Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únia pokračuje s leteckými dodávkami pomoci pre obyvateľov Gazy

.tasr .svet

EÚ v utorok pokračovala v dodávkach humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v pásme Gazy prostredníctvom takzvaného leteckého humanitárneho mostu.

Únia pokračuje s leteckými dodávkami pomoci pre obyvateľov Gazy SITA/AP Photo/Mohammed Dahman

uvádza sa to v tlačovej správe Európskej komisie. 

Na utorok boli naplánované dva lety – jeden z belgického letiska v Ostende a druhý z Dubaja, kde má EÚ vytvorené rezervy humanitárnej pomoci. Vyslané lietadlá prepravili takmer 115 ton dodávok pomoci do mesta al-Aríš v Egypte, najväčšieho mesta na Sinajskom polostrove neďaleko palestínskeho hraničného priechodu Rafah.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v utorok navštívil al-Aríš, aby sa presvedčil, že náklad dodaný humanitárnymi  partnerskými organizáciami Lekári sveta (MdM), Populačný fond OSN (UNFPA) a Francúzskom, v podobe základných zdravotníckych potrieb, bol naozaj dopravený na miesto určenia. Let z Ostende organizovala koordinačná platforma EÚ a Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC).

Náklad z Dubaja obsahoval logistické položky ako sú chladničky a skladové kontajnery, čo je kľúčová položka pre uchovávanie pomoci prichádzajúcej do Egypta pre obyvateľov Gazy.

Uvedené položky zakúpila EÚ a venovala ich Svetovému potravinovému programu (WFP) s cieľom posilniť logistickú kapacitu egyptského Červeného polmesiaca a uľahčiť záchranné operácie v pásme Gazy.

Za posledné dva týždne EÚ zaistila celkom osem letov s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy, pričom bolo prepravených viac ako 320 ton humanitárnych zásob.

EÚ je vzhľadom na obrovské humanitárne potreby v pásme Gazy v úzkej koordinácii so Skladom humanitárnej reakcie OSN (UNHRD) a spolu s ďalšími humanitárnymi partnermi pripravuje ďalšie lety na prepravu potrebnej pomoci, vrátane núdzových položiek zo zásob EÚ v Dubaji a v talianskom prístave Brindisi.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite