Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe

.tasr .svet

Zmluva bola podpísaná 19. novembra 1990 a býva označovaná za jednu z kľúčových dohôd v oblasti bezpečnosti v Európe od skončenia studenej vojny.

Rusko formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

rusko v noci na utorok formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE), ktorej účelom bolo zmierňovať potenciálne napätie medzi Východom a Západom po skončení studenej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„7. novembra 2023 o 00:00 h. Rusko ukončilo procedúru odstúpenia od CFE. Medzinárodný právny dokument, ktorého platnosť naša krajina pozastavila ešte v roku 2007, sa tak pre nás definitívne stal históriou,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

CFE bola podľa Moskvy podpísaná v čase, keď sa vytvorenie novej štruktúry globálnej a európskej bezpečnosti založenej na spolupráci zdalo byť možné. Rozširovanie NATO však „otvorene obchádzalo“ obmedzenia, ktoré zmluva stanovila. „CFE tak vo svojej pôvodnej podobe prestala zodpovedať realite,“ dodal ruský rezort diplomacie.

Zmluva bola podpísaná 19. novembra 1990 a platiť začala približne o dva roky neskôr. Býva označovaná za jednu z kľúčových dohôd v oblasti bezpečnosti v Európe od skončenia studenej vojny: obmedzuje rozmiestnenie tankov a vojsk v krajinách Severoatlantickej zmluvy a Varšavskej zmluvy vo východnej Európe.

Moskva však v roku 2015 oznámila, že sa prestáva zúčastňovať na zasadnutiach spoločnej komisie o konvenčných ozbrojených silách v Európe, pričom svoju účasť na zmluve CFE pozastavila už v roku 2007.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní CFE v máji roku 2023, približne 15 mesiacov po začatí invázie na Ukrajinu. NATO v tejto súvislosti šéfa Kremľa kritizovalo s tým, že „podkopáva euroatlantickú bezpečnosť“.

Zmluva, ktorej cieľom bolo vyvážiť konvenčné sily ku koncu studenej vojny, bola podľa Ruska de facto porušená, pretože bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko, Litva a bývalé krajiny Varšavskej zmluvy sa začiatkom 21. storočia stali členmi NATO.

Zmluva CFE počíta s obmedzením piatich kategórií zbraní a techniky — ide o tanky, bojové obrnené vozidlá, delostrelectvo kalibru viac ako 100 milimetrov, bojové lietadlá a útočné vrtuľníky — a zabezpečuje aj výmenu informácií a rozsiahlu inšpekčnú činnosť v účastníckych krajinách.

Ako píše Reuters, vojna na Ukrajine podnietila najväčšiu krízu vo vzťahoch Ruska a Západu od čias studenej vojny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uplynulý víkend povedal, že vzťahy Moskvy so Spojenými štátmi sú na bode mrazu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite