Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Kulebu je Ukrajina na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

.tasr .svet

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ iba niekoľko dní po začiatku ruskej invázie vlani vo februári.

Podľa Kulebu je Ukrajina na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ SITA/Thomas Peter

ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. Vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Sme optimistickí. Urobili sme veľa reforiem a schválili sme legislatívu potrebnú na splnenie, na implementáciu odporúčaní,“ povedal Kuleba v Berlíne.  Šéf ukrajinskej diplomacie verí, že tieto reformy „vydláždia cestu k rozhodnutiu Európskej rady o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou.“

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ iba niekoľko dní po začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Následne jej bol v júni udelený štatút kandidátskej krajiny. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri uviedla, že Kyjev urobil veľký pokrok vo svojej snahe o členstvo v EÚ.

Rozširovanie EÚ bude kľúčovou témou summitu EÚ 14. a 15. decembra v Bruseli. Európska komisia dovtedy predloží správy o žiadostiach Ukrajiny a Moldavska. Kuleba vyzval, aby prebiehajúca reforma EÚ nespomaľovala prístupový proces. „Musíme nájsť správnu rovnováhu medzi procesom reformy Európskej únie a pokračovaním v rozširovaní,“ povedal.

Členovia EÚ vedú debaty o tom, či je potrebné dokončiť reformy eurobloku pred alebo po prijatí nových členských krajín.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite