Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken v nedeľu navštívi Turecko, rokovať má o humanitárnej pomoci i prímerí

.tasr .svet

Nadviaže tým na svoju cestu v krajinách Blízkeho východu, kde v súčasnosti zúri konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Blinken v nedeľu navštívi Turecko, rokovať má o humanitárnej pomoci i prímerí SITA/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu pricestuje na dvojdňovú návštevu Turecka. 

Blinken bude v Turecko rokovať o spoločnom záväzku zabezpečiť navýšenie dodávok humanitárnej pomoci pre civilistov v pásme Gazy a zabrániť vysídľovaniu Palestínčanov mimo Gazy. Rozhovory sa majú venovať aj úsiliu o dosiahnutie trváceho a udržateľného mieru na Blízkom východe vrátane vytvorenia palestínskeho štátu, píše AFP.

Blinken sa v sobotu v jordánskom hlavnom meste Ammán stretol s ministrami zahraničných vecí Jordánska, Egypta, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Kataru. Predtým navštívil Izrael.

V piatok po stretnutiach s prezidentom Jicchakom Herzogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom povedal, že trvalú bezpečnosť môže Izrael získať len vznikom palestínskeho štátu - takzvaným dvojštátnym riešením konfliktu. Takisto lídrov krajiny vyzval, aby vyvíjali viac úsilia na ochranu civilistov v pásme Gazy, kde Izrael útočí proti hnutiu Hamas.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že ruší všetky kontakty s izraelským premiérom Netanjahuom z dôvodu krokov Izraela v pásme Gazy. Americké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení nepotvrdilo, či sa Blinken počas svojej návštevy stretne aj s tureckým prezidentom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite