Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken: Jediný spôsob na zaistenie bezpečnosti Izraela je dvojštátne riešenie

.tasr .svet

Zároveň zopakoval, že Izrael má právo brániť sa.

Blinken: Jediný spôsob na zaistenie bezpečnosti Izraela je dvojštátne riešenie sita/Jonathan Ernst/Pool via AP)

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že trvalú bezpečnosť môže Izrael získať len vznikom palestínskeho štátu, a teda takzvaným dvojštátnym riešením konfliktu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

„Dva štáty pre dva národy... To je jediný spôsob, ako zabezpečiť trvalú bezpečnosť pre židovský a demokratický Izrael,“ povedal Blinken po stretnutiach, ktoré po svojom piatkovom prílete do Izraela absolvoval s prezidentom Jicchakom Herzogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Blinken informoval, že s Netanjahuom hovoril aj o potenciálnych „humanitárnych prestávkach“ v bojoch v Gaze, ktoré by umožnili prísun väčšieho množstva pomoci do tejto palestínskej enklávy a lepšie humanitárne podmienky pre tamojších civilistov.  „Sme presvedčení, že všetko toto úsilie (na ochranu civilistov a navýšenie humanitárnej pomoci do Gazy) bolo ľahšie v prípade humanitárnych prestávok a opatrení, ktoré by zlepšili bezpečnosť civilistov...,“ povedal Blinken novinárom. Šéf diplomacie USA tiež uviedol, že novinárov v pásme Gaze treba chrániť pri výkone ich práce.

Zároveň v piatok v Tel Avive zopakoval, že Izrael má právo a povinnosť brániť sa. „Izrael má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa..., aby zaistil, že 7. október sa už nikdy nebude opakovať,“ povedal po stretnutí s izraelským prezidentom Herzogom.

Šéf americkej diplomacie ešte pred odchodom do Izraela informoval, že jeho návšteva sa zameria na minimalizáciu utrpenia civilistov v pásme Gazy. Blinken je po vypuknutí vojny Izraela s Hamasom už na svojej druhej ceste po Blízkom východe. Izrael je jeho prvou zastávkou, následne odcestuje do Jordánska.

Izraelský premiér Netanjahu po piatkovom stretnutí s Blinkenom vylúčil uzavretie dočasného prímeria s Hamasom, kým toto militantné hnutie neprepustí všetkých rukojemníkov, ktorých zajalo na území Izraela pri bezprecedentných útokoch zo 7. októbra. Zároveň prisľúbil, že Izrael bude až dovtedy v Gaze pokračovať vo svojej vojenskej ofenzíve.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite