Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Portugalský premiér António Costa odstupuje z funkcie

.tasr .svet

Portugalský premiér v utorok oznámil, že odstupuje z funkcie pre vyšetrovanie korupcie spájanej s jeho vládou.

Portugalský premiér António Costa odstupuje z funkcie SITA/AP Photo/Ana Brigida

„za týchto okolností som doručil svoju rezignáciu prezidentovi krajiny Marcelovi Rebelovi de Sousovi,“ uviedol Costa na tlačovej konferencii. Vyšetrovanie korupcie sa týka prideľovania kontraktov v oblasti energetiky.

Portugalská polícia v utorok v rámci vyšetrovania korupcie uskutočnila razie vo viacerých verejných budovách, uviedla portugalská prokuratúra. Zatknutý bol šéf premiérovej kancelárie a do korupcie má byť zapletený aj minister pre infraštruktúru Joao Galamba, píše agentúra Reuters. Okamžité odstúpenie vlády žiadala aj opozícia.

Costa (62) je premiérom od roku 2015 a uviedol, že je nevinný. „Plne dôverujem systému spravodlivosti,“ povedal. 

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v utorok neskôr prijal rezignáciu premiéra Antónia Costu. Na stredu plánuje stretnutie parlamentných strán a oboznámiť ich so zámerom zorganizovať predčasné voľby.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite