Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskí okupanti v Južnom Osetsku zastrelili pri kontrolnej línii gruzínskeho civilistu

.sita .svet

Napätie v oblasti trvá od roku 2008, kedy Rusko anektovalo časti Gruzínska.

Ruskí okupanti v Južnom Osetsku zastrelili pri kontrolnej línii gruzínskeho civilistu unsplash

ruskí vojaci umiestnení v odštiepeneckej gruzínskej autonómnej oblasti Južné Osetsko zastrelili neďaleko kontrolnej línie gruzínskeho civilistu, čo gruzínske úrady odsúdili ako „najohavnejší čin“.

Incident bol odrazom pretrvávajúceho napätia v regióne po rusko-gruzínskej vojne v roku 2008, ktorá sa skončila tým, že Moskva uznala Južné Osetsko a ďalšiu gruzínsku oblasť Abcházsko za nezávislé štáty a posilnila tam svoju vojenskú prítomnosť. Väčšina krajín sveta považuje oba odtrhnuté regióny za časti Gruzínska, bývalej sovietskej republiky.

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vo vyhlásení uviedol, že ruský vojak v pondelok zabil gruzínskeho občana, keď sa ho pokúšal ilegálne zadržať neďaleko dediny Kirbali. „Tento incident opätovne potvrdzuje hroznú bezpečnostnú situáciu na mieste a svedčí o vážnych následkoch okupácie,“ povedal. Dodal, že „všetky relevantné mechanizmy boli uvedené do pohybu a medzinárodní partneri sú náležite informovaní“.

Ruskí predstavitelia ani separatistické orgány v Južnom Osetsku sa k tomu bezprostredne nevyjadrili.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite