdili, že svoj záväzok voči Ukrajine naďalej berú vážne.

Ministri G7 budú naďalej podporovať Ukrajinu napriek napätiu na Blízkom východe sita/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 v stredu vyhlásili, že aj napriek napätiu na Blízkom východe budú naďalej podporovať Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. „Nikdy neodvoláme svoj záväzok podporovať boj Ukrajiny za svoju nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť,“ uviedli ministri v spoločnom vyhlásení po rokovaniach v Japonsku.

Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawová zároveň povedala, že „napriek zvýšenému napätiu na Blízkom východe je dôležité, aby G7 vyslala medzinárodnému spoločenstvu jasné stanovisko, že nikdy neprestane podporovať Ukrajinu“. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková upozornila, že niektoré krajiny pozorne sledujú, ako bude skupina pokračovať v podpore Ukrajiny.

Ministri zároveň vyzvali Čínu, aby Rusku vo vojne proti Ukrajine nepomáhala, naliehala na ukončenie vojenskej agresie a aby podporila mier. Privítali účasť Číny na mierových rokovaniach, ktoré vedie Ukrajina.

Na summite G7 v Tokiu sa cez videohovor zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ukrajina sa v súčasnosti pripravuje na druhú zimu vo vojne a obáva sa, že Rusko začne výraznejšie útočiť na jej energetickú infraštruktúru. Minulý rok zostali v dôsledku takýchto útokov bez kúrenia a elektriny tisíce ľudí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite