Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 91. týždeň vojny (6. 11. - 12. 11. 2023)

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 91. týždeň vojny (6. 11. - 12. 11. 2023) SITA/AP Photo/Alex Babenko

Správy z predchádzajúceho dňa 12.11.2023:

17:00 Útok hnutia odporu na centrálu okupačných síl v Melitopoli zabil troch ruských dôstojníkov

Obranné spravodajstvo Ukrajiny informovalo, že výbuch v centrále ruských okupačných síl v okupovanom meste Melitopoľ zabil troch ruských dôstojníkov. Podľa neho bola explózia z 11. novembra „aktom pomsty spáchanej predstaviteľmi miestneho hnutia odporu". Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Útok sa odohral v čase, keď v centrále mali stretnutie dôstojníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a národnej gardy Rosgvardia. Najmenej traja príslušníci Rosgvardie zomreli, uvádza obranné spravodajstvo. Informácie o ďalších ruských stratách ešte zbierajú.

16:15 Rusko zintenzívňuje útoky na mestá na východe krajiny

Ruské sily zintenzívnili útoky na východe Ukrajiny v snahe získať prevahu v blízkosti dvoch kľúčových miest na frontovej línii.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj na platforme Telegram v nedeľu napísal, že Rusi začali tlak na znovuzískanie územia pri Bachmute. Hovorca pozemných síl Vladimir Fiťo v televízii zase povedal, že ruskí vojaci prešli pri meste z „obrany na aktívnu obranu“ a vytvárajú tlak na Ukrajincov na juhu od mesta. Rusi sa podľa jeho slov snažia nájsť slabé miesta v ukrajinskej obrane a zintenzívňujú delostrelecké útoky na ukrajinské pozície.

Generálny štáb ukrajinských síl zas informoval, že Rusi pokračujú v snahe obkľúčiť mesto Avdijivka južne od Bachmutu. Mesto je považované za vstupnú bránu do časti Doneckej oblasti pod kontrolou Ukrajiny. Kľúčovú rolu pri súčasných útokoch podľa štábu zohrávajú vzdušné sily.

Veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj, ktorý vedie ukrajinské sily v Avdijivke a okolí, v nedeľu povedal, že Rusko obzvlášť zintenzívňuje nálety s riadenými bombami. Na Telegrame napísal, že ruskí vojaci za predchádzajúci deň podnikli 30 náletov a 712 delostreleckých baráží na mesto a okolité oblasti a takmer 50-krát sa dostali do stretu s ukrajinskými jednotkami.

Medzičasom v meste Cherson na juhu Ukrajiny zomrel 64-ročný muž, keď ruské delostrelecké granáty zasiahli jeho dvor. Gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin uviedol, že mužovu ženu hospitalizovali so zraneniami. Za 24 hodín Rusi ostreľovali Cherson a okolie 62-krát, pričom tiež zranili štyroch civilistov a poškodili jednu z mestských knižníc. Od oslobodenia mesto čelí takmer denným útokom.

15:00 Takto vyzeral 626. deň na fronte z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl

 14:30 Rusko obvinilo Ukrajinu z útokov na pohraničné oblasti

Moskva v nedeľu obvinila Ukrajinu, že podnikla sériu útokov v ruskej pohraničnej Brianskej a Belgorodskej oblasti, v dôsledku ktorých zostalo poškodených päť železničných vozňov. Informovala i tom agentúra AFP.

Rusko ďalej uviedlo, že začne vyšetrovať ukrajinský útok, pri ktorom v dedine na hraniciach s Ukrajinou utrpela zranenia jedna osoba, bližšie podrobnosti však neuviedlo. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačslav Gladkov zároveň dodal, že územie danej oblasti sa v sobotu stalo terčom dronov i rakiet, no väčšine prípadov však nedošlo k žiadnym škodám.

K poškodeniu troch domov a piatich železničných vozňov však došlo v meste Valujki zhruba 30 kilometrov od ukrajinských hraníc. Zasiahnuté bolo podľa Gladkova aj elektrické vedenie, čo viedlo k dočasným výpadkom elektriny. Ruské ministerstvo obrany v noci na nedeľu informovalo, že v oblasti zničilo dva ukrajinské drony a zabránilo im tak v „teroristickom útoku“, cituje AFP.

Ukrajinské útoky na ruské územie sa vystupňovali po spustení ukrajinskej protiofenzívy začiatkom júna tohto roka. Kyjev zároveň uviedol, že najnovší útok Moskvy na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť pripravil o život 64-ročného muža a spôsobil zranenia jeho manželke. Ukrajinské predstavitelia v sobotu ocenili prvé výročie opätovného dobytia oblastnej metropoly Cherson od ruských jednotiek; mesto však naďalej zostáva terčom ruského ostreľovania.

11:15 Rusi za uplynulý deň vykonali viac ako 60 náletov

Ruské sily za uplynulých 24 hodín dostali do 80 bojových akcií so silami Ukrajiny. Na rannom brífingu to oznámil generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, podľa ktorého Rusi tiež podnikli jeden raketový útok, 63 náletov a 64 útokov zo salvových raketometov. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

V noci ruské sily spustili ďalší raketový a vzdušný útok na Ukrajinu, pričom použili dve riadené strely Ch-59 a jednu balistickú raketu Iskander-M. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zničiť jednu riadenú strelu, no predstavitelia stále zhromažďujú informácie o obetiach a škodách.

Ukrajinské sily zase v stredu vykonali 10 náletov, pričom zasiahli dva ruské delostrelecké systémy, osem koncentrácií ruských vojakov, zbraní a vojenskej techniky a dva ruské systémy protivzdušnej obrany.

10:30 Ukrajina na svojom území eviduje takmer päť miliónov vnútorne vysídlených osôb

Ukrajina na svojom území eviduje približne päť miliónov vnútorne vysídlených osôb. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom v nedeľu informovala agentúra DPA. Ukrajinská vicepremiérka zodpovedná za otázky utečencov Iryna Vereščuková pre štátnu televíziu uviedla, že krajina v súčasnosti eviduje 4,9 milióna registrovaných vnútorne vysídlených osôb.

Od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo nútených opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny 3,6 milióna ľudí. Predtým sa vnútorne vysídleným stal v dôsledku bojov, ktoré od roku 2014 prebiehali na Donbase na východe Ukrajiny, viac než milión obyvateľov. Moskvou ovládané jednotky vtedy obsadili časti ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti.

V poslednom období počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine výrazne nestúpol, citovali Vereščukovú v nedeľu miestne médiá. Niektorí evakuovaní občania sa vrátili do svojich domovov.

„Zamerali sme sa na august, september, október a november - nárast približne o 10.000, plus-mínus. Na celoštátnej úrovni je to malý počet,“ podotkla. Situácia je zároveň v súlade s dianím na bojisku, pretože na frontovej línii na východe a juhu krajiny došlo len k nepatrným zmenám.

Podľa údajov vysokého komisára OSN pre utečencov ušlo dočasne alebo natrvalo do zahraničia ďalších zhruba 6,2 milióna Ukrajincov. Len v rámci Európy je registrovaných takmer 5,8 milióna utečencov. Pred začiatkom ruskej vojenskej invázie mala Ukrajina zhruba 41,4 milióna obyvateľov.

Vnútorne vysídlené osoby na Ukrajine majú opakovane problémy s vyplatením štátnej pomoci a ťažkosti nájsť si na nových miestach pobytu bývanie a prácu, konštatuje DPA.

Integrácia takýchto utečencov je úloha, ktorá potrvá roky - aj bude pretrvávať po skončení vojny, upozornila Vereščuková. V tejto súvislosti poukázala na vládne úverové programy určené pre takýchto ľudí na nový začiatok, na ktoré Nemecko prispelo sumou 35 miliónov eur.

Správy z prechádzajúceho dňa 11. 11. 2023:

18:00 Na výročie oslobodenia Rusi ostreľovali Cherson, jeden človek zomrel

Ruské sily v sobotu zaútočili na ukrajinské mesto Cherson. Zasiahli dom člena rady Chersonskej oblasti. Tiež zabili jedného muža a dve ženy zranili. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na mieste úrady.

Útok sa pritom odohral v čase výročia oslobodenia Chersonu spod ruskej okupácie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri tejto príležitosti zablahoželal Ukrajincom. „Celý juh Ukrajiny sa minulý rok dozvedel, že Rusko nikdy nepríde ‛navždy’, bez ohľadu na to, koľkokrát to zopakujú. Pretože Ukrajina sa vždy vráti – vždy! Keď poznáme svoj cieľ. Keď je to spoločný cieľ. Keď sme jednotní. A keď spojíme ostatných okolo ukrajinského cieľa,“ vyhlásil prezident a okrem iného sa poďakoval všetkým, ktorí ochraňujú a bránia životy ľudí v Chersone a na celej Ukrajine.

16:00 Zelenskyj sa prihovára Ukrajincom pri výročí oslobodenia Chersonu

11:15 Ukrajina zostrelila 19 z 31 dronov; Rusko útočilo aj na Kyjev

Ukrajina v sobotu uviedla, že zostrelila približne dve tretiny z dovedna 31 útočných dronov, ktorými na jej územie v noci útočilo Rusko - väčšinou v oblastiach frontovej línie, terčom útokov sa však stal i Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Zničených bolo 19 nepriateľských útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131. Ruskí okupanti vyslali väčšinu útočných dronov do oblastí frontovej línie,“ uviedlo vo vyhlásení ukrajinské letectvo. Ako dodalo, Moskva v noci na sobotu viackrát útočila aj raketami.

Dronmi a raketami útočilo Rusko v sobotu v ranných hodinách aj na metropolu Kyjev, pripomína AFP. Svedkovia informovali o dvoch mohutných explóziách, ktoré otriasli centrom mesta. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr na platforme Telegram potvrdil, že výbuchy súviseli s nasadením protivzdušnej obrany a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. Ako ďalej dodal, informácie o možných obetiach ani zranených neboli bezprostredne známe.

Útok na Kyjev sa odohral po dlhšej dobe relatívneho pokoja v ukrajinskej metropole, konštatuje AFP. Tamojšia protivzdušná obrana naposledy zostrelila nad Kyjevom raketu ešte 21. septembra. Padajúce trosky vtedy spôsobili zranenia siedmim ľuďom vrátane jedného dieťaťa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Ukrajina nasadila viac západných systémov protivzdušnej obrany pred druhou zimou, počas ktorej bude čeliť ruským útokom na zariadenia energetickej infraštruktúry. Následkom systematických útokov Moskvy na energetickú infraštruktúru na Ukrajine zostali počas vlaňajšej zimy bez dodávok elektriny či kúrenia tisícky ľudí.

9:00 V Kyjeve zasiahol systém protivzdušnej obrany proti ruským raketám

Dve explózie otriasli v sobotu v ranných hodinách centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjev, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Podľa reportérov agentúry išlo o dva mohutné výbuchy, ktoré otriasli centrom metropoly krátko predtým, než sa ozval zvuk sirén ohlasujúcich letecký poplach. 

„Silné explózie odzneli na ľavom brehu hlavného mesta. Podľa prvých informácií zasiahla protivzdušná obrana proti balistickým zbraniam,“ napísal v sobotu ráno na platforme Telegram starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko, ktorý tamojších obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch. Informácie o prípadných obetiach alebo zranených neboli podľa neho bezprostredne známe.

Letecký poplach v sobotu okrem Kyjevskej oblasti vyhlásili aj v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny.

Správy z prechádzajúceho dňa 10. 11. 2023:

20:00 Rusi prišli za mesiac v bojoch o Avdijivku o 10-tisíc vojakov

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že počas mesiaca aktívnych útokov na Avdijivku v Doneckej oblasti ukrajinskí obrancovia pripravili o život asi 10-tisíc Rusov, zničili sedem lietadiel Su-25 a množstvo ďalšieho vybavenia.

„Mesiac, keď nepriateľ začal aktívne zaútočiť na Avdijivku. Mesiac krutých bojov, vytrvalosti a výkonov našich obrancov, ktorí naďalej hrdinsky držia obranu. Za tento čas naši vojaci zničili viac ako 100 nepriateľských tankov, ďalších 250 obrnených vozidiel, asi 50 delostreleckých systémov a sedem lietadiel Su-25. Celkové straty nepriateľa na živej sile predstavujú asi desaťtisíc ľudí,“ uviedol Zalužnyj na Facebooku.

Veliteľ armády zároveň poďakoval brigádam, pechote, delostrelcom, tankistom, prieskumníkom, operátorom systémov protivzdušnej obrany a zdravotníkom brániacim Avdijivku.

Mesto Avdijivka je vnímané ako vstupná brána do mesta Doneck a ďalších oblastí na východe. Šéf vojenskej administratívy v Avdijivke Vitalij Barabaš pre spravodajskú televíziu Espreso TV povedal, že ruské sily ostreľujú mesto prakticky „nepretržite“.

18:00 Ruské výsadkové lode poškodené pri Kryme sa potopili

Dve ruské rýchle výsadkové lode triedy Serna, ktoré v noci na piatok zasiahli ukrajinské sily, sú neopraviteľné. Napísal to web Ukrajinská pravda, ktorý citoval svoje zdroje z ukrajinskej spravodajskej služby. „Obe plavidlá sa potopili a nemožno ich opraviť," uviedli zdroje zo spravodajskej služby. V lodiach vraj bola posádka a v jednej aj obrnené vozidlo.

Malé výsadkové lode triedy Serna dosahujú vysokú rýchlosť a sú schopné prepraviť až 45 ton nákladu a 92 vojakov.

16:40 Nedá sa vylúčiť, že Rusi získajú mesto Avdijivka, tvrdí estónska spravodajská služba

Ruské sily sa tento týždeň podľa estónskeho vojenského spravodajstva ujali útočnej iniciatívy v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Najintenzívnejšie boje sú na línii Avdijivka-Marinka v Doneckej oblasti a na línii Kupiansk-Svatove v Luhanskej oblasti. Estónska spravodajská služba nevylučuje, že Rusi mesto Avdijivka obsadia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie spravodajskej služby pre estónsku verejnoprávnu televíziu ERR.

Oblasť Avdiivky pravdepodobne zostane miestom, kde Rusi sústredia svoje primárne úsilie, domnieva sa estónske vojenské spravodajstvo. Dobyť mesto sa im môže podariť, ak budú pokračovať v nasadzovaní veľkých síl v tejto oblasti, dodala estónska spravodajská služba.

13:40 Niektorí ukrajinskí piloti už so stíhačkami F-16 cvičia aj na oblohe

Niektorí ukrajinskí piloti, ktorí absolvujú výcvik na používanie stíhačiek F-16, už s týmito strojmi cvičia aj na oblohe. Povedal to pre ukrajinskú televíziu hovorca ukrajinských vzdušných síl plukovník Jurij Ihnat. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Naši partneri nechcú o výcvikovom procese prezrádzať príliš veľa podrobností, ale faktom je, že piloti už používanie stíhačiek F-16 cvičia priamo vo vzduchu - nie všetci, ale niektorí piloti už trénujú s inštruktorom na bojových lietadlách na oblohe. Takže všetko ide podľa plánu,“ konštatoval Ihnat.

WIKIPEDIA

13:20 Pri Kryme zničili dve ruské rýchle výsadkové lode

Ukrajinské sily v noci na piatok zasiahli dve ruské rýchle výsadkové lode pri meste Čornomorske na okupovanom polostrove Krym a v meste pravdepodobne ich úder dopadol na ruské kasárne. Informoval o tom web Ukrajinská pravda, ktorý citoval ukrajinskú verejnoprávnu televíziu Suspilne.

Neskôr zničenie dvoch ruských výsadkových lodí triedy Serna oficiálne potvrdila aj ukrajinská obranná spravodajská služba. V lodiach podľa nej bola posádka a obrnené vozidlá.

 11:15 Protivzdušná obrana počas nočného ruského útoku zničila väčšinu dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila päť ruských dronov a jednu riadenú strelu. Uviedla pritom, že Moskva zaútočila celkovo šiestimi dronmi Šáhid a dvomi riadenými strelami. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Päť útočných dronov a riadená strela Ch-59 boli zostrelené v Dnipropetrovskej, Charkivskej, Mykolajivskej, Poltavskej a Kyjivskej oblasti,“ napísali Vzdušné sily Ukrajiny na komunikačnej platforme Telegram.

Bezpilotnými lietadlami Rusi zaútočili z mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží v Krasnodarskom kraji na juhozápade Ruska. Rakety Ch-31 a CH-59 vypálili zo vzdušného priestoru okupovanej Chersonskej oblasti.

9:00 Rusko stratilo ďalších 800 vojakov

Ďalších 800 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 309 520, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o jeden tank, tri obrnené bojové vozidlá pechoty, štrnásť delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu podľa Kyjiva ruské straty celkovo rátajú už 5 317 tankov, 10 017 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 489 delostreleckých systémov a 877 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 9.11.2023:

19:00 Ďalšie tri deti sa z Ruska vrátili na Ukrajinou kontrolované územie

14:45 Ruské útoky zabili najmenej troch a zranili štyroch civilistov

Ruské sily za uplynulý deň zaútočili na deväť ukrajinských oblastí, pričom zabili najmenej troch a zranili štyroch ľudí. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkové správy regionálnych úradov.

V Doneckej oblasti o život prišli dvaja ľudia, a to jeden človek v obci Pivnične a ďalší v obci Raj-Oleksandrivka, informovala regionálna vojenská administratíva. V Charkivskej oblasti v obci Iziumske ruské ostreľovanie zabilo muža vo veku nad 40 rokov, uviedol gubernátor oblasti Oleh Synjehubov.

14:00 Takto vyzeral 623. deň na fronte z pohľadu ukrajinskej armády 

13:45 Alternatívny čiernomorský koridor funguje napriek útoku na loď pod libérijskou vlajkou

Ukrajinský vicepremiér a minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov uviedol, že alternatívny exportný koridor v Čiernom mori funguje napriek nedávnemu ruskému útoku na civilné plavidlo. Referuje o tom web news.sky.com.

Kubrakov uviedol, že od začiatku prevádzky koridoru vyviezlo 91 lodí dovedna 3,3 milióna ton poľnohospodárskych a metalurgických produktov. Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako ukrajinskí predstavitelia uviedli, že ruskí vojaci v stredu večer odpálili protiradarovú strelu smerom k jednému z prístavov v ukrajinskej Odeskej oblasti, pričom zasiahli loď plaviacu sa pod libérijskou vlajkou, zabili lodivoda a zranili ďalšie štyri osoby.

Moskva v júli odstúpila od dohody sprostredkovanej OSN, ktorá zaručovala bezpečnú prepravu ukrajinského obilia cez jej čiernomorské prístavy. Odvtedy Rusko bombarduje infraštruktúru ukrajinských prístavov.

Ukrajina otvorila v auguste tzv. dočasný humanitárny koridor, aby umožnila pokračovanie exportu poľnohospodárskych produktov. Kubrakov povedal, že obranné sily „robia všetko, čo je v ich silách“, aby odrazili ruské útoky.

13:30 Na mesto Avdijivka v Doneckej oblasti Rusi útočia z troch smerov

Situácia na fronte pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je naďalej v rámci vojny v krajine jednou z najťažších a ruská armáda sa snaží mesto obkľúčiť. Povedal to hovorca Národnej gardy Ukrajiny Ruslan Muzyčuk a dodal, že len v stredu ukrajinskí vojaci pri Avdijivke odrazili viac ako desať ruských útokov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Muzyčuk poznamenal, že taktika, ktorú používajú Rusi pri Avdijivke, je veľmi rôznorodá a na mesto útočia z troch smerov. Hovorca uviedol, že vzhľadom na poveternostné podmienky a skutočnosť, že ruské obrnené vozidlá boli ťažko poškodené, si ukrajinské jednotky všimli, že okupanti teraz používajú viac skupín pechoty a veľký počet bezpilotných lietadiel.

8:45 Za uplynulý deň padlo viac ako tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 1 080 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 308 720, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o pätnásť tankov, osemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťšesť delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 316 tankov, 10 014 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 475 delostreleckých systémov a 875 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 11. 2023:

19:15 Rusi raketami zasiahli libérijskú civilnú loď, jeden mŕtvy, dvaja zranení

18:30 Parlament schválil financovanie zbraní daňou z príjmov príslušníkov armády

Ukrajinský parlament v stredu schválil návrh zákona, ktorý umožní využitie dane z príjmu príslušníkov ozbrojených síl na financovanie nákupov zbraní. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Daň predtým smerovala do miestnych fondov a nie do centrálneho rozpočtu. Vyniesť by mohla približne 96 miliárd hrivien.

Minister financií Serhij Marčenko povedal, že peniaze by smerovali na drony, nové technológie v obrane a posilnenie domáceho obranného priemyslu. „Musíme vytvoriť podmienky, aby sme otočili priebeh vojenskej kampane," vyjadril sa počas diskusie pred hlasovaním v parlamente.

15:30 Ukrajinský parlament predĺžil stanné právo a mobilizáciu do 14. februára

Ukrajinský parlament v stredu predĺžil stanné právo a mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní, do 14. februára budúceho roka. Dôvodom je pokračujúca ruská invázia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Za predĺženie stanného práva hlasovali dve tretiny poslancov 450-členného parlamentu (Verchovnej rady).

Stanné právo a mobilizáciu vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po začiatku ruskej invázie vo februára 2022 a odvtedy boli opakovane predĺžené. Mobilizácia sa vzťahuje na mužov vo veku 18 až 60 rokov. Nesmú opustiť Ukrajinu, aby mohli byť povolaní do boja proti Rusku.

Rusko vlani 24. februára spustilo „špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine a v septembri anektovalo Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasti. Moskva už na jar 2014 anektovala polostrov Krym. Kyjev za svoj cieľ označil oslobodenie všetkých okupovaných území.

14:15 Z koksovne v Avdijivke evakuovali posledných 16 pracovníkov

Keďže ruské sily sa pripravujú na tretiu vlnu útokov proti takmer zničenému mestu Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, Kyjiv evakuoval posledných 16 pracovníkov tamojšej koksovne. Povedal to šéf vojenskej administratívy Avdijivky Vitalij Barabaš pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu Suspilne. Sedemnásť obyvateľov mesta, ktorí zostávajú v jedinom nepoškodenom sklade, však evakuáciu odmietlo. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ruská armáda podľa Barabaša chce obsadiť koksovňu v Avdijivke, ktorá v minulosti bola najväčšou na Ukrajine. Ciele Ruska nemajú žiadnu logiku, povedal Barabaš, pretože závod je dobre bránený a pre ruské jednotky je to „istá pasca“. Moskva zintenzívnila pozemné útoky proti Avdijivke a okolitým obciam začiatkom októbra. Ofenzívu podporuje silné bombardovanie a letecké útoky.

13:00 Ukrajinské ozbrojené sily naďalej bránia svoju vlasť

12:15 Washington popiera tlak na Kyjiv, aby rokoval s Ruskom o mieri

Americké ministerstvo zahraničných vecí poprelo správy, že USA naliehali na Ukrajinu, aby sa zúčastnila na mierových rokovaniach s Ruskom. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje vyjadrenie hovorcu amerického rezortu diplomacie Vedanta Patela.

„Nie sme si vedomí žiadnych rozhovorov s Ukrajinou o rokovaniach mimo štruktúry mierového vzorca,“ povedal Patel novinárom s poukázaním na 10-bodový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre ukončenie vojny.

Zelenského mierový plán požaduje úplné stiahnutie ruských vojakov z nelegálne okupovaných ukrajinských území a obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Americká televízia NBC News však v závere minulého týždňa uviedla, že americkí a európski predstavitelia tajne rokovali s ukrajinskou vládou o možných vyjednávaniach s Ruskom, pričom podľa zdrojov NBC News boli súčasťou diskusie aj prípadné ukrajinské ústupky.

11:00 Proruského poslanca v Luhansku usmrtila nálož v aute

Pri výbuchu bomby v aute zahynul v stredu meste Luhansk na okupovanom východe Ukrajiny proruský politik Michail Filiponenko. Oznámil to jeho syn a informáciu následne potvrdili aj tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Filiponenko bol v súčasnosti poslancom parlamentu tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), pričom v minulosti v tejto oblasti šéfoval proruským bezpečnostným silám. V roku 2014 bol aktívny v separatistickom odboji, pôsobil ako jeden z najvyšších veliteľov armády ĽLR, ktorú v tom roku vyhlásili Ruskom podporovaní separatisti.

Okupovanú Luhanskú oblasť vlani v septembri Rusko anektovalo, a to spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Záporožskou, Chersonskou a Doneckou. Približne o rok na to v týchto oblastiach, ktoré Rusko čiastočne okupuje, usporiadalo sporné voľby. Filiponenka v nich zvolili do parlamentu v Luhansku. Západ a Kyjev anexiu aj údajné voľby odsúdili a neuznali ich výsledky. 

Bombové atentáty na popredných proruských či Ruskom dosadených politikov sú na Ukrajine časté už od vlaňajšieho februára, keď Rusko túto krajinu vojensky napadlo. 

8:10 Ukrajina pripravuje pre ruských vojakov druhý zajatecký tábor

Ukrajina začala so stavbou druhého tábora pre vojnových zajatcov. Podľa ukrajinských úradov si takýto krok vynútil veľký počet zajatých ruských vojakov, informuje v stredu TASR podľa správy agentúry DPA. Výstavbu nového tábora oznámila v utorok prostredníctvom aplikácie Telegram ukrajinská štátna iniciatíva „Chcem žiť“,  patriaca pod Koordinačné veliteľstvo pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

Podľa vyhlásenia iniciatívy sa čoraz viac slabo motivovaných ruských vojakov dobrovoľne vzdáva a dostáva sa tak do ukrajinského zajatia. Od poslednej výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou uplynulo už niekoľko týždňov, takže situácia si vyžaduje výstavbu nového tábora. Medializované informácie uvádzajú, že sa bude nachádzať vo Vinnyckej oblasti na západe Ukrajiny neďaleko hranice s Moldavskom. Zajatecký tábor West 2 by mal mať kapacitu 300 ľudí.

Už existujúci zajatecký tábor West 1 sa nachádza v Ľvovskej oblasti neďaleko hraníc s Poľskom, jeho kapacita je údajne 600 osôb. Presné počty vojnových zajatcov však nie sú známe Odhady uvádzajú, že v ruskom zajatí sa nachádza niekoľko tisíc Ukrajincov, z toho približne 1900 by mali tvoriť obrancovia Mariupola, ktorý vlani v máji po ťažkých bojoch dobyli ruské invázne jednotky. 

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec uvádza, že Moskva Kyjevu za uplynulých 20 mesiacov odovzdala takmer 2600 vojnových zajatcov. Posledná známa výmena zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou sa uskutočnila začiatkom augusta.

7:35 Ukrajinské jednotky presunuli obrnené vozidlá na ľavý breh Dnipra v Chersonskej oblasti

Ukrajinské sily presunuli obmedzené množstvo obrnených vozidiel na ľavý breh rieky Dnipro v Chersonskej oblasti a pokračujú vo väčších pozemných operáciách, na ktorých sa podieľa jednotka ľahkej pechoty veľkosti približne ako prápor. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorí sa odvolávali na niektoré hodnotenia ruských milbloggerov.

Okrem toho ruskí informátori tvrdia, že na východnom brehu Dnipra v oblasti dediny Krynky, ktorá leží asi 30 kilometrov východne od Chersonu a dva kilometre od rieky Dnipro, pôsobí viac ako 300 ukrajinských vojakov, čo je približne veľkosť jedného práporu. Ukrajinské sily držia pozície v centre obce Krynky a okolitých oblastiach. Podľa ďalšieho ruského milbloggera operuje na celom východnom brehu Dnipra v Chersonskej oblasti niekoľko stoviek ukrajinských vojakov.

Analytici pripomínajú, že ukrajinské obranné sily pravdepodobne začali prvé útoky cez rieku Dnipro na východnom (ľavom) brehu v Chersonskej oblasti 17. a 18. októbra.

Správy z predhádzajúceho dňa 7. 11. 2023:

20:55 Rusko má na rok 2024 takmer trojnásobne väčší rozpočet na vojnu ako Ukrajina

Ruský vojenský rozpočet je viac než 2,5-krát väčší ako ukrajinský, takže podpora zahraničných partnerov Ukrajiny je kritická. Ako referuje web ukrajinského ministerstvo financií, v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera to povedal šéf spomenutého rezortu Serhij Marčenko.  

Viac sa dočítate v článku tu.

19:10 Po delostreleckom útoku Ruska v Donecku hlásia najmenej šesť obetí

Najmenej šesť osôb prišlo o život v utorok po delostreleckých útokoch na mesto Doneck. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Moskvou dosadený starosta mesta Alexej Kulemzin uviedol, že došlo k priamemu zásahu budovy, v ktorej sídli úrad pracovnej a sociálnej ochrany. „Podlahové dosky sa zrútili. Šesť ľudí bolo zabitých,“ dodal s odvolaním sa na predbežné údaje.

Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin na sociálnych sieťach uviedol, že ďalších 11 osôb utrpelo zranenia. Ukrajinské sily podľa jeho vyjadrení vypálili strely dlhého doletu, ktoré im vlani poskytli Spojené štáty.

17:40 Stíhačky F-16 pre výcvik ukrajinských pilotov už smerujú do Rumunska

Päť holandských stíhačiek F-16, ktorú budú slúžiť na výcvik ukrajinských a rumunských pilotov, je na ceste do Európskeho výcvikového strediska pre stroje F-16 v Rumunsku. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie holandského ministerstva obrany.

„Výcvikové stredisko v Rumunsku bude najprv využívať tieto lietadlá na posilnenie zručností najatých inštruktorov F-16. Potom sa začne s výcvikom pilotov. Lety sa budú vykonávať len vo vzdušnom priestore NATO,“ konštatoval holandský rezort obrany.

16:30 Explózia, ktorá zabila asistenta Zalužného, bola pravdepodobne nehodou

Výbuch granátu, ktorý zabil asistenta hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného, bol pravdepodobne výsledkom neopatrného zaobchádzania s muníciou. Uviedla to v utorok hovorkyňa ukrajinského ministerstva vnútra Mariana Reva pre ukrajinské vysielanie rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Majora Hennadija Časťakova podľa správy zverejnenej v pondelok zabila v deň jeho narodenín výbušnina v jednom z darčekov v jeho dome v obci Čajky v Kyjivskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE VIA AP

Nemenovaný muž sa priznal, že dal Časťakovi granát, ale povedal, že ho varoval, že granát je funkčný. Časťakov pravdepodobne ignoroval varovanie, povedala hovorkyňa ministerstva vnútra a granát explodoval. Dodala, že vyšetrovanie stále prebieha.

16:00 Kyjev podľa EK splnil štyri zo siedmich kritérií v súvislosti s kandidátskym štatútom na členstvo v EÚ

Európska komisia (EK) údajne dospela k záveru, že Ukrajina úplne splnila štyri zo siedmich kritérií súvisiacich s kandidátskym štatútom krajiny na členstvo v Európskej únii. V prípade troch kritérií EK Kyjevu odporučila ďalšiu implementáciu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na správu rozhlasovej stanice Slobodná Európa, ktorá cituje z internej správy EK o Ukrajine.

Pokračovanie v implementácii EK odporúča v prípade posilňovania boja proti korupcii a reforiem legislatívy o národnostných menšinách. Okrem toho Brusel od Kyjeva žiada schválenie zákona o lobingu v súlade s európskymi normami.

Európska komisia sa domnieva, že Ukrajina úplne splnila implementáciu legislatívy týkajúcej sa výberového konania sudcov ukrajinského ústavného súdu a dokončila kontrolu bezúhonnosti kandidátov na členstvo vo Vysokej súdnej rade. Kyjev zároveň dal svoju legislatívu proti praniu špinavých peňazí do súladu s normami medzivládnej organizácie FATF a zosúladil ukrajinské právne predpisy so smernicou EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách.

13:45 Na Ukrajinu dorazili ďalšie systémy protivzdušnej obrany NASAMS

Na Ukrajinu dorazili ďalšie pokročilé systémy protivzdučnej obrany typu zem-vzduch NASAMS. Ako referuje web Ukrajinská pravda, prostredníctvom Telegramu to oznámil tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. Poznamenal tiež, že dostal správy o dodaní novej munície a vybavenia pre ukrajinské jednotky.

„Do bojovej služby boli uvedené ďalšie systémy NASAMS od partnerov. Včasné posilnenie našej protivzdušnej obrany pred zimou,“ napísal Zelenskyj. V piatok USA oznámili, že ich najnovší balík zbraní pre Kyjev v hodnote niekoľkých miliónov dolárov bude obsahovať dodatočnú muníciu pre systémy protivzdušnej obrany NASAMS.

13:15 Niektorí ruskí vojenskí blogeri očakávajú zimnú ukrajinskú protiofenzívu

Rusko „v súčasnosti nie je bližšie k víťazstvu na Ukrajine". V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorí tiež poukázali na obavy ruských vojenských blogerov, že „ruské sily budú pravdepodobne v zime čeliť obnovenej ukrajinskej protiofenzíve“.

Ruskí vojnoví korešpondenti sa tiež domnievajú, že Rusko v nadchádzajúcich mesiacoch neprevezme iniciatívu v bojoch na Ukrajine.

Iní vojenskí blogeri zasa oslavovali tvrdenia hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného o „vojne v slepej uličke“ ako znamenie toho, že Rusku sa vo vojne darí. Ďalší však upozornili, že Rusko by malo byť opatrné v súvislosti so Zalužného vyhláseniami o ukrajinských ťažkostiach, a podotkli, že ruské sily majú pred sebou „dlhú a náročnú vojnu“.

11:30 Po ukrajinskom údere na Kerč bude Rusko uvažovať o premiestnení lodeníc ďalej na východ, tvrdia britské zdroje

Ukrajinský úder na lodenicu Zaliv v meste Kerč na najvýchodnejšom cípe polostrova Krym, ktorý poškodil ruskú bojovú loď Askold, by mohol donútiť Moskvu premiestniť svoju flotilu a infraštruktúru pre výstavbu lodí ešte ďalej od frontovej línie. Uviedlo to britské obranné spravodajstvo v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Ako hlásili ukrajinské a ruské zdroje, novovybudovanú ruskú námornú korvetu 4. novembra takmer určite poškodil zásah pri lodenici Zaliv v meste Kerč na okupovanom Kryme," konštatoval britský rezort obrany. Poznamenal pritom, že útok zasiahol východnejšiu oblasť ako väčšina predošlých ukrajinských úderov. „Schopnosť Ukrajiny zasiahnuť infraštruktúru stavby lodí na Kryme pravdepodobne spôsobí, že Rusko bude uvažovať o jej premiestnení ďalej od frontovej línie, čím sa oneskorí dodávka nových plavidiel," dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

11:10 Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti kladú míny pri kritickej infraštruktúre

Ruské sily v okupovanej časti Chersonskej oblasti podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) kladú míny a zakopávajú výbušniny pri plynovodoch, elektrických rozvodniach a iných častiach kritickej infraštruktúry. Tieto akcie naznačujú, že ruské sily pravdepodobne majú v úmysle zničiť kritickú infraštruktúru v prípade ústupu z oblasti, tvrdí HUR. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Od začiatku ruskej invázie bola takmer jedna tretina ukrajinského územia zamínovaná, uviedol to Kyjev. Minister vnútra poukázal na to, že od februára minulého roka míny zabili 248 ľudí a ďalších 525 zranili.

10:00 Podľa ukrajinských zdrojov padlo ďalších 890 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 890 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 306 860, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, šestnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťjeden delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 293 tankov, 9 974 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 410 delostreleckých systémov a 869 raketometov.

8:50 Rusko tvrdí, že v noci odrazilo nad Krymom 17 ukrajinských dronových útokov

Rusko údajne v noci na utorok odrazilo 17 útokov ukrajinských dronov na anektovaný polostrov Krym. Tvrdí to tamojšie ministerstvo obrany, píše TASR podľa agentúry DPA.

Ruský rezort obrany na platforme Telegram v utorok ráno informoval, že pokus „kyjevského režimu o vykonanie teroristických útokov“ bol zmarený. Zničených bolo podľa ruského ministerstva deväť dronov, zatiaľ čo osem ďalších bolo zachytených nad Čiernym morom a nad Krymom. DPA podotýka, že správu nedokázala nezávisle overiť.

Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev taktiež na Telegrame uviedol, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť dronov nad Čiernym morom – v blízkosti Sevastopola.

Podľa sevastopolskej záchrannej služby dopadli trosky z jedného z dronov aj na dvor súkromného domu. Zranená bola jedna osoba. Nijaké vážne poškodenia budov však z tohto mesta nehlásili. 

Správy z predhádzajúceho dňa 6. 11. 2023:

12:30 Kyjev začal masovú výrobu ekvivalentu dronu Šáhid

Na Ukrajine sa začala sériová výroba nových útočných dronov. Povedal to generálny riaditeľ ukrajinskej štátnej zbrojárskej spoločnosti Ukroboronprom Herman Smetanin. Ukrajinská armáda si tieto drony už objednáva pre svoje operácie. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Smetanin uviedol, že maximálny bojový dosah nového dronu je tisíc kilometrov. „Máme ekvivalent dronu Šáhid a k dispozícii sú aj výkonnejšie modely, pretože drony Šáhid nelietajú tak ďaleko,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Ukroboronprom.

10:20 Zostrelili 15 ruských dronov a jednu raketu

Ruské jednotky v noci na pondelok vypálili na Ukrajinu 22 dronov a štyri rakety rôznych druhov. Vzdušné sily Ukrajiny v spolupráci s protivzdušnou obranou zničili 15 útočných dronov Šáhid -136/131 a jednu riadenú strelu Ch-59. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu Vzdušných síl Ukrajiny. Intenzívny útok dronov sa zameral na prístavnú infraštruktúru Odesy. Niekoľko zásahov poškodilo sklady, zariadenie pre vykládku a nákladné autá naložené obilím. Osem ľudí utrpelo zranenia.

Riadenú raketu Ch-31 a riadenú leteckú strelu Ch-59 Rusi odpálili zo vzdušného priestoru okupovanej Chersonskej oblasti. Protilodnú strelu P-800 Oniks a balistickú raketu Iskander-M odpálili z územia okupovaného Krymu. Dronmi Šáhid ruskí vojaci tiež zaútočili z Krymu.

9:00 Armáda pokročila v operáciách na ľavom brehu Dnipra v Chersonskej oblasti

Ukrajinské jednotky pokračujú v operáciách na východnom, teda ľavom, brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti a dosiahli potvrdené úspechy. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Geolokačné zábery zverejnené 4. novembra ukazujú, že ukrajinské sily mierne postúpili pri solárnej elektrárni pri Pidstepnom, ktorá sa nachádza 12 kilometrov východne od mesta Cherson a tri kilometre od rieky Dnipro. Ďalšie geolokačné zábery zo soboty potvrdzujú, že ukrajinské sily držia pozície v domoch v dedine Krynky asi 30 kilometrov východne od Chersonu a dva kilometre od rieky Dnipro.

Ruský vojenský blogger tvrdil, že pozičné bitky pokračujú v Krynkách a pozdĺž línie Piščanivka - Pojma, ktorá leží asi desať kilometrov východne od Chersonu a štyri kilometre od rieky Dnipro.

7:45 Rusko a Ukrajina odlišne informujú o dianí na fronte v Záporoží

Rusko a Ukrajina podávali v priebehu víkendu odlišné informácie o dianí na frontovej línii v Záporožskej oblasti. Moskva tvrdí, že zastavila protiofenzívu Kyjeva, ukrajinská armáda naopak vyhlásila, že pokračuje v útočení, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Ukrajina od začiatku svojej protiofenzívy v júni tohto roka opätovne dobyla niekoľko malých dedín v juhovýchodnej časti Záporožskej oblasti; postup ukrajinskej armády je však pomalý a za uplynulý rok sa situácia na juhu a východe krajiny zmenila len málo.

„Nepriateľ bol zastavený a ich protiofenzíva, ktorá bola taká medializovaná, bola úplne zastavená,“ uviedol v pondelok pre ruské médiá predstaviteľ Moskvou dosadenej administratívy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. Menšie boje pritom podľa neho pokračovali v blízkosti dedín Robotyne a Ščerbaky zhruba 22 kilometrov smerom na severozápad.

Keďže obe strany kontrolujú šírenie informácií z bojiska a hlásia sa k úspechom v menších oblastiach krajiny, je náročné určiť, ktorá z nich dosahuje zmysluplný postup a aké ťažké boje v skutočnosti prebiehajú, pripomína Reuters. Generálny štáb ukrajinskej armády v nedeľu večer uviedol, že ruské jednotky podnikli viacero neúspešných útokov pri dedinách Robotyne a Verbove.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend poprel tvrdenia, že vojna s Ruskom uviazla na„ mŕtvom bode.“ Došlo k tomu po vyjadreniach hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného, ktorý uviedol, že konflikt smeruje k statickým opotrebovávacím bojom.

7:30 Ruský útok na Odesu si vyžiadal päť zranených osôb a poškodenie budovy galérie

Na ukrajinské mesto Odesa v nedeľu večer zaútočila ruská raketa. Po incidente hlásia päť zranených osôb a poškodenie miestnej významnej galérie umenia. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Odeské Národné múzeum výtvarného umenia 6. novembra oslávi 124 rokov,“ uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper s tým, že Rusi tejto pamiatke „zablahoželali raketou, ktorá dopadla neďaleko.“

V dôsledku útoku boli podľa neho poškodené steny objektu a vybité aj niektoré okná. Na videu zverejnenom mestskou radou bolo možné vidieť zničený strop i rozbité sklá po zemi. „Situácia je pod kontrolou, ale musíme všetko dôkladne preskúmať, aby sme si boli istí, že je všetko v poriadku, “uviedol starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Po útoku zostala na ulici neďaleko múzea niekoľkometrová diera. Podľa mestských úradov sa tam zranila jedna osoba. Kiper tvrdil, že všetci piati, ktorí v meste utrpeli zranenia, sú hospitalizovaní.

Ako pripomína Reuters, galéria sídli v jednom z najstarších palácov v Odese a pred vojnou, ktorú od 24. februára 2022 vedie Moskva proti Ukrajine, sa v nej nachádzalo vyše 10.000 umeleckých diel vrátane obrazov najznámejších ruských a ukrajinských umelcov z konca 19. a začiatku 20. storočia.

7:00 Ukrajina chce do roku 2028 zreformovať armádu, má sa stať profesionálnejšou

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov chce v priebehu nasledujúcich piatich rokov zreformovať armádu tak, aby sa stala profesionálnejšou a bola schopná spolupracovať so štruktúrami Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z nariadenia, ktoré zverejnili v nedeľu. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinské ozbrojené sily na základe koncepcie prejdú na armádne kontrakty a brannú povinnosť nahradí intenzívny vojenský výcvik. Pri nábore sa bude posudzovať vzdelanie, predošlá kariéra, ale aj rodová rovnosť. Plán zároveň predpokladá vznik „novej kultúry vzťahov medzi veliteľmi a podriadenými,“ čo podľa DPA naznačuje jasný odklon od postupov, ktoré sa v krajine stále používajú od čias Sovietskeho zväzu.

Umerov chce tiež posilniť spoluprácu medzi ukrajinskými univerzitami a inštitúciami v členských štátoch NATO a Európskej únie.

„Hlavným zámerom koncepcie je zabezpečiť uspokojenie potrieb ozbrojených síl v oblasti ľudských zdrojov počas vojny, integráciu do euroatlantického bezpečnostného priestoru a interoperabilitu (ukrajinských) ozbrojených síl so silami NATO,“ píše sa v pláne.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite