Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protestujúci Izraelčania vyzvali premiéra Netanjahua, aby odstúpil

.tasr .svet

Demonštranti počas sobotňajšieho protestu žiadali rezignáciu Netanjahua a návrat rukojemníkov. Držali tiež minútu ticha za obete útoku a zajatých.

Protestujúci Izraelčania vyzvali premiéra Netanjahua, aby odstúpil SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP

tisíce Izraelčanov protestovali v sobotu večer pred rezidenciou premiéra Benjamina Netanjahua v centre Jeruzalema. Predsedu vlády vyzvali, aby odstúpil v dôsledku krvavého útoku palestínskych militantov, ktorý vyvolal najnovšiu vojnu Izraela s hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Netanjahu dosiaľ odmieta prevziať zodpovednosť v súvislosti s útokom zo 7. októbra, pri ktorom niekoľko tisíc ozbrojencov Hamasu preniklo do Izraela, zabilo tam vyše 1400 ľudí a odvlieklo 240 rukojemníkov do Gazy. Zdôraznil však, že on a ďalší izraelskí predstavitelia budú musieť poskytnúť verejnosti odpovede, no až po vojne.

Izrael niekoľko týždňov vykonáva v pásme Gazy vzdušné údery a spustil tam pozemné operácie. Palestínske ministerstvo zdravotníctva, kontrolované Hamasom, hovorí o vyše 9000 zabitých pri tamojších bojoch.

Demonštranti počas sobotňajšieho protestu žiadali rezignáciu Netanjahua a návrat rukojemníkov. Držali tiež minútu ticha za obete útoku a zajatých.

„Kde ste boli v Kfar Azze,“ kričali protestujúci v zmienke o jednej z izraelských obcí pri hranici s pásmom Gazy, na ktoré zaútočil Hamas.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite