Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský prezident poveril zostavením vlády premiéra Morawieckeho

.tasr .svet

Jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazila v októbrových voľbách, prišla však o väčšinu v parlamente.

Poľský prezident poveril zostavením vlády premiéra Morawieckeho SITA/Úrad vlády SR

poľský prezident Andrzej Duda poveril v pondelok zostavením novej vlády doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckeho. Jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazila v októbrových voľbách, prišla však o väčšinu v parlamente. TASR o tom informuje na základe správ denníka Gazeta Wyborcza a agentúr PAP a AP.

Očakáva sa, že rozhodnutie Dudu oddiali vznik funkčnej vlády, pretože Morawiecki pravdepodobne nezíska od poslancov súhlas pre svoj kabinet. Väčšinu v dolnej komore parlamentu, Sejme, má trojica opozičných subjektov, ktoré už avizovali pripravenosť sformovať koalíciu.

Duda, spojenec súčasnej vlády, vo večernom televíznom vystúpení zdôraznil, že šancu zostaviť vládu by mala dostať strana s najväčším počtom hlasov.

Ak podľa prezidenta Morawiecki neuspeje, sformovaním vlády poverí kandidáta druhej najväčšej parlamentnej strany. Tým je opozičný líder Donald Tusk, bývalý premiér a predseda Európskej rady. Jeho Občianska koalícia (KO) rokuje o koaličnej dohode s Treťou cestou (TD) a stranou Nová ľavica (NL).

Prvé zasadnutie novozvoleného parlamentu sa uskutoční o týždeň, v pondelok 13. novembra.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite