Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu vylúčil prímerie, kým Hamas neprepustí rukojemníkov

.tasr .svet

Povedal to krátko po stretnutí s americkým ministrom zahraničia Blinkenom.

Netanjahu vylúčil prímerie, kým Hamas neprepustí rukojemníkov sita/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok povedal, že dočasné prímerie v pásme Gazy nie je možné, kým palestínske militantné hnutie Hamas neprepustí všetkých zadržiavaných rukojemníkov. Netanjahu zároveň prisľúbil, že Izrael bude až dovtedy v Gaze pokračovať vo svojej vojenskej ofenzíve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Netanjahu sa takto vyjadril krátko po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Šéf diplomacie USA pricestoval v piatok do Izraela, ktorý vyzval na prestávku v ofenzíve v pásme Gazy s cieľom zabezpečiť v tejto palestínskej enkláve lepšie humanitárne podmienky. Na Izrael taktiež naliehal, aby urobil viac pre ochranu civilistov pred svojimi útokmi. 

Netanjahu v piatkovom vyhlásení pre médiá uviedol, že Izrael pokračuje v bojoch v Gaze „s vypätím všetkých síl“ a odmieta dočasné prímerie, ktoré by nezahŕňalo návrat rukojemníkov zajatých Hamasom na území Izraela pri jeho bezprecedentných útokoch zo 7. októbra.

Militanti z Hamasu vtrhli 7. októbra na územie Izraela, kde zajali približne 240 rukojemníkov a zabili vyše 1400 ľudí, prevažne civilistov. Ich útoky vyvolali odvetnú reakciu Izraela, pri ktorého úderoch prišlo v pásme Gazy podľa tamojších úradov o život už vyše 9000 ľudí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite