Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko má na rok 2024 takmer trojnásobne väčší rozpočet na vojnu ako Ukrajina

.sita .svet

V rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera to povedal šéf ministerstva financiíSerhij Marčenko.

Rusko má na rok 2024 takmer trojnásobne väčší rozpočet na vojnu ako Ukrajina SITA/AP Photo/Alex Babenko

ruský vojenský rozpočet je viac než 2,5-krát väčší ako ukrajinský, takže podpora zahraničných partnerov Ukrajiny je kritická. Ako referuje web ukrajinského ministerstvo financií, v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera to povedal šéf spomenutého rezortu Serhij Marčenko.

Minister hovoril o finančných potrebách Ukrajiny na rok 2024 a dôležitosti zachovania podpory Ukrajiny zo strany medzinárodných partnerov. „Podpora Spojených štátov amerických je pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá. Preto dúfame, že sa americkej administratíve podarí nájsť riešenie na jej zachovanie. Vojna stále trvá a na úspech potrebujeme vašu pomoc,“ vyhlásil Marčenko.

Podotkol, že rozpočet Ukrajiny na vojnové operácie v roku 2024 je 40,7 miliardy amerických dolárov, kým rozpočet Ruska je 115 miliárd amerických dolárov, čo je takmer trojnásobok. „Všetky príjmy štátneho rozpočtu a vnútorné pôžičky smerujeme na financovanie vojenského ťaženia. Bez podpory našich medzinárodných partnerov by sme museli výrazne znížiť nevojenské výdavky,“ vraví Marčenko.

Pripomenul, že v záujme Západu je podporovať Ukrajinu s cieľom ochrániť všetky ostatné krajiny pred šírením „ruskej imperialistickej choroby“. Ak sa Ukrajina nepostaví, Rusko podľa neho môže zaútočiť na iné krajiny. „Som vďačný Európskej komisii za návrh na spustenie nástroja pomoci Ukrajine na roky 2024 - 2027 vo výške 50 miliárd eur. Očakávame, že tento mechanizmus bude spustený v najbližších mesiacoch,“ povedal Marčenko.

Na záver vyhlásil, že dôvodom diania na Blízkom východe je aj nedostatočná reakcia medzinárodného spoločenstva na vojnu Ruska voči Ukrajine. „Ak by sme mali dostatočnú pomoc na víťazstvo v roku 2022, mohli by sme sa tejto situácii na Blízkom východe vyhnúť,“ skonštatoval Marčenko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite