Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Situácia je patová, Ukrajina a Rusko musia rokovať, vyhlásil Lukašenko

.tasr .svet

Na rozsiahlej frontovej línii na východe Ukrajiny nastali napriek ofenzíve Kyjeva za posledný rok len malé zmeny, konštatuje Reuters.

Situácia je patová, Ukrajina a Rusko musia rokovať, vyhlásil Lukašenko SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

rusko a Ukrajina sa na frontovej línii ocitli v patovej situácii a obe strany musia začať rokovať o ukončení konfliktu. Vo viedeorozhovore zverejnenom cez víkend na webovej stránke  štátnej tlačovej agentúry BelTA to povedal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Na oboch stranách je dosť problémov a vo všeobecnosti je situácia teraz naozaj patová: Nikto nemôže nič urobiť a podstatne posilniť alebo posunúť svoju pozíciu,“ povedal Lukašenko, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a z územia svojej krajiny umožnil časti ruských síl vo februári 2022 vpadnúť na Ukrajinu.

Požiadavky Kyjeva, aby sa Rusko stiahlo z okupovaných území, je potrebné vyriešiť pri rokovacom stole, „aby nikto nezomieral“. „Musíme si sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa,“ vyhlásil Lukašenko. „Ako som už raz povedal: Netreba si klásť žiadne podmienky. Hlavné je dať príkaz na zastavenie bojov,“ dodal.

Na rozsiahlej frontovej línii na východe Ukrajiny nastali napriek ofenzíve Kyjeva za posledný rok len malé zmeny, konštatuje Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vo vystúpení na rokovaní poradcov pre národnú bezpečnosť z vyše 60 krajín konanom na Malte zopakoval, že jeho desaťbodový mierový plán, ktorý zahŕňa obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, je jediný spôsob, ako ukončiť vojnu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite