Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moldavsko zablokovalo prístup k webom hlavných ruských tlačových agentúr

.tasr .svet

Vláda ich považuje za zbrane v informačnej vojne, ktorú vedie Ruská federácia.

Moldavsko zablokovalo prístup k webom hlavných ruských tlačových agentúr sita/AP Photo/Aurel Obreja

moldavsko zablokovalo v pondelok prístup na webové stránky významných ruských médií vrátane agentúr TASS a Interfax. Kišiňov zablokované médiá obvinil z účasti na informačnej vojne v Moldavsku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V nariadení zverejnenom na webovej stránke moldavskej spravodajskej a bezpečnostnej služby (SIS) je vymenovaných 31 webových stránok, ktoré budú s okamžitou platnosťou zablokované, pretože sa na nich nachádza obsah používaný v informačnej vojne proti Moldavsku. Minulý týždeň pritom Moldavsko takto zablokovalo prístup k ďalším 22 spravodajským portálom - vrátane ruských.

V novom zozname sa nachádza 14 ruských spravodajských portálov vrátane webovej stránky ruského denníka Komsomoľskaja pravda, agentúr TASS a Interfax či portálu Lenta.ru. V osobitnom dekréte okrem toho Moldavsko zrušilo licencie šiestim domácim televíznym kanálom.

Moldavsko obviňuje od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko z toho, že sa snaží zosadiť jeho prozápadnú vládu. Moldavsko leží medzi Ukrajinou a Rumunskom, ktoré je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO), a tento týždeň ho čakajú komunálne voľby. 

Ruskí vojaci sa pritom nachádzajú v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko a hlavné moldavské opozičné strany majú blízke vzťahy s Moskvou. Rusko však odmieta zasahovanie do záležitostí Moldavska a obviňuje moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú z presadzovania nepriateľstva.

„Rusko chce prostredníctvom organizovaných kriminálnych skupín ovplyvniť komunálne voľby 5. novembra a podkopať demokratický proces,“ uviedol moldavský premiér Dorin Recean na zasadnutí núdzovej komisie zriadenej po invázii Ruska na Ukrajinu.

Dodal, že zablokované televízne stanice sú podriadené zločineckým skupinám, ktoré „spojili svoje sily, aby destabilizovali krajinu“, pričom ich záujmy ležia mimo Moldavska. 

Ešte vlani v júni pritom Moldavsko zakázalo televíznym staniciam, aby vysielali spravodajské a analytické programy z Ruska. Vysielať v ruštine sa pritom môžu len zábavné relácie a filmy. 

Rusko na kroky Moldavska bezprostredne nereagovalo. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však už predtým označilo blokovanie webových stránok ako nepriateľský krok, ktorý odopiera Moldavčanom prístup k alternatívnym spravodajským zdrojom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite